Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας
Α. Κλεισθένης
Και οι δύο βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού (δηλαδή η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση και η αλλαγή στο χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών) δείχνουν ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τις εκλογές δημάρχων και περιφερειαρχών σε εργαλείο μικροπολιτικής ευτέλειας. Υπονομεύει την Αυτοδιοίκηση, κανιβαλίζει τους θεσμούς, επιχειρεί πρωτοφανείς -ακόμα και για άγριες εποχές του παρελθόντος- εκλογικές μεθοδεύσεις. Θεσμοθετώντας την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση η Κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει τις διοικήσεις των ΟΤΑ ομήρους των μειοψηφιών. Ενώ με την αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και πιθανότατα και με τις εθνικές εκλογές -παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι οι τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές δεν πρέπει να συμπίπτουν, διότι έτσι νοθεύεται το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών- επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες και να αποκομίσει έτσι όποιο όφελος μπορεί. Είναι όμως μάταιο. Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν: εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να τιμωρήσει με την ψήφο της την Κυβέρνηση. Η λαϊκή δυσαρέσκεια ούτε θα μπερδευτεί ούτε θα μοιραστεί όσες κάλπες κι αν στήσει από κοινού ο κ. Τσίπρας. Θα μεταβληθεί σε μετωπική απόρριψη της Κυβέρνησης.
H Ν.Δ. κατέθεσε χθες, για τρίτη φορά από το 2016, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη», την πρότασή της προκειμένου να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας. Είναι μια πρόταση που απορρέει εκ του Συντάγματος και μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση περιφρόνησε μια στοιχειώδη δημοκρατική και εθνική υποχρέωσή της. Αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, ενώ εφαρμόζονται ακόμη και από τη γειτονική Τουρκία. Έδειξε άλλη μια φορά ότι φοβάται τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και ιδίως τα νέα παιδιά που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης. Αγνόησε ακόμη και το γεγονός ότι η στείρα άρνησή της πλήττει κυρίως τους οικονομικά αδύναμους, εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών.
Η επιμονή της Κυβέρνησης πρώτα να αρνείται να παραπέμπει το θέμα σε κάποια επιτροπή, άρα στις καλένδες, δεν είναι δύσκολα ερμηνεύσιμη: Φοβάται την πολιτική ετυμηγορία των νέων που εκείνη κορόιδεψε και έδιωξε από τη χώρα. Όπως φοβάται και την κρίση των Ελλήνων με εμπειρία σε σύγχρονα κράτη και δημοκρατίες. Αυτών που ξέρουν πώς θα μπορούσε να είναι η χώρα σήμερα αν δεν είχαν βάλει την «όπισθεν» οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το να μένουν όμως τα πράγματα έτσι, κάνει πολύ κακό στη Δημοκρατία. Και σε αυτό το τμήμα του έθνους θα έπρεπε από χθες η Βουλή να έχει παραχωρήσει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ειδικά για τη γενιά του brain drain. Τι λένε σε αυτούς τους 400.000 νέους συμπολίτες; Γιατί τους απαγορεύουν τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν και τη δική τους ζωή; Η Ελλάδα είναι άραγε Δημοκρατία πολλών ταχυτήτων, περισσότερη για κάποιους και λιγότερη για κάποιους άλλους; Γιατί φοβούνται την κρίση τους;
Η ΝΔ θέλει τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό συμμέτοχους στην κριτική των λαθών και αρωγούς στην υπέρβασή τους. Αλλά τους θέλει και συνεργάτες στην οικοδόμηση μιας χώρας σύγχρονης, υπερήφανης και ισχυρής. Δημιουργικής και αισιόδοξης. Και την συμμετοχή τους στις εκλογές την αντιλαμβάνεται κυρίως ως βήμα σύνδεσης ή και συμμετοχής τους στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και πολλά χρόνια διατυπώσει τη θέση υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Η ΝΔ ψήφισε το άρθρο με το οποίο γίνεται η κατάτμηση στη Β’ Αθηνών και στην Περιφέρεια Αττικής, γιατί υπερασπίζεται την ποιότητα της Δημοκρατίας, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στην πολιτική. Η Ν.Δ. ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη έδωσε το πράσινο φως για να σπάσουν από τις επόμενες κιόλας εκλογές οι δύο μεγάλες Περιφέρειες. Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να υπεκφεύγει για καιρό.
Β. Οικονομία
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως παρουσιάζονται στην τακτική Ενδιάμεση Έκθεσή της, επιβεβαιώνουν τον εγκλωβισμό της στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη το 2018 θα παραμείνει κάτω του 2% του Α.Ε.Π. (1,9%). Την ίδια στιγμή, χώρες που ακολούθησαν προγράμματα προσαρμογής όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανακτώντας την απώλεια πλούτου που υπέστησαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η στάσιμη εγχώρια κατανάλωση, η περιορισμένη αύξηση της απασχόλησης, το μεγάλο επενδυτικό κενό και η αδύναμη αύξηση των εξαγωγών δεν επαρκούν για να οδηγήσουν στην ισχυρή και διατηρήσιμη ανάταξη της οικονομίας.
Μοναδική διέξοδος από το φαύλο κύκλο των ασθενικών οικονομικών επιδόσεων και των χαμηλών προσδοκιών είναι η εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάπτυξης που θα προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα αποκαταστήσει την πολιτική αξιοπιστία της χώρας. Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα πεδία, χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.
Γ. Σκοπιανό
Στις Βρυξέλλες οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος παρέδωσαν στα Σκόπια το Νατοϊκό διαβατήριο. Και το έκαναν, έχοντας πριν από τρεις εβδομάδες εκχωρήσει την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. «Δώσαμε στους Έλληνες erga omnes το όνομα Βόρεια Μακεδονία και εμείς πήραμε erga omnes την Μακεδονική ταυτότητα» είπε επί λέξει ο κ. Ζάεφ στη συνέντευξή του στο BBC. Είναι Εrga omnes επικίνδυνοι είστε εσείς για τα συμφέροντα της χώρας. Παρέδωσαν την εθνότητα, αλλά την ιθαγένεια. Ας βρουν μία χώρα στον κόσμο που το σύνολο των κατοίκων της έχει άλλη εθνότητα και άλλη ιθαγένεια. Έδωσαν στους Σκοπιανούς το όνομα Μακεδόνες που είχαν απορρίψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και 27 χρόνια.
Εκτός από το ζήτημα της γλώσσας και της εθνότητας, χθες και προχθές στις Βρυξέλλες οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος δημιούργησαν άλλο ένα τετελεσμένο. Άνοιξαν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Παρέδωσαν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και εγκατέλειψαν την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών. Απεμπόλησαν το κεκτημένο του Βουκουρεστίου που έλεγε «πρώτα λύση, μετά πρόσκληση στο ΝΑΤΟ». Προχθές ο κ. Ζάεφ μετείχε στην «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών του ΝΑΤΟ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος, μόλις λίγες μέρες πρωτύτερα (4.7) διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι ο κ. Ζάεφ δεν θα είναι στην «οικογενειακή φωτογραφία» της Συνόδου Κορυφής. Αναξιοπιστία, ασυνέπεια, απόπειρα εξαπάτησης, πολιτικός τυχοδιωκτισμός.
Οι δε δηλώσεις Καμμένου είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, την ώρα που στηρίζει όχι μόνο την υπογραφή, αλλά και την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας. Ας συνεννοηθεί, επιτέλους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που έχει δηλώσει ότι η Κυβέρνηση βρήκε άλλους βουλευτές που όχι μόνον θα κυρώσουν τη συμφωνία, αλλά και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Φαίνεται, όμως, ότι ο θίασος Τσίπρα-Καμμένου που παριστάνει ότι κυβερνά την Ελλάδα δίνει δυστυχώς παραστάσεις και στο εξωτερικό. Και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Στις Βρυξέλλες, οι ΑΝΕΛ συναινούν με μία συμφωνία που καταγγέλλουν και για την οποία λένε πως θα ρίξουν την Κυβέρνηση. Παραμένουν όμως Υπουργοί. Και ο κ. Καμμένος στρογγυλοκάθεται δίπλα στον κ. Τσίπρα την ώρα που τα Σκόπια παίρνουν διαβατήριο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Θλιβερό το θέαμά τους.
Δ. Σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας
Όλα δείχνουν ότι το ζήτημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Δυστυχώς, ωστόσο, για μια ακόμη φορά, οι πληροφορίες που υπάρχουν για ένα κρίσιμο θέμα της εξωτερικής πολιτικής προέρχονται από δημοσιεύματα, ανώνυμους «διπλωματικούς κύκλους» και απροσδιόριστες πηγές. Τίποτα επίσημο, τίποτα υπεύθυνο. Επί της αρχής ωστόσο η ΝΔ έχει -και μάλιστα διαχρονικά- ξεκάθαρη θέση: Κάθε απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας είναι απαράδεκτη και -ως εκ τούτου- καταδικαστέα. Για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη αποφασιστικότητα και αυστηρότητα.
Ε. Ηθικό πλεονέκτημα
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της κυρίας Αντωνοπούλου και του κ. Ζουράρι. Η κυρία Αντωνοπούλου, που αποπέμφθηκε επειδή ως Υπουργός έπαιρνε ένα υψηλότατο επίδομα ενοικίου αποκαθίσταται τώρα με το παραπάνω. Δεν πέρασε λίγος καιρός από τότε που έμεινε χωρίς επίδομα στέγασης και η Κυβέρνηση φρόντισε να την αποκαταστήσει διορίζοντάς την ως εκπρόσωπο της χώρας στον ΟΟΣΑ, όπου θα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο μισθό και ακόμη μεγαλύτερο επίδομα στέγασης. Ο κ. Ζουράρις, ο οποίος εκδιώχθηκε από υφυπουργός Παιδείας επειδή χυδαιολογούσε κατά οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, αποκαθίσταται ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Προφανώς για να συντονίζει καλύτερα την «κερκίδα» των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άνθρωποι που κρίθηκαν ακατάλληλοι να παραμείνουν στην κυβέρνηση για ηθικούς λόγους, εντός ολίγων μηνών όχι μόνον κρίνονται κατάλληλοι, αλλά επιβραβεύονται με άλλες αξιοζήλευτες θέσεις. Με δυο λέξεις: Mας ταράξατε στο ηθικό πλεονέκτημα…