ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ TOY ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Για την συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν
Δυστυχώς ήταν άλλη μια συνάντηση χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Αυτό που ζήσαμε δηλαδή κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, το ξαναείδαμε στη χθεσινή τους συνάντηση. Και για αυτό από ότι φαίνεται δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Είναι πάγια αρχή στην διπλωματία ότι πριν μια τέτοια συνάντηση υπάρχει προηγουμένως μια συστηματική προετοιμασία έτσι ώστε να αποδώσει και να γίνει ένα θετικό βήμα. Και έχουμε δει αντίστοιχα και πώς έχουν λειτουργήσει άλλοι ηγέτες ανά τον κόσμο. Ο Τραμπ, για παράδειγμα, ανέβαλε όπως θυμάστε συναντήσεις του, γιατί ήξερε ότι δεν θα είχαν το αποτέλεσμα που ήθελε.
Θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό ο κ. Τσίπρας και να έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία. Όπως θα έπρεπε να έχει κάνει και κάτι ακόμα. Ήταν στο ΝΑΤΟ στο οποίο τα έδωσε όλα για το θέμα των Σκοπίων. Εγκατέλειψε η χώρα μας όλα τα ατού που είχε στα χέρια της. Κάνεις αυτό ως Πρωθυπουργός και δεν έχεις διασφαλίσει τουλάχιστον ότι το ΝΑΤΟ θα πάρει σαφή θέση και θα πιέσει για το θέμα αυτό;
Θεωρώ απαράδεκτους όλους αυτούς τους χειρισμούς.
Δεν αξιοποίησε την πίεση του ΝΑΤΟ και τη δική του στάση στο θέμα των Σκοπίων όσο θα έπρεπε και πήγε και έκανε μια συνάντηση η οποία το μόνο αποτέλεσμα που κατέγραψε ήταν να θέσει ευθέως ο κ. Ερντογάν στο δικό μας Πρωθυπουργό θέμα ανταλλαγής. Μέχρι τώρα αυτό γινόταν με διαρροές και δηλώσεις κατώτερων αξιωματούχων Όταν επίσημα γίνεται αυτή η συζήτηση μεταξύ Ερντογάν – Τσίπρα καταλαβαίνετε ότι το πράγμα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο.
Θεωρώ λοιπόν ότι είμαστε σε πιο δύσκολο σημείο από τη στιγμή ….
Για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας πήγε στο εξωτερικό, τα έδωσε όλα και δεν διασφάλισε τίποτα για τα συμφέροντα της χώρας.
Σχετικά με την πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Εδώ και πάρα πολύ καιρό λέω ότι ένα από τα τρωτά σημεία αυτής της συμφωνίας (Τσίπρα – Ζάεφ) είναι ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Γιατί η διαδικασία ξεκινάει, δεν είναι μια απλή πρόσκληση. Ξεκινάει η διαδικασία για την ένταξή τους. Είδαμε χθες τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, τον κ. Ζάεφ να λέει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το τονίζω η «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανήκει πια στην οικογένεια και αυτή και στη μεγάλη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και ενώ ο κ. Τσίπρας μέσα στην αίθουσα χειροκροτούσε, την ίδια στιγμή απ’ έξω ο συγκυβερνήτης του ο κ. Καμμένος έλεγε ότι καμία συμφωνία δεν υπάρχει και δεν πρόκειται αυτό να υλοποιηθεί. Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Και τους λέγαμε ας πάρει απόφαση το ΝΑΤΟ ότι θα προσκληθούν μόλις ολοκληρώσει η πλευρά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Εάν προχωρήσουν σε κυρώσεις της ένταξης οι άλλες χώρες και μείνει η Ελλάδα στο τέλος μόνη της, θα έχουν διαμορφωθεί μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Αυτό επισημάναμε από την πρώτη στιγμή. Τώρα φοβάμαι ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος.
Ο κ. Τσίπρας κάθε φορά που είναι σε απόσταση ασφαλείας στο εξωτερικό, κατηγορεί εμένα και την παράταξη μας γιατί δεν έχει τα κότσια αυτά να τα πει όταν είμαστε απέναντι, πρόσωπο με πρόσωπο στη Βουλή
O Πρωθυπουργός έχω παρατηρήσει ότι κάθε φορά που απομακρύνεται από την Ελλάδα και βρίσκεται στο εξωτερικό, εκτοξεύει διάφορες κατηγορίες σε βάρος μου. Διαπιστώνω ότι δεν έχει τα κότσια αυτά να τα πει όταν είμαστε απέναντι, πρόσωπο με πρόσωπο στη Βουλή. Συνήθως μάλιστα, όταν μιλάω εγώ επιλέγει να φεύγει. Διότι δεν αντέχει την κριτική.
Τον προκαλώ λοιπόν, την επόμενη φορά που θα θέλει να πει οτιδήποτε σε σχέση μ’ εμένα, να έρθει να μου το πει εδώ, πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν θα μπορώ να του απαντήσω απευθείας. Εγώ έτσι ξέρω και έτσι κάνω. Όχι από μακριά, κάθε φορά που είναι σε απόσταση ασφαλείας να κατηγορεί εμένα και την παράταξη μας.
Ο κ. Τσίπρας ασκεί μια εξαιρετικά ακραία συντηρητική πολιτική, συναγωνίζεται τη ΝΔ και κάνει τη δουλειά της
Αν ο κ. Τσίπρας πραγματικά ασκούσε μια προοδευτική πολιτική, αν διαπραγματευόταν με σθένος και με αποτέλεσμα για τη χώρα, αν ήταν ένας άνθρωπος ειλικρινής που πάλευε πραγματικά για τους μη προνομιούχους, που δεν έκανε τις συντάξεις φιλοδωρήματα, που δε φτωχοποιούσε τον ελληνικό λαό, που δε δέσμευε τη χώρα με όλα αυτά που μας έχει περάσει ως θηλιά στο λαιμό, πραγματικά θα μπορούσε να είναι εύκολη η συνεννόησή μας και να μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα στη σχέση μας.
Ο κ. Τσίπρας ασκεί μια εξαιρετικά ακραία συντηρητική πολιτική, συναγωνίζεται τη Νέα Δημοκρατία και κάνει τη δουλειά της Νέας Δημοκρατίας
Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μια απίστευτα συντηρητική στροφή το τελευταίο διάστημα διότι προφανώς είναι όμηρος της ιστορίας της, της διαδρομής της, των στελεχών της και του παρελθόντος της.
Αυτόνομη πορεία – Απέναντι στην πόλωση και το διχασμό
Αυτόνομη πορεία, το έχουμε ξεκαθαρίσει.
Έχουμε μια πρόταση η οποία μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση για προγραμματική συμφωνία.
Αντιστρέφω λοιπόν το ερώτημα που μου θέτουν συνήθως και τους προκαλώ ν’ απαντήσουν, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που θα επικαιροποιηθεί και θα παρουσιαστεί από εμάς στην έκθεση της Θεσσαλονίκης και που μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας για ευρύτερη συνεννόηση. Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα στα επόμενα χρόνια, πρέπει να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα..
Είδατε και τη συζήτηση που είχαμε στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες, ότι έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά το δρόμο της πόλωσης και του διχασμού, αυτό το τοξικό κλίμα…
Το φοβάμαι αυτό γιατί διώχνει επενδυτές, γιατί απογοητεύει τους νέους ανθρώπους, γιατί συντηρεί την αβεβαιότητα και μεγαλώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρα. Πέστε μου ποιος επενδυτής θα έρθει σε μια χώρα που βλέπει τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ν’ ανταλλάσσουν βρισιές μέσα στο Κοινοβούλιο, να λέει ο ένας τον άλλο ψεύτη, ο άλλος απατεώνα, να εμπλέκουν οικογένειες, όλα αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα και απογοητευτικά. Και το θέμα είναι με τη Νέα Δημοκρατία, εντάξει, ο κ. Τσίπρας έτσι ξεκίνησε, με την πόλωση και το διχασμό και έτσι τελειώνει. Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται ότι τη βολεύει αυτή η επιλογή και την τροφοδοτεί και είναι κι αυτή κατώτερη των περιστάσεων.
«Πρόγραμμα» με ελληνική υπογραφή.
Πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα με ελληνική υπογραφή, αυτό που έλειψε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη χώρα. Έχουμε χειριστεί όλοι μνημόνια, κανείς δεν έχει μείνει έξω από τη διαχείριση της κρίσης, δε μπορεί λοιπόν σήμερα κανένας να μείνει απ’ έξω και να συνεχίσει να πετροβολά όπως έγινε στην αρχή.
Αυτό έκαναν, σας θυμίζω τι έκαναν. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ όταν ξεκίνησε η κρίση, έλεγαν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ότι κακώς ακολουθούμε αυτό το δρόμο που ακολουθούμε. Πήγαν όλοι τότε στις πλατείες μαζί μάλιστα με τη Χρυσή Αυγή και μ’ αυτό το κλίμα που πυροδότησαν για μικροκομματικούς λόγους ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.
Αυτό λοιπόν πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι αυτό μας στοίχισε, ακρίβυνε την προσπάθεια, αν μπορώ να το πω έτσι, δηλαδή πληρώσαμε ρήτρες, πληρώσαμε ένα μνημόνιο ακόμα και στο τέλος ο λογαριασμός πάει στους πολίτες.
Για την αποτυχία στο Eurogroup
Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ για τη χθεσινή εξέλιξη, δυστυχώς είναι ολοφάνερο ότι δε υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Εδώ η Επιτροπεία όχι απλώς μένει, αλλά γίνεται ακόμα πιο ισχυρή και μάλιστα επεκτείνεται σε 5 επίπεδα και εμπλέκει εκτός από τα δημοσιονομικά και τις Τράπεζες, τη Δημόσια Διοίκηση την πρόνοια και τα εργασιακά. Γύρευε τι θα γίνει με αυτά τα τρία θέματα στο επόμενο διάστημα. Όταν μάλιστα συνδέονται οι εξελίξεις σε αυτά τα θέματα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός, με τις αναιμικές ρυθμίσεις για το χρέος. Ακόμα και επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που παρακρατήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα μετά την τυχοδιωκτική πολιτική το ’15 του κ. Τσίπρα, τώρα τα πήραμε υπό όρους.
Είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση, είναι πάρα πολύ απογοητευτικό ότι δε μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις ούτε για το ΦΠΑ ούτε για τις συντάξεις. Είναι φανερό ότι ζητούν να βρει ισοδύναμα, άρα πάλι ο ελληνικός λαός θα το πληρώσει από κάποια άλλη τσέπη αυτό. Αυτό όμως δεν είναι μόνιμη λύση για τα νησιά, αφού έχει δεσμευτεί ότι μετά το τέλος του χρόνου θα ισχύσει ως είχε η προηγούμενη ρύθμιση.
Και βέβαια το θέμα των συντάξεων είναι δραματικό. Εξαθλιώνονται οι συνταξιούχοι. Δεν υπήρχαν δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό στο τέλος του ’14 κανείς δεν έθετε τέτοιο θέμα, και αφού το υπερπλεόνασμα μας καλύπτει και δεν πρέπει να γίνουν οι περικοπές.