Την ίδια ώρα που στην χώρα μας ασχολούμαστε με τις υιοθεσίες των ομόφυλων ζευγαριών και η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει για «τα οφέλη που θα αποκομίσει η κοινωνία μας από τη διάλυση της ελληνικής οικογένειας», στην Τουρκία λαμβάνουν χώρα κοσμογονικές αλλαγές, που θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις όχι μόνο στην ίδια, αλλά ίσως και παγκόσμια.
Ο «παρανοϊκός» για εμάς Ερντογάν πήρε την ιστορική απόφαση της αποδέσμευσης της χώρας του από το δολάριο. Με την επιλογή του αυτή θα ακολουθήσει τη Ρωσία, την Κίνα και τελευταία το Ιράν, που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα παγκόσμια οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα.
Σκοπός της Άγκυρας είναι να μετατραπεί σε μια μεγάλη ανεξάρτητη γεωπολιτική δύναμη, που δεν θα είναι ευάλωτη στις αγορές που ελέγχονται από την Ουάσιγκτον. Επιδίωξη της είναι η δημιουργία μιας «Ισλαμικής Οικονομικής Ένωσης», ενός ισλαμικού μπλόκ, στο οποίο θα έχει κυρίαρχο ρόλο και θα αποτελέσει εργαλείο επέκτασης της επιρροής της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία.
Η Ισλαμική Ένωση θα είναι συνδεδεμένη με το «Σύμφωνο της Σαγκάης» και θα έχει μια αγορά πλέον των 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ιθύνοντες στη γειτονική χώρα αποβλέπουν στο να δημιουργήσουν ένα στρατηγικό οικονομικό και πολιτικό βάθος για να αντέξουν τις μελλοντικές οικονομικές πιέσεις της Δύσης. Ήδη υφίσταται ένα άτυπος μικρής εκτάσεως οικονομικός πόλεμος στην Τουρκία, που προκαλεί συνεχείς υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας. Άλλωστε οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να της επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση αγοράς των S-400.
Για το λόγο αυτό η Άγκυρα μετέφερε από την Ουάσιγκτον 28,6 τόνους χρυσού, ανεβάζοντας τα αποθέματά της, εντός της χώρας, σε 220 τόνους. Συνολικά διαθέτει 564 τόνους χρυσού και είναι η 10η χώρα παγκοσμίως σε αποθέματα. Ο Ερντογάν επιθυμεί να αντικαταστήσει τουλάχιστον εν μέρει το δολάριο με χρυσό και «να σώσει το έθνος από την πίεση της ρευστότητας», όπως διατείνεται.
Το ΔΝΤ καραδοκεί να τυλίξει στα δίκτυα του την Τουρκία, μέσω δανεισμού, και να την ελέγξει. Η γειτονική χώρα, αντίθετα με την Ελλάδα, επέλεξε τον «πόλεμο» και απαντά στις επεμβάσεις της Δύσης με το χρυσό και τις νέες συμμαχίες της. Στον αγώνα της συμπαραστέκονται το Ιράν και το Κατάρ. Από το πρώτο αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού σε πολύ χαμηλές τιμές και το δεύτερο της παρέχει μια πρωτοφανή οικονομική υποστήριξη. Μηνιαίως 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια εισρέουν από την Ντόχα στην Άγκυρα σε χρυσό. Είναι το μεγάλο «Ευχαριστώ» του Εμίρη του Κατάρ στον Ερντογάν για την προστασία που του παρείχε, όταν κινδύνευε η χώρα του από την εισβολή των Σαουδαραβικών στρατευμάτων. Σήμερα στην τουρκική βάση στο Κατάρ σταθμεύουν περίπου 5.000 στρατιωτικοί.
Βέβαια κάθε επιλογή έχει και το τίμημά της. Η Σαουδική Αραβία, η μεγάλη αντίπαλός της Τουρκίας και του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ακύρωσε την αγορά 4 κορβετών MILGEM, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αποτέλεσε πλήγμα για την τουρκική πολεμική βιομηχανία, αλλά τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις τις κάλυψε με το παραπάνω το Κατάρ.
Δεν γνωρίζουμε οι στρατηγικές επιλογές του Ερντογάν που θα οδηγήσουν την χώρα του. Η σύσφιξη των σχέσεων του με Ρωσία, Κίνα και Ιράν δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στη Δύση. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι βέβαιο ότι η απόφαση της Τουρκίας θίγει τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Είμαστε θεατές σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων στην περιοχή μας. Η Δύση θα πρέπει να επιλέξει ή να υποσχεθεί πολλά στην Άγκυρα, ακολουθώντας μια κατευναστική πολιτική απέναντι της, ή να συγκρουστεί μαζί της.