Κοινή Ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης και του Τομέα Δικτύων Επιστημονικών Φορέων του Κινήματος Αλλαγής.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις, του Υπουργού Δικαιοσύνης- Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  κυρίου Κοντονή, για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο τρόπος που έγιναν, και το υβρεολόγιο κατά των Δικηγόρων που τις διάνθισαν, είναι άλλη μία απόδειξη της Προχειρότητας και αποσπασματικότητας, που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης – Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα προβλήματα που υπάρχουν στην απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. 

Οι τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό, η μη εφαρμογή μέχρι σήμερα,  καινοτόμων μεθόδων, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου, δεν αντιμετωπίζονται με ανακοινώσεις που γίνονται στην κυριολεξία « στο πόδι», με στόχο τον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό ή την εξυπηρέτηση νέας εκλογικής πελατείας.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Δικαιοσύνη, απαιτεί μία ηγεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία να διαθέτει την ικανότητα του διαλόγου και των συνθέσεων, και όχι  μία ηγεσία που να εξαντλεί το πολιτικό της κεφάλαιο σε ύβρεις, κατά των παραγόντων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, των Δικαστών και των ασκούντων το Δικηγορικό Λειτούργημα.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Απονομή Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα, ώστε να πληγεί  οικονομικά, ακόμα περισσότερα, η πλειονότητα των Δικηγόρων της Αθήνας,  αντικειμενικά προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών.

Πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής, είναι ότι αποτελεί αναγκαιότητα στη Δικαιοσύνη ένας «Δικαστικός Καλλικράτης», που θα δημιουργήσει σύγχρονες, και λειτουργικές μονάδες, με συγχωνεύσεις Δικαστηρίων, όπου απαιτείται κατά το πρότυπο του Ν. 4055 και με τη χρήση νέων τεχνολογιών, που θα διευκολύνει το λειτούργημα τόσο των Δικαστικών λειτουργών όσων και των Δικηγόρων, αλλά πάνω από όλα θα διασφαλίσει το Δικαίωμα του Έλληνα Πολίτη να απολαμβάνει μία ταχεία αλλά και ασφαλή απονομή Δικαιοσύνης.

Θεωρούμε ότι η απόφαση του ΔΣΑ, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος από τις 5 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουνίου, δίνει τη δυνατότητα στο Δικηγορικό Σώμα, Συντεταγμένα και Δημοκρατικά, να απαντήσει στην κυβερνητική προχειρότητα και την ιταμή πρόκληση που δέχθηκε από τον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης- Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θεωρούμε ότι η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή στο Δημοψήφισμα, δεν πρέπει μόνο να καταδικάσει ηχηρά τη κυβερνητική πολιτική αλλά και να προβάλει τις πάγιες και τεκμηριωμένες θέσεις του δικηγορικού σώματος για την θεσμική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, ούτως ώστε να καταστεί βασικός παράγοντας προάσπισης του Κράτους Δικαίου αλλά και της ανασυγκρότησης της χώρας.   Η αποφασιστική συμμετοχή στο Δημοψήφισμα και η ηχηρή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι τα προβλήματα στην Δικαιοσύνη δεν επιλύονται με «πομπώδεις» ανακοινώσεις ή ύβρεων κατά των δικηγόρων.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων και φορέων- πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής- για ένα πραγματικό  και σε βάθος διάλογο ανάμεσα σε όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης, είναι και πρέπει να είναι η βασική στόχευση κάθε πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να καθορίσει πολιτικές ικανές να δώσουν λύση στα σωρευμένα προβλήματα στην απονομή της  Δικαιοσύνης.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ  ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ, ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ!

Προηγούμενο άρθροΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας – Σκοπιανό και οικονομία
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ «Epsilon»