ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ 3ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η σύνθεση απόψεων
Πίστευα και πιστεύω στο εγχείρημα ανάκαμψης της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Συνδέεται με την ανασυγκρότηση του τόπου, της Οικονομίας και των προοπτικών μας. Θέλουμε να δώσουμε μια δυνατή φωνή στους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Κάναμε το πρώτο βήμα με τη μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες του Νοεμβρίου, προχωράμε δυναμικά στο δεύτερο βήμα που είναι το Συνέδριό μας, για να συγκροτηθούμε ως ένας νέος ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς, με μια ενιαία φωνή. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι στον χώρο αυτό. Η δύναμή μας στηρίζεται στη διαφορετικότητα αλλά και στην ικανότητά μας να συνθέτουμε τις απόψεις στο τέλος της ημέρας. Πιστεύω στην πολυφωνία αλλά δεν δέχομαι τη Βαβυλωνία. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε στο τέλος του Μαρτίου. Είμαστε η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη που έρχεται από το παρελθόν και έχει σημαντικό μέλλον. Το μέλλον αυτό χτίζουμε τώρα. Στο χώρο συναντιούνται πολλά ρεύματα της σοσιαλδημοκρατία, της ανανεωτικής αριστεράς, της οικολογίας που έχουν έναν κοινό στόχο: Να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, να κερδίσουμε τη χώρα μας πίσω και να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους.
Η Κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί στην πατρίδα τους
Ζούμε το τελευταίο διάστημα μια όξυνση και μια ένταση – βεβαίως με ευθύνη της Τουρκίας – στις σχέσεις μας με την γειτονική χώρα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην κατεύθυνση της καλής γειτονίας, σχέση που προϋποθέτει τον σεβασμό των κανόνων και του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία από την πλευρά της αυτή την εποχή έχει αλλάξει ρότα και κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο δικούς μας ανθρώπους που πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους και η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να επιστρέψουν το συντομότερο ασφαλείς στην πατρίδα τους και να σταματήσει η Τουρκία να μας διασύρει ως χώρα και ως στράτευμα. Είναι θέμα στοιχειώδους αξιοπρέπειας όλων μας. Σε σχέση με τη συνολική εικόνα έντασης που έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να πω ότι αυτές δεν αντιμετωπίζονται με ψευτοπαληκαρισμούς. Όμως αδράνεια είναι απολύτως επικίνδυνη και εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αξιοποίηση της θέσης μας και της σχέσης μας στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
Δεν μπορεί κανείς να μιλά για καθαρή έξοδο με γονατισμένη τη μεσαία τάξη
Αναμφίβολα καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Πώς μπορεί κανείς να μιλά για καθαρή έξοδο με γονατισμένη τη μεσαία τάξη, με 100 δις ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών, με όλους τους στόχους να μην πιάνονται και χωρίς ένα σχέδιο για την κοινωνική συνοχή; Κατά προτεραιότητα η Κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να συζητούν και να συνεργάζονται για το πώς θα στηρίξουν στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που αυτή τη στιγμή φτωχοποιούνται. Αντί για συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική και σχέδιο, έχει βρει η Κυβέρνηση τους χριστουγεννιάτικους μποναμάδες – σε ρόλο Φρειδερίκης μοιράζει επιδόματα απόρων κορασίδων. Εδώ θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα. Να γυρίσει ο κατώτερος μισθός στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γιατί μόνο οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να αντιληφθούν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και σταδιακά να ανεβάσουμε τον κατώτατο μισθό. Αυτά μπορούν να γίνουν, είναι ρεαλιστικά. Όπως επίσης πρέπει να υπάρξει κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ και αναφέρομαι στις χήρες, στα άτομα με αναπηρία. Με επαναφορά του ΕΚΑΣ σε πολύ χαμηλές συντάξεις ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα επίπεδο διαβίωσης για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και βεβαίως θα έπρεπε να ξεπεράσουμε τη λογική των επιδομάτων ανεργίας και να περάσουμε στη λογική των επιδομάτων εργασίας. Έχουμε προτείνει μια πολύ απλή λύση. Για κάθε νέα θέση εργασίας η μισθολογική δαπάνη να λογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει από τη φορολογία με αυξημένο συντελεστή κατά 30%. Σε περιπτώσεις πρόσληψης νέων μέχρι 29 ετών, ανθρώπων άνω των 59 ετών καθώς και γυναίκες – κατηγορίες που πλήττονται κυρίως από την ανεργία – ο συντελεστής να φτάνει το 50%.
Τελειώνουν οι υποχρεώσεις των εταίρων όχι όμως οι δικές μας δεσμεύσεις και οι περιορισμοί
Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τη στιγμή που αυτή η Κυβέρνηση έχει αναλάβει για πάρα πολλά χρόνια δεσμεύσεις για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, έχει παραχωρήσει τον δημόσιο πλούτο για 99 χρόνια, έχει αποδεχθεί μια πολύ σφιχτή επιτροπεία, έχει δεσμευτεί για περικοπές στις συντάξεις τον επόμενο χρόνο και για μείωση του αφορολόγητου. Όλα αυτά δείχνουν στην πραγματικότητα ότι η Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ένα 4ο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Άρα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι τελειώνουν οι υποχρεώσεις για τους εταίρους απέναντί μας αλλά δεν τελειώνουν οι δικές μας δεσμεύσεις και οι δικοί μας περιορισμοί.
Η δημόσια συζήτηση για την προληπτική πιστωτική γραμμή δεν βοηθά τη χώρα
Προληπτική πιστωτική γραμμή ή μαξιλάρι. Θα έλεγα ότι η συζήτηση αυτή στον δημόσιο διάλογο δεν βοηθά τη χώρα. Είναι μια συζήτηση που θα έπρεπε να μείνει χαμηλά, σε τεχνικό επίπεδο. Διότι ο δημόσιος διάλογος εκπέμπει μηνύματα στις αγορές ότι δεν έχουμε κατασταλάξει ποιον δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε, ότι δεν έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο και άρα ότι μπορεί να επαναληφθεί η τυχοδιωκτική περίοδος του 2015. Όλα αυτά μπορούμε να τα βρούμε μπροστά μας με πάρα πολύ σκληρό τρόπο, με ανέβασμα των επιτοκίων και άρα με νέα αδιέξοδα και προβλήματα.
Για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση χρειάζεται πολιτική αλλαγή
Το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και την οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτό που θα ήθελα από τη μεριά μου είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων, ελάφρυνσης του χρέους και μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία που πρέπει να κλείσει μια αξιόπιστη κυβέρνηση με τους εταίρους. Θεωρώ ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το κάνει. Χρειάζεται μια πολιτική προοδευτική αλλαγή στον τόπο για να μπορέσουμε με ασφάλεια να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.
Χρειάζεται σοβαρότητα, αξιοπιστία και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Τίποτα από αυτά δεν έχει η ελληνική κυβέρνηση
Καμία συμφωνία δεν γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι αλλά από την άλλη οι αλλαγές δεν γίνονται με τυχοδιωκτικό τρόπο. Χρειάζεται σοβαρότητα και αξιοπιστία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να ξεκινά από την αποκομματικοποίηση του κράτους και της δικαιοσύνης, της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης, της σταθεροποίησης του φορολογικού συστήματος και μιας μεγάλης αποκέντρωσης για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία και ενός σοβαρού κοινωνικού σχεδίου που θα εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων ξένων επενδύσεων παράλληλα με τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης. Προτείνουμε διαδικασίες fast track για τις επενδύσεις την επόμενη τετραετία κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων – ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλανίζουν και απογοητεύουν πολλούς επενδυτές – καθώς και φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Όλα αυτά συνδέονται με τους στόχους που πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας. Πρέπει να συζητήσουμε τους εταίρους την άμεση ελάφρυνση του χρέους και δεν μιλώ για κούρεμα αλλά για ελάφρυνση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% τουλάχιστον στο 2%, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Να μην χάσουμε αυτό που ονομάζεται 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η χώρα θα πρέπει να φύγει από την λογική της αποεπένδυσης, της μικρής παραγωγικής βάσης και να στοχεύσει σε επενδύσεις στη μεταποίηση και τις νέες τεχνολογίες. Και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των πολιτών στη γνώση σε αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή. Γιατί η νέα ψηφιακή εποχή μπορεί να δώσει δυνατότητες και στις επενδύσεις στον τόπο και στην καλύτερη και φιλικότερη δημόσια διοίκηση. Δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο, ούτε να δούμε τα τρένα να περνάνε από τον τόπο. Έτσι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, υψηλά αμειβόμενες και να λύσουμε το πρόβλημα του brain drain.
Δεν θα επιτρέψουμε η πολιτική ζωή να εξελιχθεί σε μια ρωμαϊκή αρένα
Λέω πάντα «όλα στο φώς, διαφάνεια για τους πάντες και παντού». Στο εσωτερικό του κόμματός μου είμαι αμείλικτη. Είμαστε οι μοναδικοί που κάναμε αυτοκάθαρση και αν είχαν τολμήσει και τα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ίσως η πολιτική ζωή του τόπου να είχε κερδίσει σε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στα μάτια των πολιτών. Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με κάθαρση και δικαιοσύνη. Αυτό που λέει απλά κάνει είναι να ρίχνει τη σκανδαλολογία στο τραπέζι γιατί δεν μπορεί να δείξει κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση, δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι ξέρει πού θέλει να πάει και τι θέλει να κάνει και άρα θολώνει τα νερά, δηλητηριάζει το κλίμα, πολώνει την κατάσταση, δημιουργεί τον διαχωρισμό: «εμείς και αυτοί». Μέσα σε αυτό το κλίμα της σκανδαλολογίας παγιδεύεται και η αξιωματική αντιπολίτευση και παγιδεύεται στη λογική δημιουργίας δυο πόλων, δυο στρατών. Αυτό θεωρώ ότι είναι απολύτως καταστροφικό για την Ελλάδα. Τα διχαστικά μέτωπα τα πληρώσαμε πολύ ακριβά και όσο περνάει από το χέρι μας δεν θα επιτρέψουμε σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές η πολιτική ζωή να εξελιχθεί σε μια ρωμαϊκή αρένα. Να τελειώνουμε με τη λογική εξόντωσης των αντιπάλων. Όπου υπάρχουν στοιχεία και όποιος έχει βάλει το χέρι του στο μέλι να πληρώσει και να πληρώσει ακριβά. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μου. Όσο γι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι «κάποιοι στην κυβέρνηση είχαν δήθεν την ευαισθησία να παραιτηθούν για 23.000 ευρώ και άλλοι κάνουν τον Κινέζο για 23 δισ. ευρώ,» να μας πει πώς αισθάνεται ο ίδιος που κάθεται στη θέση του πρωθυπουργού ενώ έχει ζημιώσει τη χώρα με 200 δισεκατομμύρια, όπως εκτιμούν ξένοι παράγοντες;.
Ο ρόλος μου δεν είναι να φοβάμαι αλλά να ενεργώ και να πράττω. Είμαι απέναντι στη διάθεση δημιουργίας μετώπων των δήθεν αριστερών, των δήθεν ευρωπαϊστών, στη διάθεση ρεβάνς. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα και την κρίση, είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία διάθεση να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος με προοδευτικό τρόπο. Άρα είναι σημαντικό κρατηθούν χαμηλά τα ποσοστά αυτών των 2 κομμάτων.
Η εθνική συνεννόηση δεν είναι μια ρομαντική εκδοχή της πολιτικής
Το πληρώσαμε πολύ ακριβά το ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν εξαρχής, δεν μπόρεσαν να μιλήσουν με ειλικρίνεια για το ποια ήταν τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάρρευση. Ακόμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για την κυβέρνηση της ΝΔ από το 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας και σε μεγάλο βαθμό έχει ευθύνη για το ότι η χώρα χρειάστηκε να μπει στα μνημόνια και σε αυτή τη δυσβάσταχτη εποπτεία. Βεβαίως έχει επίσης μεγάλη ευθύνη η ΝΔ που στην αρχή της κρίσης, ένα κόμμα συστημικό προσπάθησε να πει ότι υπήρχε ένας άλλος δρόμος με λιγότερα βάρη για τους έλληνες πολίτες και ήταν προδότες όσοι δεν τον ακολούθησαν. Πάνω σε αυτό το αντιμνημόνιο μεγάλωσαν και δυνάμωσαν όλα αυτά τα δήθεν αντισυστημικά κόμματα και ζήσαμε την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τεράστια οπισθοδρόμηση, χάνοντας 3 χρόνια. Η Ελλάδα σήμερα προσπαθεί να γυρίσει περίπου εκεί που ήταν το 2014. Έχει έρθει ο καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η εθνική συνεννόηση δεν είναι μια ρομαντική εκδοχή της πολιτικής, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για να αφήσει οριστικά η χώρα πίσω της με ασφάλεια την κρίση, την επιτροπεία και τα μνημόνια.
Θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στις επόμενες εθνικές εκλογές
Έχει περάσει η εποχή που κάποιοι μας θεωρούσαν το χρήσιμο δεκανίκι. Θα είμαστε πρωταγωνιστές στις εξελίξεις και θα το δείτε. Θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό που δουλεύουμε είναι το σχέδιο Ελλάδα, το οποίο επικαιροποιούμε διαρκώς, να είναι στο τραπέζι ως βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με προοδευτικό πρόσημο. Προκαλώ και τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα αν είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν σε μια Εθνική Γραμμή στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας. Αντιστρέφω το ερώτημα και τους καλώ να τοποθετηθούν για αυτά που πρέπει να γίνουν για τον τόπο. Εμείς δεν θέλουμε την καρέκλα για την καρέκλα.