«Ο Νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή για τη μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), αποτελεί μια καίριας σημασίας δομική αλλαγή στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους στην κατεύθυνση της ισονομίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της διαφάνειας». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε άρθρο της στην ιστοσελίδα dikaiologitika.gr, τονίζοντας ότι ο ΟΠΕΚΑ είναι μετασχηματισμός του υφιστάμενου ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και θα λειτουργεί με 275 έμπειρα στελέχη.
«Αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης» σημειώνει η κ. Φωτίου στο άρθρο της, τονίζοντας ότι ο πρώτος είναι ο Εθνικός Μηχανισμός με τα 240 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους όπου οι πολίτες, δίνοντας τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους, ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. «Ενισχύουμε κατ’ αυτό τον τρόπο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς οι Δήμοι αποκτούν για πρώτη φορά ένα ψηφιοποιημένο εργαλείο στην υπηρεσία του δημότη. Προβλέπουμε τη λειτουργική διασύνδεση ΟΠΕΚΑ και Κέντρων Κοινότητας. Με τους δυο αυτούς πυλώνες, καταργούμε τις πελατειακές σχέσεις και την πολυνομία παροχής των προνοιακών επιδομάτων, παροχών και υπηρεσιών. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά, με διαφάνεια και χωρίς την παρέμβαση διαπροσωπικών σχέσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει και εκσυγχρονίζει όλο το σύστημα προνοιακών επιδομάτων στην Ελλάδα. «Δηλαδή τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα ΑμεΑ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αγροτικής εστίας, κτλ. Από τώρα και στο εξής, οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρούνται σε διαδρόμους και γραφεία οργανισμών, Δήμων, Περιφερειών και Υπουργείων, για να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Τα προνοιακά–αναπηρικά επιδόματα θα δίδονται πλέον με διαφανή και απόλυτα διαυγή τρόπο, σε συγκεκριμένες και σταθερές ημερομηνίες, με σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες, χωρίς καμία “διαμεσολάβηση” στα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας, από ένα έγκυρο ΝΠΔΔ που αναλαμβάνει τον ρόλο της στήριξης όλων των Ελλήνων πολιτών που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα» διευκρινίζει η κ. Φωτίου, μέσω του άρθρου της.
Παράλληλα, συμπληρώνει ότι στο νέο φορέα προβλέπεται η λειτουργία ενοποιημένου μητρώου δικαιούχων. «Θεσμοθετούμε, για πρώτη φορά, ελεγκτικό μηχανισμό. Δηλαδή, ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, καθώς και δειγματοληπτικούς ελέγχους, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το δημόσιο χρήμα αποδίδεται στους πραγματικούς δικαιούχους. Όλες οι διευθύνσεις θα κάνουν ελέγχους» προσθέτει η ίδια.
«Με τη δημιουργία του ΟΠΕΚΑ, ανασυστήνουμε το κράτος πρόνοιας που μέχρι σήμερα εκφραζόταν μέσα από το δίπολο ιδρύματα και επιδόματα. Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε, ο ΟΓΑ αλλάζει πορεία. Γίνεται Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Καταβολής Επιδομάτων. Και με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην αποτελεσματική παροχή του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων με διαφάνεια και ισονομία. Διασφαλίζουμε κυρίως ότι όλοι οι πολίτες θα είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους κι έτσι δεν θα είναι όμηροι πελατειακών σχέσεων» αναφέρει η κ. Φωτίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ