Β. Αποστόλου: Πάνω από το 95% του συνόλου των υποβληθέντων φακέλων θα ενταχθούν στο μέτρο για τους νέους αγρότες

“Ουσιαστικά ένα ποσοστό πάνω από το 95% αυτών, που είχαν υποβάλει αίτημα, εντάσσονται”, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 fm”, σχετικά με την τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθούν στο Μέτρο των Νέων Αγροτών όλοι οι υποψήφιοι που έχουν υποβάλει φάκελο και πληρούν τους όρους.

Βάσει της δέσμευσης του υπουργείου, που επανέλαβε και ο πρωθυπουργός από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, πάνω από 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά για τις δύο προκηρύξεις του Μέτρου, ώστε να εγκριθούν όλοι οι υποψήφιοι που πληρούν τους όρους.

“Από την έναρξη των περιφερειακών συνεδρίων, ιδιαίτερα σε περιοχές με καλή αγροτική δραστηριότητα, υπήρχε πάντα το αίτημα οι επιλαχόντες αγρότες να ενταχθούν. Τότε, επειδή η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια περιφέρεια στη χώρα μας, ιδιαίτερα στα θέματα ανεργίας των νέων και με πολλά προβλήματα αναδιάρθρωσης της οικονομικής δραστηριότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, είπαμε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες […] Μετά από κάμποσες προσπάθειες καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 300 εκατ., όπου ουσιαστικά θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καλύψουμε όλους τους επιλαχόντες αγρότες, σε όλη την Ελλάδα και αυτό ουσιαστικά μας δίνει έναν αριθμό γύρω στους 16.000 νέους αγρότες, να εντάσσονται στην αγροτική δραστηριότητα”.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των τευτλοπαραγωγών και τις εκκρεμότητες πληρωμής της σοδειάς της προηγούμενης χρονιάς ο κ. Αποστόλου εκτίμησε πως “είναι θέμα ημερών να πληρωθούν”. “Μπαίνοντας στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο έπρεπε να έχουν πληρωθεί τη σοδειά της περασμένης χρονιάς, γύρω στα 5-6 εκατ. Υπάρχει το ενέχυρο της ζάχαρης και πιστεύω ότι σύντομα, όπως και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, θα πληρωθούν, είναι θέμα ημερών”, εξήγησε. Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση “δεν επιθυμεί με τίποτε να σταματήσει η δραστηριότητα της τευτλοκαλλιέργειας”.

“Υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας σπόρων, να πάνε να καλλιεργήσουν και η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, που γίνεται αυτήν την περίοδο, ακόμη και να μην υπάρξει, δεσμευθήκε ότι θα βρεθεί λύση και για την επόμενη χρονιά, οπωσδήποτε να διατεθεί η τευτλοπαραγωγή”, διευκρίνισε. “Υπήρξε μία δέσμευση και από τα χείλη του πρωθυπουργού  – νομίζω πως αυτό ήταν που ήθελαν οι τευτλοπαραγωγοί- πρέπει όμως να δούμε πώς θα βάλουμε τον κλάδο σε μία μονιμότερη επίλυση του προβλήματος λειτουργίας που έχει η Βιομηχανία Ζάχαρης”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών  σημείωσε: “Τα πορίσματα ολοκληρώνονται και είναι θέμα ημερών να δοθούν οι αποζημιώσεις για τους ροδακινοπαραγωγούς που είχαν πληγεί τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και με βάση αυτά τα ποσά που έχουν ήδη διατεθεί για το εμπάργκο, διανομές, αποσύρσεις, διάφορα προγράμματα που έχουν σχέση με τις ενισχύσεις, θα προστεθούν και αυτές οι αποζημιώσεις”. Σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών εξήγησε πώς το υπουργείο δεν έχει δυνατότητα να παρέμβει, παρατηρώντας: “Πρώτα γινόταν κάποια συνεννόηση με τους αγοραστές, με τους εμπόρους της περιοχής, ιδρύθηκε διεπαγγελματική οργάνωση και είναι πάρα πολύ σημαντικό που εκπροσωπεί όλον τον χώρο των παραγωγών των πυρηνοκάρπων, άρα, λοιπόν, ας έρχονται σε μία διαπραγμάτευση οι ίδιοι, δεν μπορεί να παρέμβει το υπουργείο, έχουμε πρόβλημα ανταγωνισμού και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από την Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού”.

*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης
**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Βενεζουέλα: Δεκάδες νεκροί σε πυρκαγιά στα κρατητήρια του αρχηγείου της αστυνομίας
Επόμενο άρθροΛάρισα: Παρουσιάστηκαν τα μέτρα για τους 82.000 δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ. Διαγραφή χρεών, μειώσεις δανείων, κατάργηση τόκων, επιμήκυνση αποπληρωμής, μεταξύ των ρυθμίσεων