Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκτεινε την απαγόρευση για τα δυτικά προϊόντα διατροφής, η οποία εισήχθη το 2014 ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι εναντίον της Μόσχας, για το ρόλο της τελευταίας, στην ουκρανική κρίση.
Ως της 31 Δεκεμβρίου 2019 θα ισχύει η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων τροφίμων, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Ρωσία.
Tα μέτρα, που ελήφθησαν τον Αύγουστο του 2014, ισχύουν για τα περισσότερα προϊόντα τροφίμων από χώρες που επέβαλλαν κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Ουκρανικής Χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Αυτό το εμπάργκο έχει παραταθεί τρεις φορές, ως απάντηση στην παράταση των ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων.
Στο τέλος του Ιουνίου, οι 28 ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν επίσημα να παρατείνουν για έξι μήνες ακόμη, τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή των συμφωνιών Μινσκ, για να επιτραπεί έτσι, μια ανάπαυλα στις μάχες και να αυξηθεί ο διάλογος μεταξύ των φιλορωσικών ανταρτών και της ουκρανικής κυβέρνησης.
Οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, στην οποία προστέθηκε και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, είχε βυθίσει τη Ρωσία σε μεγαλύτερη ύφεση από την ύφεση του 2000. Η χώρα όμως, ανακάμπτει σταδιακά.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι ρωσικές αρχές ελπίζουν ότι το εμπάργκο, κατά των δυτικών προϊόντων, θα προωθήσει την ανάπτυξη του εθνικού γεωργικού τομέα, στον οποίο καταβάλλουν σημαντικές επιδοτήσεις.