Αγανακτισμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι, αφού τα τεράστια αποθέματα φέτας οδήγησαν στη δραματική πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος και στη διακοπή παραλαβής του με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη συρρίκνωση του κλάδου. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με υψηλή φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές έχει δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα και ανασφάλεια στους κτηνοτρόφους.
Πριν από λίγες ημέρες στο Ναύπλιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με πρωτοβουλία της Προέδρου Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας κ. Κωνσταντίνας Ζούζια. Παρόντες ήταν Περιφερειακοί σύμβουλοι, γεωτεχνικοί, τυροκόμοι, καθηγητές του Γεωπονικού πανεπιστημίου, στελέχη γαλακτοβιομηχανιών καθώς και κτηνοτρόφοι.
Κατά την συνάντηση αναλύθηκε ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει η φέτα, τόσο στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, όσο και στη δυνατότητα απορρόφησής του, από τα τυροκομεία και τις γαλακτοβιομηχανίες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η οικονομική βιωσιμότητα και το μέλλον της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας με επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον. Παράλληλα στη συζήτηση επισημάνθηκαν οι αδυναμίες και η έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος.
Η λύση θα έρθει αν ελεγχθεί η παραγωγή και η διακίνηση λευκού τυριού που παράγεται από αγελαδινό ή εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα που πωλείται σαν φέτα με χαμηλή ανταγωνιστική τιμή. Η διακίνηση λευκού τυριού αντί φέτας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια λόγω της τουριστικής κίνησης έχουν δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα φέτας με δραματικά αποτελέσματα για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία.