18 Μαΐου-Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τα μουσεία γιορτάζουν

Ξεναγήσεις, εκθέσεις, εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, εικονικές περιηγήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές αναγνώσεις, ημερίδες και διαδραστικές ψηφιακές παρουσιάσεις είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα μουσεία της επικράτειας.

Ο λόγος είναι ότι γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, όπως έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) η 18η Μαΐου, με σκοπό του εορτασμού: «Τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς». Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ένα μουσείο ως τιμώμενο για το 2018. Πρόκειται για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, που βρίσκεται στην Κηφισιά, σκοπός του οποίου είναι να αναδείξει τις συλλογές και το έργο του που συνδέονται άμεσα με το θέμα του φετινού εορτασμού. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτελεί μια επένδυση του Ομίλου ΟΤΕ για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερες από 25.000 τηλεφωτογραφίες, έγγραφα, τηλεγραφήματα, χάρτες, καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, αξιοποιεί  προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες για την ξενάγηση των επισκεπτών και τη διάδρασή τους με τα εκθέματα.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, αλλά και ακόμα να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», το πρώτο καλωδιακό πλοίο του Ομίλου ΟΤΕ, που τοποθετούσε (πόντιζε) υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδεθούν τηλεπικοινωνιακά η ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς επίσης η Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Επίσης, ηχητικά ντοκουμέντα με μαρτυρίες εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ, η αναγγελία της ώρας από τον παλιό ωρολέκτη, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό αρχείου, εμπλουτίζουν τη συνολική μουσειακή εμπειρία και τη διάδραση των επισκεπτών, κάνοντας πιο κατανοητούς τους τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων τις προηγούμενες δεκαετίες.

Σήμερα, Παρασκευή, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού, ενώ ως τις 20 Μαΐου θα υλοποιηθούν στους χώρους του ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για όλες τις κατηγορίες κοινού. Παράλληλα, σε όλη την Ελλάδα και έως τις 20 Ιουνίου, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣέρρες: Ξεκινάει σήμερα, στην Πρώτη, η Μαθητιάδα 2018 με τη συμμετοχή 750 παιδιών από 41 σχολεία
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Εύσημα Τραμπ στην Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες