Να συστρατευούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης, που είναι αποφασισμένη να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να περιορίσουν απο κοινού το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης νωπών φρούτων, ζήτησε από μεταποιητές, παραγωγούς και εμπόρους, ο εκτελεστικός υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (Σ.Υ.Κ.Α.Π.) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Βασίλης Μαστρογιάννης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που έγινε σήμερα στην Βέροια, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη.
Λέγοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια επαναλειτουργίας του κέντρου, περισσότερα από 700 μικτά κλιμάκια, διενήργησαν πάνω από 7.000 ελέγχους πανελλαδικά, και τονίζοντας ότι έγιναν σημαντικές διορθώσεις και προσθέσεις ο κ. Μαστρογιάννης, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να “αφήσουμε πίσω μας τα παλιά και να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά όλοι μαζί σε στενή συνεργασία και με τον κοινό στόχο να περιορίσουμε, εάν όχι πατάξουμε, τη γάγγραινα του παραεμπορίου στον κλάδο, που πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό, τα έσοδα του κράτους και εσάς τους ίδιους”. Απαντώντας, δε, σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα φορολοφικά και ασφαλιστικά βάρη είναι αυτά που οδηγούν στο παραεμπόριο, ο κ. Μαστρογιάννης, επισήμανε το 2006, όταν η οικονομία υποτίθεται ότι βρισκόταν σε άνθιση και οι δείκτες φορολόγησης και ασφάλισης βρίσκονταν σε χαμηλότερα επίπεδα, έναντι των σημερινών, το ποσοστό της παραοικονομίας υπερέβαινε το 30%, 20 μονάδες υψηλότερο έναντι του μέσου όρου στην ΕΕ. “Το παραεμπόριο πάντα έβρισκε γόνιμο έδαφος, το θέμα είναι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, συμμαχώντας όλοι μαζί στο συγκεκριμένο κοινό στόχο”, τόνισε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, δηλώνοντας αρχικά επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα της νέας αυτής προσπάθειας που επιχειρείται για τον περιορισμό του παραεμπορίου στην διακίνηση των φρούτων, είπε ότι το πλαίσιο υπάρχει, όπως και οι διατάξεις “αλλά το φαινόμενο ανθίζει ολοένα και με γοργότερο ρυθμό, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού, σε επίπεδο περιφερειών και κράτους. Στελεχώστε τις αρμόδιες υπηρεσίες για να φέρουν αποτελέσματα πραγματικά”, είπε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε, ότι φέτος το παραεμπόριο φρούτων θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο, λόγω ζημιών στις καλλιέργειες της Βουλγαρίας και τόνισε χαρακτηριστικά “σήμερα στον νομό, υπάρχουν περισσότεροι από 300 παράνομοι χώροι διακίνησης, ενώ δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τους 50”.
“Όλοι κάνουν μαύρη αγορά, αγρότες και επιχειρηματίες”, είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Χαμπίδης, υπογράμμισε ότι για να παταχθεί το παραεμπόριο πρέπει να ληφθούν κοινές αποφάσεις και να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαμπίδης, πρότεινε, από το 2019, να τεθεί σε ισχύ πρόταση που αφορά στην εφαρμογή ενός άλλους φορολογικού συστήματος για τους αγρότες και να φορολογούνται με τεκμήριο, βάσει ΟΣΔΕ και στα μικτά έσοδα /στρέμμα. Ανέφερε ότι οι έλεγχοι στα τελωνεία και τα σύνορα δεν αρκούν και σημείωσε ότι “απαιτούνται παντού, στο χωράφι, στα διαλογητήρια και στην αγορά”. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν. “Πρέπει να κατανοήσει ο παραγωγός ότι η παράνπομη διακίνηση τον βλάπτει ανεπανόρθωτα. Τον ίδιο και τα ελληνικά προϊόντα”, είπε. “Αν θέλουμε να το λύσουμε, μπορούμε. Ξέρουμε πώς γίνεται. Λύσεις υπάρχουν” τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης.
Εκτός από τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, κατατέθηκαν, από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, προτάσεις, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση συσκευασίας δεκάκιλων τελάρων στο χωράφι, η πάταξη των περίφημων παράνομων “στεκιών” διακίνησης, η μείωση της φορολογίας και ο έλεγχος στα φορτηγά βουλγάρων και ρουμάνων που αγοράζουν φρούτα στην “μαύρη” αγορά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ