Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Michael Higgins
Α. Τσίπρας: Είναι μεγάλη μου χαρά να σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Πιστεύω πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία να τιμήσουμε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας.
- M. Higgins: Είχα μια πάρα πολύ θετική συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και υπενθύμισε ο ένας στον άλλο αυτούς τους παλιούς ιστορικούς δεσμούς. Εγώ, βέβαια, συνέχεια υπενθυμίζω την σημασία των σύγχρονων δεσμών μας. Έπειτα επειδή μοιραζόμαστε τις απόψεις όσον αφορά και το μέλλον της Ένωσης. Και φυσικά και εσείς γνωρίζετε τις απόψεις μου που έχω δημοσιεύσει.
Α. Τσίπρας: Ναι, πράγματι τις γνωρίζω πολύ καλά. Και επίσης γνωρίζω, πως οι λαοί μας υπέφεραν αρκετά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ίσως, βέβαια, ο ελληνικός λαός λίγο παραπάνω από τον δικό σας λαό. Αλλά πιστεύω πως τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση και οι δύο και πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
- M. Higgins: Ναι, πιστεύω πως αυτό είναι εφικτό. Και επίσης πιστεύω πως αν κανείς αναλογιστεί την εμπειρία από όσα η Ελλάδα έχει υποστεί και όλα όσα η Ιρλανδία έχει υποστεί, ιδιαίτερα, όμως, ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί τη μεγάλη σημασία της κοινωνικής Ευρώπης. Η θέση, για την οποία μιλάω και γράφω, έχει σχέση με την οικοδόμηση της συνοχής στο εσωτερικό των χωρών που, βέβαια, προϋποθέτει την αναγνώριση της διαφορετικότητας στις συνθήκες στέγασης, υγείας και ούτω καθεξής, Επομένως και τη δυνατότητα των κρατών να βελτιωθούν σε αυτούς τους τομείς.
Αλλά, επίσης, τη συνοχή ανάμεσα στις χώρες, διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις της Ένωσης εάν υπάρχει εμβάθυνση στις ανισότητες ή εάν ο λόγος που εκφέρουμε διαχωρίζει τα κράτη σε δανειστές και δανειολήπτες ή σε βορρά και νότο. Άρα, πιστεύω πως υπάρχει τρόπος επιδιώκοντας μια κοινωνική Ευρώπη ως πρωταρχικό σκοπό, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα στοχεύει στην ολοκλήρωση των θεσμών και σε αυτό στοχεύουμε.
Και δεν έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που δεχτήκατε τον Πρόεδρο Μακρόν. Και διάβασα και τις δύο ομιλίες του, και στην Αθήνα και τη Σορβόννη. Πραγματικά αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως αυτή η συζήτηση, η γαλλο-γερμανική συζήτηση είναι πολύ σημαντική αλλά όχι επαρκής. Ο διάλογος πρέπει να περικλείει όλους τους λαούς της Ευρώπης. Και πιστεύω πως και οι δυο συμφωνούμε, και όπως συζήτησα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ανοικοδόμηση της σχέσης με την ευρωπαϊκή οδό πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος.
Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία σε σχέση με τη θάλασσα, τη γη, τους τύπους ιδιοκτησίας και τους αγώνες για ανεξαρτησία. Και με την πρόσφατη εμπειρία. Πιστεύω, επίσης, πως έχουμε κοινό μέλλον και μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Στο ταξίδι μου, μέλη από την Enterprise Ireland και άλλες εταιρείες και φορείς, με έχουν συνοδεύσει και από διάφορες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Ο σκοπός μου μετά την επίσκεψη μου είναι να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας σε κοινωνικό, πολιτισμικό, οικονομικό, εμπορικό επίπεδο και θα έχουμε πιο συχνές συζητήσεις σε σχέση με ό,τι μας ενώνει σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης.