Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο “Βήμα της Κυριακής”
Ο μόνος δρόμος για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της δημοκρατικής παράταξης» δηλώνει σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος καταλογίζει ευθύνες στον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και στη Φώφη Γεννηματά για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Η επιλογή τους “και μαζί και χώρια” ήταν λάθος και οδήγησε σε αδιέξοδο» τονίζει.
«H εντολή των 212.000 συνιδρυτών της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ο καθένας να τραβήξει το δρόμο του».
Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι «αν αποτύχει η κοινή προσπάθεια, θα έχουμε αποτύχει όλοι» και υπογραμμίζει ότι ο εκλογικός στόχος, παρά την αποχώρηση του Ποταμιού, «είναι να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στον χώρο απέναντι της ΝΔ».
Τι σηματοδοτεί για εσάς η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ; Θεωρείτε ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση και ότι τώρα είναι καλύτερα για όλους»;
Δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. Ούτε το ότι απασχολούμε για τα εσωτερικά μας και όχι για τις πολιτικές μας θέσεις. Ξέραμε, και ειδικά όσοι διεκδικήσαμε την ηγεσία του νέου φορέα, τη δυσκολία του εγχειρήματος. Η συνεννόηση μεταξύ των προοδευτικών και κεντρώων δυνάμεων, ήταν πάντα μια περίπλοκη υπόθεση. Αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση καθένας να τραβήξει το δρόμο του. Δεν είμαι της λογικής ότι είναι καλύτερα που δεν συνεχίζουμε πια όλοι μαζί. Η εντολή των συνιδρυτών της παράταξης, των 212.000 ήταν άλλη.
Οι επισημάνσεις του κ. Θεοδωράκη για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΙΝΑΛ δεν έχουν βάση;
Ο κ. Θεοδωράκης είχε κυρίαρχο ρόλο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που καθόρισαν τη φυσιογνωμία και τη δομή του νέου σχήματος. Θυμίζω την διατήρηση των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων και τον διορισμό των οργάνων αντί της εκλογής τους που συμφώνησε με την κυρία Γεννηματά. Η επιλογή τους, «και μαζί και χώρια» ήταν λάθος και οδήγησε σε αδιέξοδο. Με τις αποφάσεις αυτές διαφώνησα, όπως έκαναν και άλλα μέλη του πολιτικού συμβουλίου. Αλλά για μένα, σας είπα, υπερτερεί η εντολή των πολιτών που μας ζήτησαν να δώσουμε τη μάχη μαζί, ενωμένοι.
Το βράδυ της εκλογής αρχηγού, όντας ο δεύτερος σε ψήφους, υποσχεθήκατε ότι υπάρχει μέλλον. Δέχεστε όμως κριτική ότι στη συνέχεια κρατήσατε αποστάσεις και υποχωρήσατε σε όλα τα θέματα που θέσατε προεκλογικά, όπως η εκλογή των συνέδρων και των οργάνων του νέου φορέα. Εσείς δεν έχετε μερίδιο ευθύνης για αυτές τις εξελίξεις;
Πρότεινα μια πραγματική θεσμική λειτουργία και θητείες ώστε να ανανεωθεί ριζικά η παράταξη. Και τα δύο δεν έγιναν δεκτά από τους υπόλοιπους. Ναι, δέχομαι την κριτική ότι υποχώρησα περισσότερο από όσο έπρεπε αλλά έμεινα πιστός σε αυτό που υποσχέθηκα μετά τη διαδικασία εκλογής. Στο ότι πρέπει να υπάρξει μέλλον για την ενιαία προοδευτική παράταξη και ότι δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους πολίτες που ήρθαν να ψηφίσουν. Αν το μερίδιο ευθύνης μου αφορά την άρνηση μου να πάρω μέρος σε παζάρια εσωτερικών συσχετισμών, το αναλαμβάνω. Αν αποτύχει η κοινή προσπάθεια, θα έχουμε αποτύχει όλοι. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να συνεχίσει αποφασιστικά την προσπάθεια εδραίωσης του.
Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν οι εκλογές; Αλλάζει ο εκλογικός στόχος μετά την αποχώρηση του Ποταμιού;
Το κρίσιμο λοιπόν δεν είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές, η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει, αλλά ποιο θα είναι το αληθινό τους διακύβευμα. Χρέος του Κινήματος Αλλαγής είναι να προσφέρει μια πειστική εναλλακτική στους προοδευτικούς πολίτες που δεν γοητεύονται από τη σφοδρή σύγκρουση των δυο κομμάτων του μικρού δικομματισμού. Παρά τον κύκλο εσωστρέφειας που μας ταλαιπώρησε, προσωπικά κρατάω ακόμα τον ρομαντισμό του Νοέμβρη. Στόχος είναι να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στο χώρο απέναντι της ΝΔ . Ο μόνος δρόμος για την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της δημοκρατικής παράταξης και όχι της ΝΔ, αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα μας στον προοδευτικό κόσμο της χώρας.
Αυτή η σφοδρή σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ αφήνει χώρο στο Κίνημα Αλλαγής;
Ο κάλπικος, μικρός δικομματισμός των ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ οδηγεί ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας σε ένα αδιέξοδο πολιτικής έκφρασης. Αλήθεια, πόσο εκφράζει τις αγωνίες και τις ανησυχίες του κόσμου αυτή η κακής ποιότητας κοκορομαχία, με προσωπικές επιθέσεις, που είδαμε την Πέμπτη στη Βουλή μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη; Είναι φανερό ότι στήνεται ένα σκηνικό πόλωσης, καρικατούρα κακών στιγμών του παρελθόντος, την ώρα που πρέπει να συζητήσουμε, συγκεκριμένα, για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Αυτή είναι η δική μας ευκαιρία να κερδίσουμε ξανά, με τον προγραμματικό μας λόγο, την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μάζας των πολιτών. Ξοδέψαμε χρόνο σε ένα εσωκομματικό εμφύλιο την ώρα που έπρεπε να δίνουμε τη μάχη στις γειτονιές στους χώρους εργασίας. Χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε τους πολίτες . Συντεταγμένη και συλλογική. Και στη δράση αλλά και στις αποφάσεις.
Πως αποτιμάτε την απόφαση του Eurogroup της 21 Ιουνίου 2018 για την ελάφρυνση του χρέους;
Το βασικό όφελος είναι η πρόσθετη δεκαετής περίοδος χάριτος των δανείων EFSF καθώς και ελαφρύνσεις περίπου 10 δις. Φυσικά και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτά τα ποσά με τις καταγεγραμμένες ζημίες του 2015 και τα πρόσθετα μέτρα που χρειάστηκε η οικονομία έκτοτε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια απώλεια της διαπραγμάτευσης του 2015 ήταν η “απελευθέρωση” των πιστωτών από τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει το 2012 για μέτρα που θα μείωναν το χρέος το 2022 στο 110% του ΑΕΠ.
Το προσφυγικό λίγο έλλειψε να οδηγήσει στην πτώση της Γερμανικής Κυβέρνησης. Πως είδατε τις τελευταίες εξελίξεις;
Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να πάρουν αποφάσεις για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου. Προτίμησαν τις διακρατικές λύσεις, όπου το βάρος πέφτει στις χώρες πρώτης εισόδου με την επιτάχυνση των επιστροφών των προσφύγων που έχουν μετακινηθεί και τη δημιουργία νέων κέντρων. Το Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει ψήφισμα που δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, όπου οι πρόσφυγες θα κατανέμονται σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Οι διαπραγματεύσεις όμως στο Συμβούλιο μεταξύ των Υπουργών παραμένουν παγωμένες εδώ και δύο χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να σηκώνουν πάντα οι χώρες της περιφέρειας όλο το βάρος.
Σε ένα χρόνο θα έχουμε ευρωεκλογές. Ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας κ. Σαλβίνι αμφιβάλει για το αν μέχρι τότε θα υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου βάλλονται σήμερα από λαϊκίστικες και ακραία συντηρητικές δυνάμεις. Οφείλουμε να συγκρουστούμε μαζί τους αλλά και με όσους προκρίνουν ένα διακρατικό μοντέλο που δεν επιτρέπει στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Να κάνουμε βήματα μπροστά σε τομείς όπως στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, στη λειτουργία της Ευρωζώνης, στην υιοθέτηση ενιαίων φορολογικών κανόνων χωρίς ειδικές συμφωνίες κρατών με πολυεθνικές και σε μια κοινή πολιτική άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Ενόψει των Ευρωεκλογών είναι απαραίτητο οι προοδευτικές δυνάμεις, οι σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι και πράσινοι, να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο όραμα πολιτικής ενοποίησης διεκδικώντας την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με αυτό τον τρόπο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής απέναντι σε αντιευρωπαΐστές και λαϊκό κόμμα.