Για όλες τις θεραπευτικές εξελίξεις αλλά και για τα νεώτερα βοηθήματα που προσφέρει, σήμερα, η τεχνολογία μπορούν να ενημερώνονται τα άτομα με χαμηλή όραση, μέσω του Κέντρου Ενημέρωσης του Εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Παράλληλα, στο Κέντρο αυτό, τους δίνεται και η δυνατότητα να εκπαιδευτούν στη χρήση και αξιοποίησή της προς όφελός τους. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ (τηλ. 2310999924).
Στοχεύοντας στην ενημέρωση για τις νεώτερες εξελίξεις, το πρόγραμμα “Αχτίδα Φωτός”, με υπεύθυνο τον καθηγητή Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Καραμπατάκη, διοργανώνει αύριο (Σάββατο 19/5), στις 10 το πρωί, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων, εκδήλωση με θέμα: “Νέες προοπτικές – νέα βοηθήματα για τα άτομα με χαμηλή όραση”.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καραμπατάκης αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί στο Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ, Κέντρο Ενημέρωσης, το οποίο παρέχει στα άτομα με χαμηλή όραση πληροφόρηση σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν στη διεθνή έρευνα για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην πάθησή τους.
“Τους ενημερώνουμε με email και τηλεφωνικά, κάθε φορά που έχουμε κάποιο νέο ή που υπάρχει ένα νέο φάρμακο ή κάποια καινούργια θεραπεία και είμαστε διαρκώς σε επαφή μαζί τους στηρίζοντάς τους όσον αφορά την πληροφόρηση που δεν μπορούν να την έχουν μόνοι τους, να γνωρίζουν τι γίνεται, τι συντρέχει, ποιες είναι οι ελπίδες, ποιο είναι το αύριο, πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ερευνητικά. Σε αυτό το Κέντρο έχουμε αναπτύξει διάφορα ηλεκτρονικά και οπτικά βοηθήματα, τα οποία διευκολύνουν τα άτομα με χαμηλή όραση να βελτιστοποιήσουν αυτή την ελάχιστη όραση που έχουν ώστε να αυξήσουν τις επιδόσεις τους και παρακολουθούμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Ο τομέας της ηλεκτρονικής σήμερα προσφέρει πολλές καινούργιες λύσεις, παρακολουθούμε όλες αυτές τις εξελίξεις, τους ενημερώνουμε για το τι υπάρχει αυτή τη στιγμή, τι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και τους εκπαιδεύουμε κυρίως στη χρήση τους ώστε τελικά να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια ηλεκτρονικά βοηθήματα. Τους εκπαιδεύουμε μετά από κάποιο ραντεβού, το οποίο γίνεται εδώ, στο Πανεπιστήμιο. Όλη μας η παροχή είναι δωρεάν και γίνεται μέσα στο Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας. Επίσης, βοηθάμε φοιτητές και μαθητές, οι οποίοι έχουν προβλήματα όρασης ώστε με αυτά τα νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα, που κάθε μέρα πληθαίνουν, να μπορούν να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους” πρόσθεσε ο κ. Καραμπατάκης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ