Η έννοια της καινοτομίας μπορεί να είναι ταυτισμένη με την τεχνολογία, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τη βρούμε και σε πιο παραδοσιακούς κλάδους όπως ο αγρο-διατροφικός. Άλλωστε η γαστρονομία αποτελεί για πολλούς σημαντικό πυλώνα της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας και αναπόσπαστο συστατικό της τουριστικής ταυτότητας της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, γεννήθηκε η ιδέα «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι», που υλοποιείται από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιδεών για την Έξυπνη και Δημιουργική Οικονομία, IdeasLab.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη θετικών παραδειγμάτων επιχειρήσεων της αγρο-διατροφής από όλη την Ελλάδα, που παράγουν συσκευασμένα και τυποποιημένα προϊόντα, ενσωματώνουν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων τους και παράλληλα, διακρίνονται για την εξωστρέφειά τους.
Από την έναρξή του το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε καινοτόμους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε τοπικούς φορείς, επαγγελματίες και την επιστημονική κοινότητα, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση.
Η μέχρι τώρα απήχηση του προγράμματος είναι εντυπωσιακή, αφού έχουν λάβει μέρος σε αυτό 100 παραγωγοί σε 4 πόλεις-σταθμούς: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Καλαμάτα.
Αναλυτικότερα, έχει δοθεί βήμα σε 14 παραγωγούς από τη Στερεά Ελλάδα, 25 από την Κεντρική & Νότια Πελοπόννησο, 25 από την Ανατολική Πελοπόννησο και 36 από την Κεντρική Μακεδονία.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων παρουσιάζονται προϊόντα με ιστορία, καταγωγή, εξαιρετικές συσκευασίες και καινοτόμες παραγωγικές διαδικασίες, που αποτελούν μοναδικά παραδείγματα ποιότητας της τοπικής παραγωγής τροφίμων και μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Μερικά από τα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα καινοτομίας που έχει αναδείξει το πρόγραμμα όπως ο μοναδικός ελληνικός σολομός βουνού, οι χυμοί από φραγκόσυκο, το παγωτό από πρόβειο γάλα, το κεφίρ με τζίντζερ, η μαρμελάδα με ντομάτα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ