Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε σήμερα αντεπιστέλλον μέλος της τον Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Εταίρο της Royal Society κ. Philip England.
O κ. Philip England είναι ένας από τους δύο κορυφαίους γεωλόγους πεδίου στον κόσμο, με ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι ένας από τους δύο ειδικούς σε παγκόσμια κλίμακα στο Ελληνικό τόξο. Ο κ. Philip England γεννήθηκε το 1951 και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1976, σε ηλικία 25 ετών. Μετά από μεταδιδακτορικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, υπηρέτησε από το 1980 έως το 1986 πρώτα ως επίκουρος και μετά ως αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ηarvard, όπου του δόθηκε μονιμότητα σε 4 αντί σε 6 χρόνια. Το 1986 γύρισε στην Οξφόρδη με τον τίτλο University Lecturer in Geophysics, και από το 2000 μέχρι τώρα είναι καθηγητής της Γεωλογίας. Από το 2004 έως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας. Έχει διατελέσει κατά καιρούς Πρόεδρος επιτροπών του NERC, πιο πρόσφατα, 2012-2014, Πρόεδρος του National Environmental Research Council Science Innovation and Strategy Board. To NERC είναι το εθνικό συμβούλιο που χρηματοδοτεί τις περιβαλλοντικές έρευνες στο Ενωμένο Βασίλειο.
Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχει λάβει, ο κ. Philip England έχει τιμηθεί με τα Murchison Medal of the Geological Society of London, Augustus Love Medal of the European Union of Geosciences και το Gold Medal of the Royal Astronomical Society. Από το 2006, ο κ. England είναι Fellow of the Royal Society.
Ο κ. Philip England είναι ο κατ’ εξοχήν “θεωρητικός” γεωλόγος των κινήσεων των τεκτονικών πλακών και έχει αναπτύξει κομψά αναλυτικά μαθηματικά μοντέλα για τις παραμορφώσεις των πλακών. Οι εργασίες του για την παραμόρφωση της “μικροπλάκας” του Αιγαίου Πελάγους είναι πολύ γνωστές και αναγνωρίσιμες, παγκόσμια. Πέραν τούτων, ο κ. England έχει ασχοληθεί εις βάθος με την γεωδαισία και ήταν ο βασικός επιστήμονας εκτός Ελλάδος που βοήθησε στην ανάπτυξη του ελληνικού δικτύου γεωδαιτικών μετρήσεων, συνεργαζόμενος με τους κ.κ. Γεώργιο Βέη, Χάρη Μπριλήρη και Δημήτριο Παραδείση. Οι σχετικές τους δημοσιεύσεις στο Nature και στο Geophysical Journal International αριθμούν, μαζί, πάνω από 500 αναφορές.
Ο κ. England μαζί με επιστημονική ομάδα από το Cambridge ποσοτικοποίησαν την τεκτονική ανύψωση στην Νότια Κρήτη κατά τον σεισμό του 365μ.Χ., και συμπέρανε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,7. Στην σχετική δημοσίευση είχε συνεργαστεί με τον αείμνηστο Νίκο Αμβράζη και παρουσίασαν αριθμητική προσομοίωση του παλιρροιακού κύματος που προξενήθηκε από τον σεισμό και απέδειξαν ότι η Αλεξάνδρεια καταστράφηκε από το κύμα.
O κ. England είναι φιλέλλην, ομιλεί την ελληνική και μπορεί να συνεννοηθεί εύκολα στην γλώσσα μας, σε μη επιστημονικά θέματα. Κάθε χρόνο φέρνει την τάξη γεωλογίας της Οξφόρδης για εργασίες πεδίου στην Ελλάδα για 2,5 εβδομάδες. Οι περίπου 20 φοιτητές και οι επιστημονικοί βοηθοί επισκέπτονται το Λουτράκι, την Κόρινθο, τις Θερμοπύλες και την Σαντορίνη, και μαθαίνουν να διαβάζουν το τοπίο, μια τέχνη που την θεραπεύουν ελάχιστοι πλέον γεωλόγοι ανά τον κόσμο. Ο κ. England διηγείται πάντοτε στους φοιτητές και συνεργάτες του την ιστορία των Περσικών πολέμων επισημαίνοντας ότι οι γνώσεις γεωλογίας των αρχαίων Ελλήνων βοήθησαν στις νίκες τους, ειδικά στις Πλαταιές και τον Μαραθώνα.
Ο κ. England είχε καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση του παροξυσμού του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 2012. Πολύ πρόσφατα, ήλθε στην Ελλάδα δύο μέρες μετά τον σεισμό της Κω, και μελέτησε με τον ακαδημαϊκό κ. Κ. Συνολάκη τα αποτελέσματά του.
Ο κ. England έχει συγγράψει περισσότερα από 120 επιστημονικά άρθρα, που αριθμούν περίπου 14.000 αναφορές, h-index 57. Οι επιδόσεις αυτές τον προσδιορίζουν ως ένα από τους κορυφαίους 15 γεωεπιστήμονες στον κόσμο που ασχολούνται με τους σεισμούς και τις κινήσεις τεκτονικών πλακών.