Την παραίτησή του και πρόωρες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μηνυμά του προς τον Ελληνικό λαό με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 20ή Σεπτεμβρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του έκανε έναν απολογισμό για τους μήνες που βρισκόταν στον πρωθυπουργικό θώκο. Αναφέρθηκε σε αυτά που κατάφερε να κερδίσει η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση, αλλά επεσήμανε και τη δύσκολη συμφωνία που έφερε για υπογραφή στη Βουλή.
«Η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές ήταν μεγάλη διαδικασία. Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε. Κάναμε υποχωρήσεις, αλλά φέραμε μία συμφωνία που ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Όλοι ζήσαμε την υπομονή την ψυχραιμία και την αντοχή του λαού μας», είπε αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και συνέχισε: «Χωρίς τη λαϊκή αποφασιστικότητα. Αυτή η αποφασιστικότητα έδινε δύναμη στη δική μας αντίσταση. Η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά με την εκταμίευση της πρώτης δόσης και με την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Δεν πρόκειται για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε χρόνια τώρα. Αλλά έχω την πεποίθηση μπορεί να έρθει η αρχή του τέλους».
Συμπλήρωσε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη, πως είναι περήφανος για τη μάχη που έδωσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, ενώ επανέλαβε πως η Ευρώπη δεν είναι πια ίδια μετά το δύσκολο εξάμηνο. Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το μήνυμά του λέγοντας πως παρά τις δυσκολίες παραμένει αισιόδοξος, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τις πιο όμορφες μέρες δεν τις ζήσαμε ακόμα». «Δεν πρόκειται να παραδώσουμε την ασπίδα των αξιών μας. Σας καλώ να δώσουμε τη δύσκολη μάχη, να στήσουμε ξανά την πατρίδα στα πόδια της και να τη σηκώσουμε ψηλά» κατέληξε.
Ποια θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας
Μέχρι να γίνουν οι εκλογές και να συσταθεί νέα κυβέρνηση ο νόμος προβλέπει ότι θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου.
Η κυρία Θάνου-Χριστοφίλου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μόλις την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης. Αποτέλεσε πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 28 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν το Δημοψήφισμα. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Παράλληλα, η κυρία Θάνου είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου). Το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.
Η γεννημένη στη Χαλκίδα το 1950 κυρία Θάνου, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Απρίλιο του 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016). Επίσης, η κυρία Θάνου διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).
Η πιθανή πρώτη πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.
Σημειώνεται ότι η κυρία Θάνου είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.