Η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, αφού διεθνείς οίκοι αξιολόγησης διατύπωσαν ανησυχίες για την οικονομική ευπάθεια της Τουρκίας.
«Απαντάμε στις ανησυχίες της αγοράς μέσω αξιόπιστων πολιτικών ενεργειών» έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, επιφορτισμένος με τον τομέα της Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ.
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν μια νομισματική πολιτική «συνεκτική και απλοποιημένη», την αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής και την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, διευκρίνισε ο ίδιος.
Ο Moody’s, που είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο της τουρκικής οικονομίας σε Ba2 τον Μάρτιο, έθεσε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητά της.
Σε ένα δελτίο τύπου, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει την «ολοένα κι αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής», σε ένα περιβάλλον «…ήδη ευάλωτο το οποίο, εάν συνεχιστεί, θα αυξήσει τον κίνδυνο μεγάλων πιέσεων στο ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας».
Ο Moody’s θεωρεί πως «η πρόσφατη υποχώρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αναφορικά με την Τουρκία θα συνεχιστεί» εάν δεν διορθωθεί από «αξιόπιστες πολιτικές δράσεις» μετά τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Υπενθυμίζει επιπλέον ότι η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 20% της αξίας της τους τελευταίους μήνες και «ότι οι αρχές κατέγραψαν περιορισμένη πρόοδο στη διαχείριση των διαρθρωτικών οικονομικών προβλημάτων…».
Από την πλευρά του ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, ο Fitch Ratings έθεσε σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης 25 τουρκικές τράπεζες, μετά την υποτίμηση της λίρας.
Ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί κατηγόρησε τους οίκους Fitch et Moody’s ότι στηρίζουν τα «κερδοσκοπικά, που στοχεύουν στη χειραγώγηση, παιχνίδια σε βάρος της Τουρκίας» υιοθετώντας «παρά πολύ βεβιασμένες αντιδράσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υφίσταται «καμία ανησυχία, κανένα πρόβλημα» σχετικά με την κατάσταση των τουρκικών τραπεζών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ