Life: ΟΗΕ: Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, στις ΗΠΑ αυξάνεται η δυσαρέσκεια

Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με το Μπουρούντι να είναι τελευταίο στον κατάλογο του δείκτη ευτυχίας και τους Αμερικανούς να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι παρότι η χώρα τους έγινε πλουσιότερη. Η έκθεση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σε εκδήλωση στην Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών στο Βατικανό, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας που τιμάται από τον ΟΗΕ στις 20 Μαρτίου.

Η έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία του 2018 κατέταξε 156 χώρες, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους σε δείκτες όπως το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η κοινωνική στήριξη, ελευθερία,  το  προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία, η απουσία διαφθοράς.

Η Φινλανδία ανέβηκε από την πέμπτη θέση που ήταν πέρυσι παίρνοντας τα πρωτεία από τη Νορβηγία. Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες το 2018 είναι: η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η  Αυστραλία.

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 18η θέση στον κατάλογο, από την 14η που ήταν πέρυσι. Η Βρετανία την 19η θέση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την 20η.

Ένα κεφάλαιο στην έκθεση των 170 σελίδων αφιερώνεται στα  προβλήματα υγείας που αναδύονται όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η κρίση με τις υπερβολικές δόσεις οπιούχων, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η επικράτηση αυτών των τριών προβλημάτων αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες.

Ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα στις ΗΠΑ τα τελευταία πενήντα χρόνια, ο δείκτης ευτυχίας επλήγη από εξασθενημένα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, μια αύξηση στην αντίληψη για τη διαφθορά στην κυβέρνηση και στον επιχειρηματικό χώρο και μια μείωση της εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς.

“Προφανώς έχουμε μια κοινωνική κρίση στις ΗΠΑ: περισσότερη ανισότητα, λιγότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση”, δήλωσε ο επικεφαλής της Καθηγητής Τζέφρι Ζακς του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

“Οι ενδείξεις αυτές δεν είναι καλές για τις ΗΠΑ. Η χώρα γίνεται όλο και πλουσιότερη αλλά δεν γίνεται πιο ευτυχισμένη”.

Όταν ρωτήθηκε πώς η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές εκθέσεις για τον δείκτη ευτυχίας, ο Ζακς απάντησε: “Ο χρόνος θα δείξει, αλλά θα έλεγα ότι γενικότερα όταν η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλά, η αντίληψη για τη διαφθορά είναι ψηλά, η ανισότητα είναι ψηλά και οι συνθήκες για την υγεία επιδεινώνονται, αυτό δεν οδηγεί σε ευχάριστα συναισθήματα”.

Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε, το 2012, η έκθεση, που κάνει χρήση ποικίλων υπηρεσιών δημοσκοπήσεων, επίσημα στοιχεία και μεθόδους έρευνας,  κατέταξε  την ευτυχία των αλλοδαπών μεταναστών σε 117 χώρες.

Η Φινλανδία κατέχει τα πρωτεία και στην κατηγορία αυτή, αποσπώντας μια διπλή χρυσή διάκριση για τα στατιστικά αυτά στοιχεία της.

 Οι αλλοδαποί ήταν στον ελάχιστο βαθμό ευτυχείς στη Συρία η οποία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο επί επτά χρόνια.

“Το πιο εντυπωσιακό εύρημα  στην έκθεση είναι η αξιοσημείωτη συνάφεια μεταξύ της ευτυχίας των μεταναστών και ημεδαπών”, δήλωσε ο Καθηγητής Τζον Χέλιγουελ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά. “Παρότι οι μετανάστες προέρχονται από χώρες με πολύ διαφορετικά επίπεδα ευτυχίας, οι αξιολογήσεις τους για τη ζωή συγκλίνουν με αυτές των άλλων κατοίκων στις νέες χώρες τους. Αυτοί που πηγαίνουν σε πιο ευτυχισμένες χώρες κερδίζουν, ενώ αυτοί που πηγαίνουν σε λιγότερο ευτυχισμένες χάνουν”.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠΓΔΜ: Με επεισοδιακό τρόπο ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα
Επόμενο άρθροΑσφαλιστική ικανότητα αποκτούν πλέον οι μη μισθωτοί, εφόσον έχουν καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2017