Α. Σκοπιανό
«Η εκχώρηση της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν απαράδεκτες εθνικές παραχωρήσεις. Είναι αυτό Εrga Οmnes; Δηλαδή το ίδιο όνομα για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων;».
Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Γι αυτό και από χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης τον κάλεσε δημοσίως να μην την υπογράψει δεσμεύοντας τη χώρα.
Είναι μια κακή συμφωνία που περιλαμβάνει απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις. Όπως είναι η εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής εθνότητας» στοιχεία που εξ αρχής δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους Έλληνες και προφανώς τη Ν.Δ.
Αλήθεια πώς αισθάνθηκε χθες ο κ. Τσίπρας όταν άκουσε τον κ. Ζάεφ να πανηγυρίζει επειδή η συμφωνία κατοχυρώνει την «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα για τους συμπατριώτες του; Και τι έχει να πει για το γεγονός ότι το Severna Makedonija θα ισχύει μόνο για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια, ενώ για τις σχέσεις των Σκοπίων με όλες τις υπόλοιπες χώρες θα ισχύει το North Macedonia;
To γράφει ρητά ακόμη και το non paper του Μαξίμου: Ενώ σε όλο τον κόσμο τους πολίτες της ΦΥΡΟΜ θα τους αποκαλούν Μακεδόνες (Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia) μόνο στην Ελλάδα θα λέγονται «πολίτες της Severna Makedonja».
Είναι αυτό Εrga Οmnes; Δηλαδή το ίδιο όνομα για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων; Διότι αν υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία το Severna Makedonija και πολύ περισσότερο το North Macedonia θα γίνει πολύ σύντομα σκέτο Μακεδονία. Έτσι θα αποκαλούν όλοι αυτή τη χώρα και Μακεδόνες τους πολίτες της και μάλιστα με τη βούλα τη χώρας .
Η εκχώρηση δήθεν «μακεδονικής γλώσσας» και δήθεν της «μακεδονικής εθνότητας» δεν είναι αποδεκτή από τη Ν.Δ. Διότι συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων. Και επιπλέον έχει και προπαγάνδα τα όρια της. Είναι αδιανόητο να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ως επιτυχία της ότι όλος ο κόσμος θα αποκαλεί στο εξής «Μακεδόνες» τους γείτονες με την έγκριση της Ελλάδας. Διότι αυτή την εξέλιξη παραχωρεί επί της ουσίας το κείμενο της συμφωνίας η οποία σημειωτέον δεν έχει σταλεί ακόμη στο σύνολό της στα κόμματα, παρά μόνον ως μια διαρροή του Μαξίμου με non paper. Γεγονός που επίσης επιβεβαιώνει την προσπάθεια των κ. Τσίπρας και Κοτζιά να αποκρύψουν την πραγματικότητα από τους πολίτες.
Η λύση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Και αυτό επειδή είναι μια κακή λύση. Αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Διότι είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα σκέτο Μακεδονία.
Η Νέα Δημοκρατία έχει διαχρονικά αποδείξει την υπευθυνότητά της σε όλα τα ζητήματα και πολύ περισσότερο στα εθνικά. Και μάλιστα σε δύσκολες εποχές αναλαμβάνοντας το σχετικό πολιτικό κόστος. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία. Διότι εκτός των άλλων, προσφέρει πρόσφορο έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.
Αυτό είναι μία πρόσθετη ζημία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσει ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξει άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Και για αυτό, θα πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί τη ενότητα του Ελληνικού λαού.
Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εκτός των άλλων είναι και διακεκριμένος συνταγματολόγος, προκειμένου να υπογραμμίσει και σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο ότι ο πρωθυπουργός δεν νομιμοποιείται να δεσμεύσει τη χώρα σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία όταν δεν διαθέτει καν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης του για να το πράξει. Βάσει του Συντάγματος ένας πρωθυπουργός μπορεί να υπογράψει μια διεθνή συμφωνία, με την προϋπόθεση ότι διαθέτει τη στήριξη έστω της κυβέρνησής του. Ούτε αυτό δεν έχει ο κ. Τσίπρας, και θέλει να δεσμεύσει την χώρα με μια κακή συμφωνία. Εξυπακούεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα δώσει τη μάχη για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική υπερηφάνεια του ελληνικού λαού.
Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε ήδη από χθες τον κ. Τσίπρα μέσω του προέδρου της να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει καν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησής του για να το πράξει. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι όλες οι επιλογές εξετάζονται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό αυτές δεν ανακοινώνονται σε τηλεοπτικό χρόνο.
- Οικονομία
«Με τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη νέα μείωση του αφορολόγητου κάθε συνταξιούχος θα χάσει από μια έως τρεις συντάξεις και κάθε χαμηλόμισθος ένα μηνιάτικο».
Η Κυβέρνηση που μέχρι χθες έπλαθε τον μύθο της δήθεν «καθαρής εξόδου», με την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου, ζητά επικύρωση του «4ου Μνημονίου». Ενός Μνημονίου με πολλές νέες υποχρεώσεις, αλλά χωρίς νέα χρηματοδότηση. Είτε «συμπληρωματικό Μνημόνιο» όπως το αποκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε «επικαιροποιημένο Μνημόνιο», όπως προτιμά η Κυβέρνηση, το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για νέο Μνημόνιο που αρχίζει από εκεί που τελειώνει το 3ο Μνημόνιο και ισχύει για τα επόμενα 5 χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα όπως αναφέρεται στο νέο Πολυνομοσχέδιο το Μνημόνιο αυτό περιλαμβάνει:
- Επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ.
- Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για μία πενταετία.
- Νέα μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019.
- Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου το αργότερο από το 2020.
- Επιμονή στην είσπραξη 2,65 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.
- Πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ.
- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
- Υποθήκευση κρατικής περιουσίας 25 δις ευρώ.
Με τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη νέα μείωση του αφορολόγητου κάθε συνταξιούχος θα χάσει από μια έως τρεις συντάξεις και κάθε χαμηλόμισθος ένα μηνιάτικο. Όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν επιπλέον φόρο 600 ευρώ. Θα μπουν για πρώτη φορά στα σαγόνια της εφορίας ακόμη και όσοι έχουν έσοδα μόλις 500 ευρώ το μήνα.
Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια», αυτά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έκλεισαν κοντά στα 100 δις ευρώ. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο, ώστε τα στελέχη των τραπεζών, να μην σκέφτονται τα δικαστήρια και να κοιτάξουν τη δουλειά τους, δηλαδή να δώσουν λύσεις και ρευστότητα στην οικονομία. Επιπλέον, οι πωλήσεις δανείων και η αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, δεν μπορεί να εμφανίζονται ως απειλή. Ενώ οι πλειστηριασμοί, συμβατικοί ή ηλεκτρονικοί, πρέπει πάντα να αποτελούν την έσχατη λύση, με πρόνοια για τους πιο αδύναμους. Και φυσικά να ξεκινούν από τους πονηρούς. Ο στρατηγικός κακοπληρωτής, που λειτουργεί ως λαθρεπιβάτης, δεν θα μπορεί να υπαχθεί σε καμία ρύθμιση και σε αυτόν θα στρέφονται, κυρίως, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Το μεγαλύτερο μέρος από τα 100 δις ευρώ που μέχρι το τέλος του 2017 οφείλονταν στην Εφορία, δεν επιδέχεται είσπραξης. Αφορά πτωχευμένες επιχειρήσεις, «κουφάρια». Επομένως, με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και με επικαιροποίηση των σχετικών κριτηρίων της ΑΑΔΕ, θα διαγραφούν επιτέλους οριστικά οι «ανείσπρακτες οφειλές». Έτσι, η φορολογική διοίκηση θα μπορέσει να επικεντρωθεί σε νεότερες υποθέσεις. Όπου πραγματικά μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όσες οφειλές χαρακτηριστούν εισπράξιμες, να μπορούν να ρυθμιστούν σε μια νέα ρύθμιση σε 120 δόσεις, σε συμφωνία με τους δανειστές και σε δύο τμήματα. Ειδικά για τις χαμηλότερες οφειλές. Το ένα εξ αυτών θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμιζόμενη δόση από το υπόλοιπο το οποίο θα ρυθμιστεί. Τέλος, οι 250.000 εκκρεμείς υποθέσεις θα επιλυθούν, όχι στα φορολογικά δικαστήρια, αλλά με ένα νέο Μηχανισμό Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών μέσω Επιτροπών Επίλυσης.
H Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τάχα θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, ομολογεί πως πράγματι θα υπάρξει άλλη μια αύξηση. Εκείνο που κρύβει είναι ότι η αύξηση αυτή θα πλήξει κατ’ εξοχήν τους οικονομικά πιο αδύναμους πολίτες που κατοικούν σε περιοχές όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, τόσο στην 4η αξιολόγηση όσο και στο δήθεν αναπτυξιακό της σχέδιο, ότι θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα τα συνολικά έσοδα του ΕΝΦΙΑ στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να προχωρήσει ως Κυβέρνηση στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τρόπο που θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες και κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά. Παράλληλα, για την στήριξη της κατοικίας ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες και του φόρου υπεραξίας, έκπτωση φόρου για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, απλοποίηση των μεταβιβάσεων και ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα τονώσουν τη ρευστότητα στην οικονομία, θα οδηγήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και θα αποφέρουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε αναπτυξιακό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό επίπεδο.