Ο τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής απαιτεί την οικοδόμηση μιας σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου “πολύ στενότερη από ό, τι είναι σήμερα”.
Με την ευκαιρία των συζητήσεων για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, στις 22 και 23 Μαρτίου 2018, η Copa και Cogeca, η FoodDrinkEurope (βιομηχανία τροφίμων) και CELCAA (εμπόριο γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων) καλούν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.
Αυτά θα οργανωθούν γύρω από τον “δηλωμένο στόχο του αφορολόγητου εμπορίου σε όλους τους τομείς προϊόντων”, ανέφεραν οι οργανώσεις σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε στις 21 Μαρτίου 2018.
Νομική αβεβαιότητα
Οι εν λόγω οργανώσεις χαιρετίζουν τη συμφωνία που επετεύχθη στις 19 Μαρτίου σχετικά με την αρχή μιας μεταβατικής περιόδου. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένο στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης. Και αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι την εφαρμογή νέων εμπορικών συμφωνιών, προκειμένου να αποφευχθεί η νομική αβεβαιότητα για οποιαδήποτε διακοπή του εμπορίου. Σύμφωνα με τις Copa και Cogeca, FoodDrinkEurope και Celcaa, ο τομέας τους, θέλει «μια πολύ στενότερη σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου από ό, τι είναι σήμερα».
Αυτό που φοβούνται μακροπρόθεσμα είναι ότι η βρετανική κυβέρνηση αποκλείει την ένταξη στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, πράγμα που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σημαντική διαταραχή του εμπορίου. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να συνεχίσει να συμμετέχει στον σχετικό ευρωπαϊκό ρυθμιστικό οργανισμό, στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), όπως σε άλλους τομείς ( χημικά, φάρμακα και αεροπορία) .