Ελβετία – ΟΗΕ: Η κατάσταση στη Συρία απαιτεί “επείγουσα διεθνή δράση”, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν, έκανε σήμερα έκκληση να αναληφθεί «επείγουσα διεθνής δράση» στη Συρία μετά την κλιμάκωση της βίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Η περασμένη εβδομάδα ήταν από τις πιο αιματοβαμμένες περιόδους στη διάρκεια της σύγκρουσης, με διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν θύματα μεταξύ των αμάχων στις περιοχές της ανατολικής Γούτα και της Ιντλίμπ», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής.

Οι υπηρεσίες της ύπατης αρμοστείας κατέγραψαν «τους θανάτους τουλάχιστον 277 αμάχων μεταξύ 4ης και 9ης Φεβρουαρίου –από τους οποίους οι 230 από αεροπορικά πλήγματα της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της– και τους τραυματισμούς άλλων 812 αμάχων», σύμφωνα με το κείμενο.

«Τουλάχιστον εννέα ιατρικές εγκαταστάσεις, ανάμεσα στις οποίες ένα σημαντικό νοσοκομείο που λειτουργούσε πάντα στην Ιντλίμπ, ένα ίδρυμα ειδικευμένο στην ψυχική υγεία και μία κλινική στην Καφρ Μπάτνα στην ανατολική Γούτα», επλήγησαν από αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ο οποίος έκανε έκκληση να αναληφθεί «επείγουσα διεθνής δράση» στη Συρία, προκειμένου να τερματιστεί το «κλίμα ατιμωρησίας» και να προστατευθούν οι άμαχοι.

«Έπειτα από επτά χρόνια παραλυσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η κατάσταση στη Συρία καλεί για παραπομπή [των υπευθύνων για τη βία] ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς και για μια πολύ πιο συντονισμένη προσπάθεια από τα κράτη για την επαναφορά της ειρήνης», εκτίμησε.

«Η διεξαγωγή και η διαχείριση αυτού του πολέμου ήταν επονείδιστη από την αρχή και η αποτυχία να τεθεί τέρμα σε αυτόν υπογραμμίζει την τεράστια αποτυχία της διεθνούς διπλωματίας», υπογράμμισε.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξετάζουν ένα σχέδιο ψηφίσματος που ζητεί την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός τριάντα ημερών στο σύνολο της Συρίας ώστε να καταστεί δυνατή η διανομή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με το κείμενο στο οποίο είχε πρόσβαση χθες το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασαν η Σουηδία και το Κουβέιτ ζητεί επίσης τον άμεσο τερματισμό όλων των πολιορκιών, περιλαμβανομένης εκείνης στην ανατολική Γούτα.

Οι διαβουλεύσεις επί του κειμένου αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: FightHoax: Ένας “ελληνικός” ανιχνευτής ψευδών ειδήσεων
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Epsilon TV