Όσα συνέβησαν την Τρίτη στην Τουρκία και δη σε οικονομικό επίπεδο, επιβεβαίωσαν πλήρως το ρεπορτάζ του «Έμβολου», πριν μια εβδομάδα, που ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται προ των πυλών της χρεοκοπίας.
Μόνο κατά τη διάρκεια της Τρίτης «έφυγαν» στο εξωτερικό περισσότερα από 5 δις δολάρια, μέσω των τραπεζών των κατεχομένων εδαφών στην Κύπρο, εν μέσω φημών για επιβολή capital controls από τον Ερντογάν.
Ταυτοχρόνως, κυκλοφόρησε σε όλη την Τουρκία ως δεδομένο η σκέψη των Τουρκοκυπριακών αρχών ν’ απεγκλωβιστούν από την τουρκική λίρα και να υιοθετήσουν άλλο νόμισμα.
Αυτά, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες προειδοποιήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων (Fitch και S&P) για τους κινδύνους που απειλούν την τουρκική οικονομία, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις.
Οι οποίες μεγεθύνθηκαν όταν άνοιξαν οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές (μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη) με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να διολισθήσει σε ιστορικό ρεκόρ, αφού αυτή τη στιγμή η ισοτιμία της απέναντι στο δολάριο είναι 4,77 κι οδεύει με ταχύτητα προς το 5!!!
Η εταιρεία του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul Group) ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι μετέτρεψε σε λίρες τα ξένα νομίσματα, στα οποία διατηρούσε στοιχεία του ενεργητικού της, εκτός από τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της, σε μία κίνηση στήριξης του τουρκικού νομίσματος. Η εξασθένιση της λίρας διογκώθηκε από τα κέρδη του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, με τους επενδυτές να περιμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για ενδείξεις σχετικά με τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 15,30% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης από 14,92% στο χθεσινό.
Την ίδια ώρα, ο υψηλόβαθμος αναλυτής κρατικού αξιόχρεου του οίκου S&P Φρανκ Γκιλ δήλωσε στο Reuters ότι τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας μπορεί να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την πίεση στο νόμισμα και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης. Οι επενδυτές θέλουν να δουν αποφασιστικές αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού, ενώ οι δηλώσεις του Ερντογάν ενίσχυσαν τις από καιρού ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να τις πραγματοποιήσει.
Ο Ερντογάν μπροστά σ’ αυτή τη δραματική τροπή που λαμβάνει η οικονομία της χώρας του λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δέχεται επίθεση …εξωτερικών εχθρών που επιχειρούν να τον… γονατίσουν.
Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας, ο Ερντογάν είναι ικανός ακόμη και ν’ αναβάλει τις εκλογές.