Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εφημερίδα «Thessnews»
Ημέρα τελικού κυπέλλου Ελλάδος σήμερα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μετά τα όσα έγιναν φέτος στο πρωτάθλημα. Πιστεύετε ότι η ελληνική πολιτεία θα περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις; Υπάρχει κίνδυνος grexit;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είναι η ελληνική πολιτεία που περνάει εξετάσεις, σε σχέση με τα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που απευθύνθηκε στη FIFA και την UEFA, με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπει ένα τέλος σε ένα σαθρό οικοδόμημα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Επομένως, αν κάποιος βρίσκεται διαρκώς υπό εξέταση και υπό δοκιμή τόσο από την πολιτεία όσο και από τις διεθνείς ομοσπονδίες, είναι οι ΠΑΕ οι οποίες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο που σέβεται το άθλημα, τους φιλάθλους αλλά και τη νομιμότητα. Με αυτή την έννοια, όσο υπάρχουν συμπεριφορές και ενέργειες, που βρίσκονται εκτός αυτού του πλαισίου, το ενδεχόμενο του Grexit θα είναι πιθανό.
Είχατε προαναγγείλει μηνύσεις και αγωγές κατά του Ευ. Μαρινάκη. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση απειλείται; Πιστεύετε ότι όλα γίνονται για τον Ολυμπιακό και το ποδόσφαιρο ή για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Η ελληνική κυβέρνηση ούτε απειλείται, ούτε απειλεί. Έχει τη συνταγματική υποχρέωση και τη λαϊκή νομιμοποίηση ώστε να κάνει όσα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, απαιτούνται για να τηρείται η νομιμότητα και να εκλείψουν φαινόμενα γενικευμένης διαφθοράς και διαπλοκής. Ο κ. Μαρινάκης, διώκεται για κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατηγορία περί εμπορίας ναρκωτικών. Η δικαιοσύνη, μένει να αποφανθεί αρμοδίως και με απόλυτη ανεξαρτησία γι’ αυτές. Ως προς τις νομικές ενέργειες αυτές ήδη έχουν εκκινήσει κατά οποιουδήποτε συκοφάντησε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Νέα Δημοκρατία όμως και η ηγεσία της, έχουν αυτοανακηρυχθεί σε συνήγορο του κ. Μαρινάκη καθώς είναι γνωστές στο πανελλήνιο οι προνομιακές σχέσεις τους με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που καθοδηγεί την καθημερινή εκστρατεία λάσπης και προπαγάνδας στην οποία επιδίδονται τα ΜΜΕ που του ανήκουν. Όσα γίνονται λοιπόν, είναι μια μάχη ανάμεσα σε δυνάμεις που υπερασπίζονται την απόδοση δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της πολιτικής έναντι οικονομικών συμφερόντων και σε αυτές που εξαρτούν την πολιτική τους επιβίωση από τη διαιώνιση ενός καθεστώτος διαπλοκής, που έφερε εν τέλει τη χώρα σε οριακό σημείο.
Παρά το αίτημα για εκλογές της αντιπολίτευσης, επιμένετε συνεχώς ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα μπορούσαν να γίνουν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου;
Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας την εντολή που ανέλαβε τον Σεπτέμβρη του 2015: θα οδηγήσει την χώρα έξω από το καθεστώς της μνημονιακήςεπιτροπείας και θα επαναφέρει την ελληνική οικονομια στην κανονικότητα ως το τέλος της τετραετίας. Η εξάντληση εξάλλου της κυβερνητικής θητείας για πρώτη φορά μετά από μια εικοσαετία σχεδόν θα είναι και ένα σήμα αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας τόσο προς τους πολίτες όσο και διεθνώς.
Πως σχολιάζετε τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας δημάρχων και περιφερειαρχών για την απλή αναλογική; Ο Γ. Μπουτάρης για παράδειγμα, που είναι θετικά διακείμενος στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ζητά να μπουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην μείνουν ακυβέρνητοι οι δήμοι.
Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι χώρος συνθέσεων και συγκλίσεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Αυτή η δυνατότητα, είναι που έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μέσα από την απλή αναλογική η οποία πέραν αυτού, αποτελεί και το μοναδικό εκλογικό σύστημα αυθεντικής θεσμικής αποτύπωσης της λαϊκής ψήφου. Μην ξεχνάτε, ότι το εκλογικό σύστημα του Καλλικράτη, όχι μόνο στερούσε τη δυνατότητα οποιασδήποτε σύγκλισης, αλλά ενίσχυε σκανδαλωδώς τη μονοκρατορία των δημάρχων. Επομένως, αυτό που κάποιοι ονομάζουν κίνδυνο ακυβερνησίας, επιτρέψτε μου να το θεωρώ εγγύηση για την πλουραλιστική διακυβέρνηση σε επίπεδο δήμων και περιφερειών.
Πως απαντάτε στον πρόεδρο της ΝΔ που υποστηρίζει ότι θα «ξεριζώσει το κομματικό κράτος»; Ταυτόχρονα υπόσχεται μείωση της φορολογίας. Είναι «λαϊκισμός» ή ένα εφικτό αίτημα της επόμενης μέρας της «καθαρής εξόδου»;
Το κομματικό κράτος είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων των τελευταίων σαράντα ετών και έχει συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, που ουδεμία σχέση έχει με την Αριστερά. Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυτά που έκανε πράξη ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Δηλαδή, τη στελεχιακή αποψίλωση των δομών του κοινωνικού κράτους, την υποστελέχωση φορέων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και την αντικατάσταση τους με στρατιές υποαμειβόμενων και ανασφάλιστων εργαζομένων, από ιδιωτικούς φορείς. Στο ίδιο κλίμα, κινείται και στις εξαγγελίες του περί φορολογίας. Φοροασυλία στο μεγάλο πλούτο και στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η χώρα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης είναι η Ελλάδα της σκληρής περιόδου των μνημονίων. Η Ελλάδα όμως που βγαίνει καθαρά και αυτοδύναμα από αυτό το τέλμα, θα είναι μια χώρα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, σεβασμό στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία και την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και όχι στην ένταση της εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας.
Τέλος θα ήθελα να κλείσουμε με δύο εθνικά θέματα. Αρχικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων. Δεν φαίνεται να υπαναχωρούν οι γείτονες για αλλαγή συντάγματος και ονομασία erga omnes. Ποια είναι η εικόνα που έχετε;
Όσο προχωρούν οι συζητήσεις με την ΠΓΔΜ, είναι εμφανές ότι οι αρχές της γείτονος αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την ανάγκη για την εξεύρεση λύσης. Η δική μας θέση, είναι γνωστή, παράλληλα όμως είναι γνωστή και η βούληση μας για την επίλυση αυτού του ζητήματος που θα ευνοήσει σημαντικά τη θέση και των δύο χωρών. Επομένως, ο Υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική διπλωματία, θα συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτό το πλαίσιο και αναμένουμε σύντομα, θετικές εξελίξεις.
Υπάρχει κάποια εξέλιξη με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που μένουν κρατούμενοι στην Τουρκία;
Από την πρώτη στιγμή, έχουμε ενεργοποιήσει κάθε δυνατότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ώστε να φθάσουμε στην ομαλή διευθέτηση του ζητήματος και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών. Η Τουρκία, όμως, συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τρόπο απολύτως αντίθετο στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, σε όλα τα επίπεδα και με τη στήριξη μάλιστα του συνόλου της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως αποτυπώθηκε και από τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.