Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι
Τερέζα Μέι: Είμαι πολύ ικανοποιημένη που σας καλωσορίζω στην πρώτη σας επίσκεψη στη Downing Street και ανυπομονώ για τις συζητήσεις που θα έχουμε. Πιστεύω ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας χρονολογούνται εδώ και αιώνες, δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί Βρετανοί πολίτες που έρχονται και απολαμβάνουν τη φιλοξενία, τις πόλεις και τις παραλίες στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Και φυσικά, σας ευχαριστώ για την υποδοχή σας προς τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και τη Δούκισσα της Κορνουάλης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Και εκτιμώ, παρατηρώντας τις μελλοντικές μας σχέσεις, ότι υπάρχουν ορισμένες σημαντικές εξελίξεις. Συγχαρητήρια για τα βήματα που υλοποιήσατε για την έξοδο σας από το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και για το ότι η οικονομία σας από εδώ και στο εξής προσφέρει ευκαιρίες για εμάς, προκειμένου να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ μας. Θα με ενδιέφερε να μιλήσω σχετικά με συγκεκριμένους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια, η παιδεία.
Έχουμε πάντα συνεργαστεί πολύ καλά σε ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, το οποίο είναι φυσικά ένα βασικό ζήτημα για την Ελλάδα και γνωρίζουμε τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τη μετανάστευση. Και, όπως είπα, έχουμε συνεργαστεί με Έλληνες αξιωματούχους, αλλά είμαι ικανοποιημένη που είμαι σε θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι θα στείλουμε ένα συμπληρωματικό περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής στο Αιγαίο για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί σας σε αυτά τα ζητήματα και κατά συνέπεια είναι σημαντικά ζητήματα για εμάς προς συζήτηση. Επίσης, είμαι πολύ ικανοποιημένη που βλέπω την πρόοδο που εσείς και ο ομόλογος σας, κ. Ζάεφ, έχετε σημειώσει στο ζήτημα της ονομασίας και τις σχέσεις γειτνίασης. Και εκτιμώ ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ζητήματα όπως το πώς θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επίτευξη προόδου σε σχέση με την Κύπρο είναι ζητήματα τα οποία ανυπομονώ να συζητήσω μαζί σας σήμερα και για μία ακόμη φορά σας καλωσορίζω και χαίρομαι που σας βλέπω εδώ.
Αλέξης Τσίπρας: Σας ευχαριστώ πολύ, κα Πρωθυπουργέ. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη μου επίσκεψη σε αυτό το ιστορικό κτίριο, αλλά επίσης, γιατί πιστεύω ότι έρχομαι στο Λονδίνο μία πολύ καλή χρονική στιγμή για την Ελλάδα, ακριβώς μετά την πρόοδο που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup, την τελευταία εβδομάδα.
Εκτιμώ ότι ήταν μία ιστορική συμφωνία για εμάς, διότι με αυτήν τη συμφωνία κλείνουμε το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης μετά από οκτώ χρόνια, αλλά ταυτόχρονα λάβαμε μία πολύ σημαντική ελάφρυνση χρέους, η οποία είναι αναγκαία για το μέλλον της χώρας μου, τον ελληνικό λαό.
Αλλά, ταυτόχρονα, το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ, σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή, επιβεβαιώνει ότι αναγνωρίζουμε τη σημασία του Ηνωμένου Βασιλείου ως μία παγκόσμια οικονομική και χρηματοοικονομική δύναμη, που είναι κρίσιμης σημασίας τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά και με την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Διότι κι εσείς επίσης αντιμετωπίζετε ιστορικές προκλήσεις μετά την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Εκτιμώ, λοιπόν, ότι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη να επωφεληθούμε από αυτούς τους ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς μας, στις χώρες μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι σε αυτές τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit, προστατεύονται περισσότεροι από 50.000 Έλληνες πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και φυσικά, είμαι χαρούμενος που έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα ορισμένα σημαντικά ζητήματα, μεταξύ αυτών το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και την άμυνα, και η συμβολή της Μεγάλης Βρετανίας είναι κρίσιμη ως προς αυτά. Αλλά, επίσης, να συζητήσουμε το ζήτημα της Κύπρου, τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταματήσαμε, αλλά φυσικά για να μπορέσουμε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση που σημαίνει, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυητές και χωρίς στρατεύματα κατοχής και βασιζόμαστε στη συμβολή σας ως προς αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ.