Ακόμη και κατά 50% έχουν μειωθεί οι αρχικές επενδύσεις για τη δημιουργία ενός καταστήματος με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising), με την συντριπτική πλειοψηφία των νέων επιχειρηματιών να εντάσσονται σε μια αλυσίδα franchise αποβλέποντας σε μια ασφαλή και αποδοτική θέση εργασίας.
Μάλιστα αρκετές επιχειρήσεις έχουν μηδενίσει τα entry fees, το εφάπαξ ποσό που δίνεται από το δικαιοδόχο (franchisee) στον δικαιοπάροχο (franchisor), αλλά και τα royalties δηλαδή το ποσοστό επί του τζίρου που έχουν υποχρέωση να καταβάλει ο εκάστοτε επενδυτής στην μητρική εταιρεία. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου Franchise, «η οικονομική κρίση οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της εγχώριας αγοράς και προκειμένου να κάνουν πιο ελκυστικά τα επενδυτικά τους πακέτα μείωσαν σημαντικά τόσο το αρχικό κόστος επένδυσης όσο και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις».
Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι εκείνοι που επενδύουν στον κλάδο του Franchise προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας για τους ίδιους ή αν έχουν τη δυνατότητα και για κάποια μέλη της οικογένειά τους.
Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Πλάτωνας Μαλικούρτης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «πλέον, το ερώτημα «Πού και πώς θα βρω δουλειά;» αντικαθίσταται με το «Πώς μπορώ να δημιουργήσω το δικό μου franchise;». Αξίζει να σημειωθεί ότι η 20η έκθεση ΚΕΜ Franchise Αθηνών, ανοίγει για άλλη μια χρονιά τις πύλες της από 9 έως 12 Μαρτίου 2018 στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC Παιανίας και υποδέχεται το κοινό που θέλει να εισέλθει στο χώρο των επιχειρήσεων.