“Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια καθαρά αυτοδιοικητική υπόθεση, που όμως παρουσιάζει σημαντικότατες καθυστερήσεις στην Κ. Μακεδονία, όπου από το 2002 δεν έχει συζητηθεί και σχεδιαστεί ουσιαστικά καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονη, καινοτόμος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, πλην του ΣΔΙΤ των Σερρών”, δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην -από κοινού με τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση- ανακοίνωση της χρηματοδότησης με το ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ εννέα έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για την Κεντρική Μακεδονία, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε: «Ανακοινώσαμε τη χρηματοδότηση 3,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, από ευρωπαϊκούς πόρους, όλων των μελετών που ζήτησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΦΟΔΣΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας. Πριν από έξι μήνες είχαμε σύσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τα συναρμόδια υπουργεία και τους αυτοδιοικητικούς και, διαπιστώνοντας την πλήρη έλλειψη μελετών και ωριμότητας του συνόλου των έργων και των δράσεων ανακύκλωσης και χωριστής διαλογής στην πηγή, πήραμε την πρωτοβουλία και προκηρύξαμε τη χρηματοδότηση της ωρίμανσης των έργων αυτών, δημιουργώντας πολύ γρήγορα χρηματοδοτικό εργαλείο. Σε αυτό το μέτρο υποβλήθηκαν αιτήσεις χρηματοδότησης από τον φορέα διαχείρισης αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και εγκρίθηκαν μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη της προκήρυξης».
“Συνολικά χρηματοδοτήθηκαν οι μελέτες για δύο μεγάλες μονάδες επεξεργασίας -μία ανατολικά και μία δυτικά της Θεσσαλονίκης- οι οποίες θα συνδυάζονται με μικρότερες μονάδες βιοαποβλήτων. Οι μονάδες αυτές θα είναι μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας και θα πρέπει να καταλήγουν σε ανακύκλωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων. Παράλληλα, θα υπάρχουν πέντε μονάδες για τα οργανικά απόβλητα στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρχουν, επίσης, μονάδες για προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα στην Πιερία, στο Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία και δύο στη Χαλκιδική”, εξήγησε ο Αν. ΥΠΕΝ.
“Η Κ. Μακεδονία έχει δικαίωμα στην πρόοδο και όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων και αυτή την πρόοδο την καθυστερούσε η μη ωρίμανση των έργων. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι οι δήμοι θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2018 τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων και να έχουμε ξεχωριστούς κάδους για ανακύκλωση και για τα απόβλητα τροφής, τα οποία θα πηγαίνουν σε ειδική μονάδα για να γίνονται λίπασμα. Στην Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτό, γιατί δεν υπάρχει ούτε μία μονάδα για να παραλάβει οργανικό απόβλητο, σε αντίθεση με την Αττική. Για τον λόγο αυτό στη χρηματοδότηση περιλαμβάνονται όλοι οι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας για μονάδες επεξεργασίας και κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων. Οι δήμοι πρέπει να συμβάλουν στην άμεση χωροθέτηση και στον σχεδιασμό των μονάδων. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Επιβάλλεται να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα οι μελέτες και θα προτείνω την κοινή συνεδρίαση των αυτοδιοικητικών οργάνων για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Οι πολίτες, η κοινωνία και η οικονομία απαιτούν να κάνουμε ανακύκλωση και να σταματήσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα για το περιβάλλον και πρέπει να ανταποκριθούμε και η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική επέκτασης της εφαρμογής του προγράμματος “Πληρώνω όσο πετάω” από το επίπεδο των δήμων σε επίπεδο νοικοκυριών, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε: «Το “πληρώνω όσο πετάω” έχει ήδη νομοθετηθεί σε επίπεδο δήμων, ο κάθε δήμος λοιπόν θα πληρώνει με τιμολόγιο, που εξαρτάται από την ανακύκλωσή του και με βάση το βάρος των απορριμμάτων που διαθέτει. Η επικείμενη νομοθέτηση του οικονομικού εργαλείου “πληρώνω όσο πετάω” και σε επίπεδο πολίτη θα συνδέει την πληρωμή των τελών καθαριότητας όχι πια με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, κάτι τραγικό και άδικο, αλλά με την περιβαλλοντική απόδοση και το αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού και αυτό αφορά και τις επιχειρήσεις και όλες τις δραστηριότητες της πόλης. Υπάρχουν δυνατότητες να ξεκινήσουμε, έστω πιλοτικά, την εφαρμογή του “πληρώνω όσο πετάω” σε κάποιες περιοχές, που μπορούν χωροταξικά να το παραλάβουν. Συζητάμε με το υπουργείο Εσωτερικών να δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους να έχουν -με δική τους απόφαση και όχι απαραίτητα σε όλη τους την έκταση- τη δυνατότητα να εφαρμόζουν το “πληρώνω όσο πετάω” πιλοτικά, για να βγάλουν συμπεράσματα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ