Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Ρ/Σ «ΑLPHA 989».
ΙΩΑΝΝΟΥ: Καλή σας ημέρα, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κυρία Ιωάννου.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας άκουσα χθες στο briefing και θα έλεγα ότι σας άκουσα με ευχαρίστηση για αυτό που είπατε, για το θέμα των Βορείων και Νοτίων που έθεσαν χθες και βουλευτές Βορειοελλαδίτες μέσα στο Κοινοβούλιο. Κατά τη γνώμη μου είναι μια πολύ επικίνδυνη, εν πάση περιπτώσει, αναφορά δικαστική και θα ήθελα να μου πείτε αν εσείς απομονώνετε το συγκεκριμένο περιστατικό, διότι εδώ εξετάζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό, από μια γενικότερη, από ένα παλαιότερο ας πούμε τραύμα που υπάρχει, που δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι θα πρέπει όλοι μας στις δηλώσεις μας να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Υπάρχει μια τεταμένη κατάσταση που πυροδοτήθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην ποδοσφαιροποιούμε την πολιτική, να μην δημιουργούμε τεχνητούς διαχωρισμούς, τεχνητές εντάσεις. Και νομίζω ότι αυτό πρώτα από όλα αφορά τους έλληνες βουλευτές, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Δεν θεωρώ ότι αυτού του τύπου οι διαχωρισμοί μπορούν να έχουν πρακτικά αποτελέσματα, ωστόσο δημιουργούν μια συζήτηση, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί παρά να είναι δυσάρεστη. Είπα και χτες ότι πρόκειται για μια ιστορία, η οποία πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω. Έχει καλλιεργηθεί εξαιτίας των διαφορετικών μέτρων και σταθμών, που χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές φορές από τις ελληνικές κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση συνολικά της ελληνικής περιφέρειας. Και νομίζω ότι ο μοναδικός τρόπος για να υπερβούμε τέτοιου τύπου καταστάσεις είναι με την εκπόνηση ενός σοβαρού αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου. Διότι ξέρετε ότι όλα αυτά στο τέλος της ημέρας σχετίζονται με την ανισόμετρη ανάπτυξη που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Και σε κάθε περίπτωση, κύριε Τζανακόπουλε, δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, έτσι; Για το οποίο, νομίζω, γίνεται η συζήτηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση. Αλλά σας ξαναλέω ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό συμπυκνώνονται πικρίες ή κριτικές ή ματαίωση προσδοκιών, που πηγαίνουν πίσω αρκετές δεκαετίες. Σας ξαναλέω ότι ο μοναδικός τρόπος για να υπερβούμε τέτοιου τύπου αναφορές, που πατάνε σε κάποιο βαθμό στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, είναι η υπέρβαση αυτής της ανισόμετρης αντιμετώπισης που υπάρχει μεταξύ περιφέρειας και κέντρου. Και αυτό είναι μια από τις πάγιες επιδιώξεις αυτής της κυβέρνησης, η οποία εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής και στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Kύριε Τζανακόπουλε, άκουσα τον κ. Ξυδάκη να λέει ότι πρέπει να ξαναδούμε τη σχέση μας, ενδεχομένως, με τους ΑΝΕΛ, προφανώς ορμώμενος από διάφορες παραφωνίες που παρουσιάζονται μέσω δηλώσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και πριν από λίγη ώρα, ο κ. Λαζαρίδης λέει ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί οι υπουργοί, διότι πληγώνουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και εν πάση περιπτώσει, εμείς οι ΑΝΕΛ είμαστε εμείς που στηρίζουμε και την κυβέρνηση. Υπάρχει ζήτημα στο θέμα με τους ΑΝΕΛ; Αυτό θέλω να μου πείτε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στη σχέση των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η προσπάθειά μας καθορίζεται από τον κεντρικό στόχο, που αφορά την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία. Στο τέλος της ημέρας, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά κόμματα, με δύο διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, ιδεολογικές καταβολές και άρα είναι λογικό, σε μια σειρά από ζητήματα, να υπάρχουν διαφορετικές σκοπιές, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές τοποθετήσεις που φωτίζουν από διαφορετικές μεριές την πραγματικότητα. Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η συνθήκη είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, όλοι μας θα πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να ξεχωρίζουμε το μείζον από το έλασσον και αυτή τη στιγμή το μείζον είναι η κυβερνητική στρατηγική για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Η «συνθήκη είναι αναπόφευκτη», εννοείτε η συνεργασία σας με τους ΑΝΕΛ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Και άλλες απόψεις.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης, με δεδομένο το γεγονός ότι στην κυβέρνηση βρίσκονται δύο κόμματα, τα οποία προέρχονται –σας ξαναείπα προηγουμένως- από διαφορετικές ιστορικές διαδρομές. Δεν το θεωρώ ούτε μη θεμιτό, ούτε μη εύλογο. Ωστόσο, όλοι καταλαβαίνουμε και στην κυβέρνηση, αλλά και στις κοινοβουλευτικές ομάδες ότι το μείζον, αυτή τη στιγμή, είναι η κυβερνητική συνεργασία, που σκοπεύει, πρώτον, την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία και δεύτερον, να επιβάλλει μια συνθήκη θεσμικής κάθαρσης.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Συνεπώς, καταλαβαίνω ότι μαζί θα πάτε μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως κανένα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Τώρα, μια δημοσκόπηση της Pulse, που είδαμε χθες το βράδυ για λογαριασμό του ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε, δείχνει δέκα μονάδες διαφορά. Ουσιαστικά νομίζω μισή μονάδα έχει πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Αλλά δείχνει και κάτι άλλο: ότι το θέμα των δύο στρατιωτικών είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κοινής γνώμης και υπάρχει και μια κριτική, τέλος πάντων, μια επιφύλαξη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, με δεδομένο ότι τελικά θα μείνουν όλο τον Μάρτιο εκεί οι στρατιωτικοί μας, ποια είναι και η δική σας αίσθηση σε αυτό το θέμα; Θα τους έχουμε γρήγορα πάλι πίσω ή μπορεί να μπούμε σε μια περιπέτεια χρονοβόρα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, επιτρέψτε μου στην αρχή ένα γενικό σχόλιο: Νομίζω ότι η αξιοπιστία τους –και μιλώ για όλες τις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη- τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει πληγεί και μάλιστα με τρόπο μάλλον αναντίστρεπτο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εμπιστευτεί κανείς την εικόνα που κατασκευάζεται συνήθως από τις δημοσκοπήσεις, μάλιστα, ειδικά στην Ελλάδα, όπου το ιστορικό των αποτελεσμάτων δεν θα έλεγε κανείς ότι τις ευνοεί. Να σας θυμίσω τις δημοσκοπήσεις κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, που άλλες φορές έδιναν ισοπαλία μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ και άλλες φορές παρουσίαζαν το ΝΑΙ ως το πιθανότερο αποτέλεσμα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Λέτε ότι δεν πιστεύετε ότι η διαφορά είναι…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, κυρία Ιωάννου. Να σας θυμίσω, επίσης, ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 7,5 μονάδες διαφορά, παρουσιάζονταν δημοσκοπήσεις που έδειχναν ισοπαλία. Επομένως, θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων. Ένα πράγμα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι, βεβαίως, σε μια κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι δεδομένο ότι θα έχει και φθορά και δυσκολίες. Ωστόσο, η πραγματική εικόνα θα φανεί όταν θα προκηρυχθούν εκλογές και όταν ο ελληνικός λαός θα κληθεί να προσέλθει στην κάλπη.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Το 2019. Επιμένετε, κύριε Τζανακόπουλε ή είναι ανοιχτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Το 2019. Το έχει πει και ο Πρωθυπουργός σε πάρα πολλές ευκαιρίες. Τώρα, σε σχέση με το ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, θα σας πω ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει όλες οι πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες που επιβάλλει η κατάσταση. Αναμένουμε τις αποφάσεις του Τούρκου εισαγγελέα και το κατηγορητήριο, για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εκεί και πέρα. Δεν εκτιμώ ότι υπήρχε η δυνατότητα εκ μέρους μας να αντιδράσουμε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο και εκτιμώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τα ΜΜΕ οφείλουν να είναι πάρα πολύ προσεκτικά, γιατί έχουμε μπει σε μια περίοδο σχέσεων με την Τουρκία που είναι εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη, όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά για τις σχέσεις της Τουρκίας με το σύνολο του δυτικού μπλοκ, αν θέλετε.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Εσείς, κύριε Τζανακόπουλε και να κλείσουμε με αυτό, τι θα λέγατε στους πολίτες, που πια στις συζητήσεις μας μπαίνει και αυτό το θέμα; Μπορεί να έχουμε εμπλοκή; Μπορεί να έχουμε πόλεμο με την Τουρκία; Μπορεί να υπάρχει κάτι δυσάρεστο; Έχετε πολλά δεδομένα στο μυαλό σας περισσότερα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από το να εκτιμούμε ότι μια κατάσταση είναι τεταμένη ή υπάρχει ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας ή Τουρκίας-Ευρώπης ή Τουρκίας-ΗΠΑ, με το να αρχίζουμε τις εκτιμήσεις περί πολέμου, νομίζω ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Έχω την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα μπει σε μια φάση αποκλιμάκωσης. Αυτό, όμως, απαιτεί από όλες τις μεριές να δείξουν βούληση για πολιτικό και διπλωματικό διάλογο. Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η ειρήνη, ούτε στην περιοχή μας, ούτε παγκοσμίως. Εννοώ στο επίπεδο των μεγάλων δυνάμεων, γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν πάρα πολλές εστίες πολέμου σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δεν θεωρώ ότι θα περάσουμε σε μια πιο γενικευμένη σύγκρουση. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά υπερβολικό το να συζητάμε καν κάτι τέτοιο. Διπλωματική υπομονή, πολιτικές πρωτοβουλίες και διάλογος και θεωρώ ότι θα περάσουμε σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης. Όμως, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να επιλυθεί το μεγάλο ζήτημα που προκαλεί και τους κύριους τριγμούς, αυτή τη στιγμή, στις σχέσεις Τουρκίας-δυτικού μπλοκ, αν θέλετε, που είναι η πολεμική εστία στη Συρία.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.