Φιλία είναι η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων με κύριο χαρακτηριστικό την αγάπη, την αφοσίωση και την κατανόηση με ανιδιοτέλεια, χωρίς συμφέρον.
Φιλία είναι να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον, να υπάρχει ειλικρίνεια και να μοιράζονται τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές της ζωής τους δύο ή περισσότερα άτομα.
Όταν θέλουμε να μιλάμε για κοινωνικοποίηση των παιδιών θα πρέπει εμείς οι ενήλικες να δίνουμε το παράδειγμα χτίζοντας την ανάπτυξη υγειών σχέσεων μεταξύ μας.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, της σωματικής και ψυχικής υγείας παίζουν τα παραδείγματα που έχουν τα παιδιά και αργότερα οι έφηβοι.
Ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μας παίζει η φιλία, είναι όμως η πιο δύσκολη υπόθεση στη ζωή μας γιατί «τους φίλους τους διαλέγουμε και γι αυτό δεν πρέπει να τους παιδεύουμε».
Είναι πολύ δύσκολο ειδικότερα στις μέρες μας να υπάρξει μια αληθινή φιλία αλλά και να κρατήσει στην διάρκεια του χρόνου κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες.
Οι έφηβοι έρχονται σε επαφή καθημερινά με πολλούς συνομήλικους τους, μοιράζονται κοινές δραστηριότητες και έχουν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνικοί, να ανταλλάξουν και να διαμορφώσουν απόψεις και να διαπιστώσουν αν έχουν συναισθηματική στήριξη και την κοινωνική αποδοχή.
Για τους περισσότερους έφηβους η φιλία αποτελεί την προστασία της ψυχοκοινωνικής υγείας τους.
Επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν πως η ύπαρξη της φιλίας με τουλάχιστον ένα μόνο άτομο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προστατευτικούς παράγοντες για την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων που έχουν αυτοπεποίθηση, προσαρμόζονται εύκολα στο σχολείο ή είναι ικανοποιημένοι από την ζωή τους.
Όμως οι έφηβοι που δεν έχουν παρέες συχνά παρουσιάσουν συμπτώματα καταθλιπτικής διαταραχής, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και είναι ευάλωτοι σε διάφορες μορφές μπούλινγ από συνομηλίκους τους.
Σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς που πρέπει να παροτρύνουν το παιδί τους να αποκτήσει και να διατηρήσει φιλικές σχέσεις, ειδικά όταν αντιληφθούν ότι το παιδί τους δεν είναι αρκετά κοινωνικό.
Ένας ειδικός ψυχολόγος θα τους δώσει οδηγίες και να τους συμβουλεύσει για το πως πρέπει να του μιλήσουν και να συμπεριφέρονται στο παιδί τους χωρίς να κάνουν το τραγικό λάθος να είναι επικριτικοί γιατί οι παρατηρήσεις απομακρύνουν τον έφηβο από το οικογενειακό περιβάλλον και τον απομονώνει περισσότερο.