ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σχολιασμοί των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Α. Σκοπιανό

Οι 153 βουλευτές που έδωσαν το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει με τον κ. Ζάεφ στις Πρέσπες φέρουν ακέραια την ευθύνη αυτής της συμφωνίας. “


Η  Ν.Δ. δεν θα κυρώσει αυτήν τη συμφωνία ως έχει. Είτε σε αυτή τη βουλή, είτε στην επόμενη αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να δραπετεύσει και αφήσει αυτή τη συμφωνία σε εκκρεμότητα, η ΝΔ δεν προτίθεται να την ψηφίσει. Το είπε με τρόπο που δεν χωρά καμία παρερμηνεία χθες και ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Αυτή τη συμφωνία η ΝΔ δεν την διαπραγματεύτηκε, δεν συμφωνεί με πολλές βασικές πτυχές της, και δεν προτίθεται να την ψηφίσει. Το νόημα αυτό άλλωστε είχε και η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε. Να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές τις ευθύνες των επιλογών τους. Αν η συμφωνία έρθει από τους κ. Τσίπρα και Καμμένο στη Βουλή και κυρωθεί, τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών, τα οποία θα υπάρχουν στη συνέχεια είναι εξαιρετικά στενά. Πόσο μάλλον όταν τους επόμενους μήνες θα επακολουθήσουν πιθανότατα και άλλα τετελεσμένα, αν οι Σκοπιανοί προχωρήσουν σε δημοψήφισμα και αλλάξουν μετά και το Σύνταγμά τους.

Οι 153 βουλευτές που έδωσαν το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει με τον κ. Ζάεφ στις Πρέσπες φέρουν ακέραια την ευθύνη αυτής της συμφωνίας. Και θα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη κι αν την επικυρώσουν. Διότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει παρά ελάχιστα περιθώρια να την βελτιώσει. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες που καταλαβαίνουν προφανώς πως είναι εξαιρετικά δύσκολο σε ένα κράτος που θα έχει τότε αλλάξει το Σύνταγμά του, να του επιβληθεί μια ακόμη αναθεώρηση.

Η βασική ένσταση βέβαια της ΝΔ ήταν και παραμένει ότι ο κ. Τσίπρας εκχώρησε στους Σκοπιανούς τη “μακεδονική εθνότητα” και τη “μακεδονική γλώσσα”, κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε θέσει καν προς συζήτηση. Η γλώσσα και η εθνότητα είναι ο πυρήνας του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Οπως είπε χθες στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της ΝΔ, και ο πατέρας του θα απέρριπτε αυτή τη συμφωνία ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό που την απορρίπτει και ο ίδιος. Θα την απέρριπτε διότι δεν θα αποδεχόταν καθ’οιονδήποτε τρόπο να παραχωρήσει η Ελλάδα στα Σκόπια τα δύο βασικά οχήματα του αλυτρωτισμού. Τη γλώσσα και την εθνότητα. Σε ένα από τα έγγραφα δε, που έφερε στη Βουλή ο κ. Κοτζιάς “ξέχασε” να διαβάσει ότι η κ. Μπακογιάννη είχε ρητά αναφέρει στον κ. Νίμιτς ότι αρνείται να συζητήσει, πόσο μάλλον να διαπραγματευθεί, το ενδεχόμενο οι Σκοπιανοί να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες.

Όσον αφορά βεβαια τις διεθνείς επευφημίες, είναι αναμενόμενο να εκθειάζουν τη συμφωνία όσοι βλέπουν, μέσα από αυτή, τις επιδιώξεις τους να προωθούνται. Το ίδιο θα είχε συμβεί εάν η Κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή αποδεχόταν στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Δεν το έκανε, όμως, γιατί  -σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου- έβαλε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.

Οι εκλογές είναι το μόνο δημοψήφισμα που παράγει αμέσως πολιτικό αποτέλεσμα. Όπως τόνισε και χθες ο κ. Μητσοτάκης: “Αυτή είναι η δημοκρατική λύση για να τοποθετηθούν όλοι οι πολίτες και για το ζήτημα. Είναι ένα αίτημα το οποίο η ΝΔ έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια, κι αν είχε κάνει ήδη εκλογές ο κ. Τσίπρας τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Αν λοιπόν θέλει να ακούσει την άποψη των πολιτών όχι μόνον για την οικονομία αλλά και τα εθνικά θέματα, δεν έχει παρά να το αποτολμήσει το συντομότερο δυνατόν.

  1. B. Οικονομία

“Οι τραγικοί χειρισμοί του πρώτου εξαμήνου του 2015 ακόμα στοιχειώνουν την ελληνική οικονομία”

Οι δημοσιονομικοί στόχοι αυτή τη στιγμή δεσμεύουν τη χώρα. Και δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του κ. Τσίπρα. Είναι τα απόνερα του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015. Αυτού για το οποίο ο κ. Τσίπρας περίπου ζήτησε συγγνώμη μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια αξιόπιστη Κυβέρνηση η οποία θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα μπορεί μετά από ένα χρόνο να ξανασυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές και να πετύχει ενδεχομένως για τα τελευταία 2, 3 χρόνια αυτής της πενταετούς  περιόδου χαμηλότερα πλεονάσματα. Έτσι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα πλεονάσματα για να μειώσει και άλλο τους φόρους και για να κάνει στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Ο σκοπός της ΝΔ  με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με την οικονομία είναι να φανεί ότι η περίφημη “καθαρή έξοδος” δεν είναι τίποτα περισσότερο από την “καθαρή είσοδο” στο τέταρτο μνημόνιο, που από καιρό βρίσκεται προ των πυλών. Ένα ιδιότυπο Μνημόνιο, που περιλαμβάνει μόνο νέα μέτρα χωρίς όμως χρήματα. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες. Οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τις νέες περικοπές που έρχονται σε λίγους μήνες, σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί για τα δεινά που οι πολιτικές του επιλογές έφεραν στους πολίτες.

Γ. Για το μεταναστευτικό

“Η ευθύνη για το προσφυγικό δεν βαραίνει μονάχα ένα ή δύο κράτη, αλλά όλες τις χώρες της Ε.Ε.”

Στην Ευρώπη όλα τα κράτη μέλη πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη για το προσφυγικό. Όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν πρέπει να υφίστανται περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει την άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης,  με 10 χιλιάδες συνοριοφύλακες. Η Ν.Δ. έχει ήδη προτείνει κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες. Η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που άνοιξε τα σύνορα, εξακολουθεί να είναι ανίκανη να διαχωρίσει πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες.

Δ. Συνταγματική Αναθεώρηση

“Άλλη μία προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλλάξει την δημόσια ατζέντα και να προκαλέσει τριγμούς στη ΝΔ”

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί απλά να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να συζητείται γενικώς και αορίστως στις τηλεοράσεις χωρίς καν να είναι γνωστό μόνον ποια είναι η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης, αλλά το αν και το πότε θα την καταθέσει. Η ΝΔ έχει πλήρη πρόταση για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή και θα την γνωστοποιήσει στη βουλή όταν και αν αποφασίσει επισήμως ο κ. Τσίπρας να φέρει στο κοινοβούλιο την δική του πρόταση. Ο τρόπος ωστόσο που χειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής και το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ευτελιστικός της διαδικασίας. Η διαρροή σε μια εφημερίδα ότι θα ανοίξει ζήτημα διαχωρισμού κράτους εκκλησίας προφανώς δεν έγινε τυχαία. Δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθειά της να διχάσει τη ΝΔ. Υπάρχουν σαφώς πιο σημαντικά ζητήματα που χρήζουν συνταγματικής αλλαγής, όπως π.χ. η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που  αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νόμο που αφενός θα επιβάλλει την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών, πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις. Η ΝΔ έχει προτείνει εδώ και πάνω από δύο χρόνια το σπάσιμο των αχανών εκλογικών περιφερειών, όπως είναι κατεξοχήν η Β’ Αθηνών, αλλά και τις αναγκαίες ρυθμίσεις έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Η Κυβέρνηση που ως τώρα αντιτασσόταν, προσπαθεί να ξεπεράσει το ζήτημα παραπέμποντάς το σε μια κάποια επιτροπή. Είναι θλιβερό αυτό που γίνεται. Ακόμη και η Τουρκία έχει λύσει το θέμα αυτό. Στις εκλογές της Κυριακής είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό και στήθηκαν κάλπες σε 59 χώρες. Ψήφισαν και όσοι Τούρκοι  κατοικούν στην Ελλάδα. Επομένως ας αφήσουν τις επιτροπές και ας υιοθετήσουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι  σημαντικό να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, αλλά διαμένουν στο εξωτερικό και δεν μπορούν να δαπανήσουν ένα δυσβάσταχτο ποσό για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Ε. Για εκλογές στην Τουρκία.  

“Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία, μετά και το πέρας του προεκλογικού πυρετού, να τεθεί επί τάπητος το θέμα των δύο στρατιωτικών”

Ήταν προφανές ότι ο προεκλογικός πυρετός ανέβαζε τον υδράργυρο. Η Τουρκία ωστόσο έχει πάγια αναθεωρητική και διεκδικητική στρατηγική που απαιτεί ψυχραιμία, εθνική αυτοπεποίθηση και ενότητα. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον κ. Ερντογάν ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ως ένα ελάχιστο δείγμα καλής θέλησης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Νίκου Χουντή σε Επίτροπο Μοσκοβισί: Θα κόψετε συντάξεις και αφορολόγητο
Επόμενο άρθροΦώφη Γεννηματά: Η ανάπτυξη και η παραγωγή νέου πλούτου στην χώρα αλλά και η δίκαιη διανομή του είναι για μας άρρηκτα