Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η αγωνία των μαθητών/τριών και των γονέων τους κορυφώνεται. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις.
Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε ότι πέρυσι στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων και τη θέσπιση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα σχεδόν χρόνο μετά δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο και ουσιαστικό παρά μόνο κάποιες σκόρπιες σκέψεις. Ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Σεπτέμβριο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα νέο σύστημα εισαγωγής. Είναι αυτονόητο ότι οι χιλιάδες μαθητές της Β΄ Λυκείου θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά χωρίς να ξέρουν με ποιο σύστημα θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι κρίμα που ο κ. Υπουργός, Πανεπιστημιακός ο ίδιος, σκέφτεται να προχωρήσει σε τόσο σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν το μέλλον της νέας γενιάς χωρίς διάλογο και συναίνεση. Είναι γεγονός ότι τρία χρόνια τώρα δεν υπάρχει κανένα θεσμικό όργανο διαλόγου για θέματα Παιδείας. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) δεν λειτούργησε ποτέ και έχει σταλεί στις καλένδες.
Δεν τελειώνουμε όμως εδώ. Εν μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων προωθείται για ψήφιση στην Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο « Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων καθώς και ρυθμίσεων που στοχεύουν σε αποκλεισμούς. Η λογική είναι να «κόψουμε» και όχι να συνενώσουμε δυνάμεις για το καλό της εκπαίδευσης. Δεν είναι μόνο η κατάργηση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, θεσμού που ήταν κοντά στη σχολική μονάδα και τον εκπαιδευτικό. Ταυτόχρονα προωθείται η συγχώνευση και συνένωση δομών και υπηρεσιών με λάθος τρόπο που θα επιφέρει μείωση θέσεων και θα επιδεινώσει τη συνολική λειτουργία της εκπαίδευσης, αφού δημιουργεί γραφειοκρατικά και αναποτελεσματικά διοικητικά σχήματα. Η ουσιαστική διάλυση-κατάργηση των ΚΕΔΔΥ μας «γυρνάει» πίσω στην ιατρικοποίηση της Ειδικής Αγωγής που αποτελεί πλέον παρελθόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Με αίσθημα ευθύνης καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με κόμματα, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, ώστε το Σεπτέμβριο να υπάρξει ένα νέο νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και αποδοχή.
Το ίδιο συστήνουμε στον κ. Υπουργό και για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για αλλαγές στην εκπαίδευση απαιτείται διάλογος, συναίνεση και συνθέσεις με στόχο την κοινωνική αποδοχή για το καλό της νέας γενιάς.
Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής θα είναι παρόντα και στην Βουλή αλλά και στην Κοινωνία.