Ο κοινωνικός στόχος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχει επιτευχθεί, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, τονίζοντας ότι στόχος του προγράμματος είναι να «βοηθήσει τους συμπολίτες μας με τα μικρότερα εισοδήματα και να αναβαθμιστούν οι κατοικίες που είναι πιο ευάλωτες ενεργειακά».
«Πάνω από το 70% των αιτήσεων, αφορούν σε συμπολίτες μας με εισόδημα έως 25.000 ευρώ και σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία από τις 13.502 κατοικίες που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα, ανήκουν στην κατηγορία Η, δηλαδή στην πιο ευάλωτη ενεργειακά κατηγορία» επισήμανε ο κ. Βερροιόπουλος.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, προκύπτει όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στα αστικά κέντρα, καθώς «το 73 % των αιτήσεων αφορά σε μεμονωμένα διαμερίσματα και μόνο το 27% σε μονοκατοικίες. Αυτό αποδεικνύει ότι ο σύγχρονος Έλληνας ζει στα αστικά διαμερίσματα» είπε.
Αναφερόμενος στο σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, ο ίδιος τόνισε ότι έχουν κατατεθεί περίπου 50.000 αιτήσεις και ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 13.502 κατοικίες. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν υπαχθεί άλλες τόσες αιτήσεις ( περίπου 13.000).
Σχολιάζοντας τις περιοχές όπου έχουν υποβληθεί οι περισσότερες αιτήσεις είπε πως «στη Μακεδονία και στη Θράκη είχαμε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Από την πρώτη υπαγωγή, το 20 % των κατοικιών αφορά την Κεντρική Μακεδονία, είναι πρώτη με διαφορά».
Το 60% του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», κατευθύνεται υποστήριξε ο κ. Βερροιόπουλος, στις Περιφέρειες που δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, η Κ. Μακεδονία και Αν. Μακεδονία- Θράκη, η Ήπειρος και η Θεσσαλία».
Σχετικά με τις ενέργειες αναβάθμισης που επιλέγουν οι πολίτες είπε ότι «πρώτα επιλέγουν (48%) να αναβαθμίσουν τα στοιχεία του φλοιού των κτιρίων που πάσχουν και υπάρχουν θερμοδιαφυγές, δηλαδή πρώτα αλλάζουν τα κουφώματα και ακολουθούν οι αναβαθμίσεις θέρμανσης και ψύξης, η τοποθέτηση θερμομόνωσης και αντικατάσταση η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων».
ΑΠΕ-ΜΠΕ