Στον υπερδιπλασιασμό των επενδύσεων έως το 2023 προσδοκά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με στόχο να δημιουργηθούν 200.000 με 250.000 θέσεις εργασίας, προτείνοντας μια σειρά από δράσεις και μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, παρουσίασε πρόσφατα τη συνολική πρόταση του Συνδέσμου για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας με στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, στο εν λόγω συνέδριο αναμένεται να παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται από άλλες χώρες στον επενδυτικό τομέα, τις οποίες ο ΣΕΒ προτείνει ως οδηγό για την έλευση επενδύσεων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Θ. Φέσσα, «η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος απαιτεί βούληση και δέσμευση από όλους μας να αφήσουμε οριστικά πίσω τον κακό μας εαυτό. Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει από την ίδια πόρτα που μπήκαμε σε αυτήν. Θα γίνει με επενδυτικά κεφάλαια για νέες παραγωγικές δραστηριότητες και όχι με δανεικά κεφάλαια για εισαγωγές και κατανάλωση. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα τσουνάμι επενδυτικό, να διπλασιάσουμε το ύψος των επενδύσεων που έρχονται στη χώρα και σαν απόλυτο νούμερο και σαν ποσοστό του ΑΕΠ, το συντομότερο δυνατό. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κεντρική κυβερνητική βούληση».
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εδώ για να επενδύσουν και να στηρίξουν μια εθνική προσπάθεια για περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ώστε να δημιουργηθούν δουλειές και εισοδήματα». Επίσης, ο Θ. Φέσσας κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων ενόψει της λήξης του μνημονίου τον Αύγουστο, τονίζοντας ότι «τα διεθνή παραδείγματα για το πώς προσελκύουν επενδύσεις οι υπόλοιπες χώρες είναι διαθέσιμα και μας δείχνουν ότι δεν κάνουμε σωστά πολλά πράγματα.
Αυτές τις καλές πρακτικές πρέπει να εφαρμόσουμε κι εμείς. Με δέσμευση για την υλοποίηση και όχι μόνο για τη νομοθέτηση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι ακαθάριστες επενδύσεις ανήλθαν το 2017 σε 22,5 δισ. ευρώ από 60,5 δισ. ευρώ το 2007, εκ των οποίων οι επενδύσεις σε κατοικίες έφτασαν μόλις το 1 δισ. ευρώ από 25,2 δισ. ευρώ το 2007, οι δημόσιες επενδύσεις σε 6 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ το 2007 και οι ιδιωτικές επενδύσεις από επιχειρήσεις σε 15,5 δισ. ευρώ από 24 δισ. ευρώ το 2007.