Δράμα: Μηνύματα αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση στη 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και τη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων

Χρειάζεται να διασχίσει κανείς μόλις σαράντα χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας, κάνοντας μια διαδρομή μέσα σε κατάφυτες εκτάσεις απίστευτης ομορφιάς γεμάτες πολύχρωμα αγριολούλουδα, κωνοφόρα δέντρα και καταπράσινα λιβάδια, για να φτάσει στη Γη του Πελίτι –στην κοινότητα Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στην ορεινή περιοχή της Δράμας.

Εκεί, όπου η φυσική ομορφιά “αιχμαλωτίζει” τις αισθήσεις, ηρεμεί, ισορροπεί και προετοιμάζει το νου και το σώμα να συμμετάσχει σε μια μεγάλη οικογιορτή. Το μαρτυρούν τα εκατοντάδες αυτοκίνητα και τα δεκάδες λεωφορεία από πολλά μέρη της Βόρειας Ελλάδας που μετέφεραν επισκέπτες, αγρότες, περιηγητές εκπροσώπους συνεταιρισμών και απλό κόσμο για να γιορτάσουν μαζί με τους  φίλους του Πελίτι τη δύναμη της μάνα Γης, της φύσης που κάθε χρόνο τέτοια αποχή αναγεννάται.

ΓΙΟΡΤΗΠΕΛΙΤΙ1 1

Αυτή η οικογιορτή, που ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από 18 χρόνια, χάρη στην αποφασιστικότητα, την επιμονή και το μεράκι του Παναγιώτη Σαϊνατούδη έχει μετατραπεί σήμερα σε σημείο συνάντησης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά. Αποτελούν τους “φύλακες” των σπόρων, αυτών που έθρεψαν γενιές ανθρώπων, αιώνες τώρα, αλλά που -δυστυχώς- λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αστικοποίησης της κοινωνίας τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτή είναι η ευθύνη όλων αυτών των ανθρώπων που κάθε χρόνο σπεύδουν στον Πελίτι για να διακηρύξουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Γη είναι η μεγάλη τροφός όλων μας, πέρα από εθνικότητες, πολιτισμούς κουλτούρες, θρησκείες και ιδεολογίες.

Σύμφωνα με τον κ. Σαϊτανούδη, στη διάρκεια στη φετινής εκδήλωσης διανεμήθηκαν περισσότερα από 20.000 φακελάκια με ντόπιους σπόρους. Μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, ο ιδρυτής της εναλλακτικής κίνησης Πελίτι σημειώνει: “οι ντόπιοι σπόροι είναι ο πλούτος της κάθε περιοχής πάνω στη γη. Δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα, ενώ οι παραγόμενοι καρποί τους είναι βιολογικοί και άριστης ποιότητας. Οι σπόροι που διανέμονται είναι εντελώς δωρεάν κι έτσι οι αγρότες δε χρειάζονται να καλλιεργήσουν τα υβρίδια των διαφόρων εταιρειών, που πολλές φορές είναι γεμάτα φυτοφάρμακα και κάποιες άλλες φορές γενετικά μεταλλαγμένα. Σήμερα, περισσότεροι από 18.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούν τους σπόρους του Πελίτι”.

Η 18η Γιορτή του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία διεξήχθη φέτος μαζί με τη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που πρότεινε η κοινότητα του Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση της Χάγης, στην Ολλανδία, τον Οκτώβριο του 2016. Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων προσελκύει τα δυο τελευταία χρόνια εκπροσώπους οικολογικών, αγροτικών και συνεταιριστικών συλλόγων και ομάδων από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και ξένους, που γοητευμένοι από την ομορφιά της γης του Πελίτι και της ορεινής Δράμας, επισκέπτονται την περιοχή.

Από το Πελίτι για ολόκληρο τον κόσμο

Φέτος, στη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Γουατεμάλα, τη Βενεζουέλα, τη Νότια Αφρική, την Μπουρκίνα Φάσο, την Ινδία και τη Γαλλία. Επίσης, δεκαπέντε τοπικές ομάδες του Πελίτι που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ήρθαν φέτος στη Δράμα, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας σπόρους.

ΓΙΟΡΤΗΠΕΛΙΤΙ4 2

Σημαντικές προσωπικότητες, ακτιβιστές και αγρότες συμμετείχαν στη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, παρουσιάζοντας ο καθένας τις μοναδικές εμπειρίες γύρω από τη διάσωση και διάδοση των σπόρων, την προστασία του περιβάλλοντος, την αξία των προσφορών της γης. Προσωπικότητες, όπως ο Τζον Κασία (John Caccia) από τα Βραχώδη Όρη και το Αϊντάχο των ΗΠΑ, που μίλησε για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Κάουρα, της εμβληματικής ακτιβίστριας και μουσικού Λεονόρ Φουγκιέτ (Leonor Fuguet) από τη Βενεζουέλα, του νεαρού Γάλλου Ανάντα Γκιλιέτ (Ananda Guillet) διευθυντή της οργάνωσης Kokopelli, της Ιζαμπέλα Τροϊζί που εκπροσώπησε το παγκόσμιο κίνημα Navdanya International, που ίδρυσε η Δρ. Βαντάνα Σίβα, του Ματιέ λε Μπρεντόν από τη Γαλλία που αποτελεί παράδειγμα διατροφικής αυτονομίας και ελεύθερης πρόσβασης στη γεωργική γη κ.ά.

Στα 18 χρόνια διεξαγωγής της γιορτής, η γη του Πελίτι έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί χάρη στην προσωπική εργασία και το πείσμα του Παναγιώτη Σαϊνατούδη αλλά και των εκατοντάδων φίλων και εθελοντών. Μέσα σε αυτή την κατάφυτη έκταση δημιουργήθηκαν ήπιες ξύλινες κατασκευές με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον με στόχο να αναδείξουν το έργο του Πελίτι και τις αξίες που εκφράζει και εκπροσωπεί. Το “σπιτάκι των σπόρων”, που δεσπόζει στην έκταση, λειτουργεί σαν μουσείο. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν συλλογή σπόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκθέτονται ποικιλίες φασολιών, καλαμποκιού, σταριού, κ.λπ. Επίσης, υπάρχουν φωτογραφίες από τις δράσεις του Πελίτι, από αγρότες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που διασώζουν το δικό τους σπόρο, εκθέτονται οι εκδόσεις του Πελίτι και οι διακρίσεις που έλαβε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην είσοδο, οι επισκέπτες λαμβάνουν δωρεάν από τους εθελοντές του Πελίτι έξι κουπόνια, με τα οποία μπορούσαν να πάρουν παραδοσιακούς σπόρους της αρεσκείας τους και να φάνε το μεσημέρι από τα φαγητά που ετοίμασαν  οι εθελοντές στην πετρόχτιστη υπαίθρια κουζίνα του Πελίτι, όλα από βιολογικά προϊόντα. Η χρηματική συμμετοχή είναι προαιρετική και ο  πήλινος κουμπαράς στέλνει το δικό του μήνυμα “τον ΟΒΟΛΟΝ σας για μια Αρμονική Συνύπαρξη”.

Εκθέσεις φωτογραφίας, παιδικά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, θεατρική παράσταση, διαλέξεις και τέλος μουσικές συναυλίες από τους “Namaste”, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, την Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή ήταν μεταξύ των πολλών δράσεων που μπόρεσαν να δουν και ν’ ακούσουν οι επισκέπτες σε αυτή την πολύ μεγάλη οικογιορτή. Μια ξεχωριστή εικόνα ήταν αυτή του δέντρου των ευχών, στο οποίο μικροί και μεγάλοι έγραψαν και κρέμασαν ευχές γεμάτες από λόγια αγάπης και ελπίδας

Η 18η  Γιορτή του Πελίτι και η 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων ολοκληρώθηκαν με την ανάγνωση της Διακήρυξης της  Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων, από τον ιδρυτή του Πελίτι και της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων Παναγιώτη Σαϊνατούδη και μια αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το “σπιτάκι των σπόρων”, όπου όλοι ένωσαν τα χέρια τους σε κύκλο στέλνοντας μηνύματα αλληλεγγύης.

Μήνυμα αγάπης και συνύπαρξης του ανθρώπου με τον Θεό και τη φύση

Από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες της φετινής γιορτής, που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου που έσπευσαν να  τις συναντήσουν από κοντά και να ζητήσουν συμβουλές για τις καλλιέργειες των παραδοσιακών σπόρων, ήταν οι μοναχές της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου. Μια ιδιαίτερα σύγχρονη και δυναμική μοναστική κοινότητα, που μέσα από τα διακονήματά της στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της αγάπης, της συνεργασίας και της κοινής προσφοράς προς τη μάνα Γη και τον άνθρωπο, πέρα και πάνω από πολιτισμούς κουλτούρες, ιδεολογίες και θρησκευτικές αντιλήψεις. Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η ηγουμένη της μονής, γερόντισσα Θεοδέκτη, ότι σήμερα στη μοναστική αδελφότητα μονάζουν -μεταξύ άλλων- δώδεκα αδελφές προερχόμενες από διαφορετικές χώρες, οι οποίες έχουν κατηχηθεί και βαφτιστεί ορθόδοξες.

ΔΙΑΝΟΜΗΣΠΟΡΩΝ1 4Η γνωριμία της μονής με τον Παναγιώτη Σαϊτάτουδη ξεκίνησε στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 και, σύμφωνα με τη γερόντισσα, συνέπεσε με ένα γεγονός, που τους φανέρωσε την ανάγκη της διάσωσης και διάδοσης των σπόρων. “Ο Άγιος Πορφύριος”, επισημαίνει η ηγουμένη, “σε μια από τις συζητήσεις μας είχε επισημάνει ότι δεν πρέπει να κινδυνολογούμε για το τέλος του κόσμου. Εξέφραζε την άποψη ότι αυτό θα συμβεί μέσα από τη φτώχεια και την πείνα του ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό μας προέτρεψε να ξεκινήσουμε να έχουμε τους δικούς μας κήπους και να διατηρούμε τους σπόρους ώστε να υπάρχει επάρκεια στην παραγωγή όχι μόνο για το μοναστήρι αλλά και τα κόσμο που μας επισκέπτεται”.

Σήμερα, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής ζει με απόλυτη διατροφική επάρκεια, αφού όχι μόνο καλλιεργεί τα δικά της κηπευτικά αλλά εκτρέφει και ζώα, ενώ διατηρεί περισσότερες από 100 διαφορετικές ποικιλίες σπόρων, συμμετέχοντας σε διάφορες οικογιορτές. όπου διανέμει τους σπόρους και διαδίδει το μήνυμα της συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση.

Έτσι, η μονή μοιράζεται αυτές τις εμπειρίες της με τον κόσμο, με τους νέους γεωργούς, τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, τους αγρότες, ενώ ενδιαφέρουσες είναι και οι συνεργασίες που έχει με γεωπονικά πανεπιστήμια, αγροτικούς συλλόγους και ομάδες φοιτητών.

“Οι παραβολές του Χριστού”, σημειώνει η γερόντισσα Θεοδέκτη, “είναι γεμάτη από παραβολές με αγροτικές εικόνες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η ανησυχία μας, ωστόσο, είναι πάντα να μην ήμαστε οι τελευταίοι που διατηρούμε σπόρους. Κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σε όλους, τους λέμε, πάρτε σπόρους, καλλιεργήστε τους και επιστρέψτε σπόρους για να συνεχιστεί η παραγωγική αλυσίδα, να στηρίζει τον άνθρωπο από γενιά σε γενιά”.

Στην ερώτηση ποιο είναι το στοιχείο που κρατάει ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια τη συνεργασία της μονής με τους ανθρώπους του Πελίτι, η απάντηση της ηγουμένης είναι σχεδόν αφοπλιστική: “το ήθος τους και η ειλικρινής αγάπη τους για της μάνα Γη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι έχουν επιφορτιστεί με αυτό το καθήκον, της διάσωσης και διάδοσης των σπόρων, οι σποροφύλακες όπως τους αποκαλούμε εμείς, έχουν ήθος, καθαρότητα και σεβασμό απέναντι στη φύση και τους ανθρώπους. Τους ανθρώπους ανεξάρτητα από πολιτισμούς, κουλτούρες και θρησκευτικές αντιλήψεις. Όλοι, έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Και η βοήθεια προσφέρεται απλόχερα προς όλους αδιακρίτως. Προσωπικά, ποτέ δεν ένιωσα διαφορετικά, όταν απευθύνομαι σε ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα ή άλλες θρησκευτικές καταβολές από τη δική μας. Όταν υπάρχουν κοινές αξίες και στόχοι, τα μηνύματα που λαμβάνουμε και δίνουμε είναι κοινά και κατανοητά απόόλους”.

Η εμβληματική ακτιβίστρια Λεονόρ Φουγκιέτ

ΛΕΟΝΟΡΦΟΥΓΚΙΕΤ2 4Γι’ αυτές τις κοινές αξίες των ανθρώπων μίλησε στη 18η Γιορτή του Πελίτι και τη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων η εμβληματική ακτιβίστρια της Βενεζουέλας και μουσικός Λεονόρ Φουγκιέτ, η οποία αναφέρθηκες στις προσπάθειες της δικής της ομάδας για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος. Η Λεονόρ Φουγιέτ κατάφερε, όπως είπε, με πολλή προσπάθεια και πολύ κόπο να διασώσει ένα τροπικό δάσος συνολικής έκτασης οκτώ εκατομμυρίων στρεμμάτων, με πλούσιο όμως υπέδαφος σε πετρέλαιο και διαμάντια, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και συμφερόντων. Έπειτα από πολυετείς αγώνες και κάθε μορφής πίεση που άσκησε κατάφερε το τροπικό αυτό δάσος να χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο και να τύχει της απόλυτης προστασίας.

Φανατική οπαδός του προέδρου Νικολά Μαδούρο, η Φουγκιέτ θεωρεί ότι συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση της κλιματικής αλλαγής, αφού κατάφερε να σώσει δάσος, τα δέντρα του οποίου απορροφούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνοντας ταυτόχρονα πολύ οξυγόνο. Περιπατώντας σχεδόν πάντα ξυπόλητη, για να νιώθει την ενέργεια της μάνας Γης, απήγγειλε τραγουδιστά “μια προσευχή που μας ενώνει με το πνεύμα” ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους. Μίλησε για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Νότιας Αμερικής και πώς κατάφεραν να επιβιώσουν στον σύγχρονο κόσμο, ενώ τελειώνοντας γονάτισε μπροστά στον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “με την κίνηση αυτή θέλω να σας πω ότι ήρθα σε αυτόν τον κόσμο για να υπηρετήσω τη Γη και τους ανθρώπους της και όχι για να  γίνω γνωστή και να με επαινούν”.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΔιευκρινιστική εγκύκλιος για τις εισφορές κατηγοριών ασφαλισμένων
Επόμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Σχοινάς Ημαθίας: Το μύρο του εξωκλησίου της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο STAR