Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου:

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας, κύριε Τζανακόπουλε και Καλή Χρονιά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Διαμαντόπουλε και Καλή Χρονιά.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ας ξεκινήσουμε τη συνομιλία μας με το θέμα του νόμου, μέσα στο πολυνομοσχέδιο, που αφορά την απεργία. Τελικά, πέρασε νομίζω από τη νομοπαρασκευαστική. Έχει τελειώσει το θέμα, έτσι δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι το έχουμε εξαντλήσει. Έχουμε εξηγήσει με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, τέθηκαν διάφορα ζητήματα σε σχέση με την απόκρουση απαιτήσεων που υπήρχαν από τους δανειστές, ήδη από το 2014, για την καθιέρωση του lock out, δηλαδή της ανταπεργίας, της δυνατότητας των εργοδοτών να απεργούν, την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και αλλαγών, εκτεταμένων αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο. Και μία ακόμα από τις απαιτήσεις των δανειστών ήταν και το ζήτημα της απεργίας.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, αυτό το θέλατε εσείς ή σας πίεσαν να το αλλάξετε; Δηλαδή, δεν είναι δική σας η επιλογή, είναι αναγκαστική.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι υπήρχε απαίτηση εκ μέρους των δανειστών για εκτεταμένες αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο. Αποκρούστηκαν όλες και αυτό στο οποίο βρέθηκε τελικά μία συμφωνία και υπήρξε μία υποχώρηση από την ελληνική πλευρά ήταν το ζήτημα της απεργίας, το οποίο όμως, επιτρέψτε μου για ένα λεπτό να εξηγήσω, αφορά μόνο επιχειρησιακά σωματεία, δεν σχετίζεται, δηλαδή, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της νέας ρύθμισης οποιοδήποτε πανελλαδικό, περιφερειακό ή άλλο σωματείο που έχει ευρύτερη τοπική αναφορά. Και επίσης, δεν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεται η απεργία. Δηλαδή, για να τα κάνουμε τα πράγματα πάρα πολύ συγκεκριμένα. Σε μία επιχείρηση με 200 άτομα, που υπάρχει ένα σωματείο, στο οποίο συμμετέχουν 150 άτομα και στο οποίο οικονομικά τακτοποιημένα είναι τα 100 άτομα, μπορεί να αποφασιστεί απεργία, εφόσον υπάρξει γενική συνέλευση πενήντα ενός…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πλειοψηφία δηλαδή παρόντων και εκ των οποίων θα αποφασίσουν οι 25.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ των οποίων θα αποφασίσουν οι 26.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ακούγεται και λογικό. Γιατί να το θεωρείτε αναγκαστικό; Γιατί, δηλαδή, σας κατηγορούν από τα δεξιά ότι είναι ιδεοληψίες και από τα αριστερά σας κατηγορούν ότι προδώσατε την αριστεροσύνη σας. Λογικό δεν ακούγεται αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη δική μας πλευρά, όπως στα περισσότερα σωματεία, σε όλα τα σωματεία δηλαδή, η απαρτία ορίζεται, ως συνήθως, μικρότερη του 50% συν ένα. Αυτό ισχύει και στο Αστικό Δίκαιο, αν δείτε. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι πρέπει να μπει το θέμα στη σωστή του διάσταση.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Σας ρώτησα εάν το θεωρείτε λογικό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θεωρώ, εν πάση περιπτώσει… Και η προηγούμενη διάταξη ήταν…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κύριε Τζανακόπουλε, καταλαβαίνω. Είναι αμήχανο το θέμα, δεν θέλω να επιμείνω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, δεν είναι καθόλου αμήχανο.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, πώς δεν είναι καθόλου αμήχανο, όταν πριν από λίγα χρόνια ήσασταν εσείς οι ίδιοι μπροστά στις κινητοποιήσεις για το ενδεχόμενο τέτοιων αλλαγών, σήμερα αναγκάζεστε… Ο κύριος Τσακαλώτος το είπε: «Δώσαμε ένα θέμα». Είναι πολύ απλό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα και εγώ σας το είπα.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, ωραία. Πάμε στο επόμενο, αν θέλετε. Πάμε λίγο στην επόμενη φάση, γιατί προσπαθώ να καταλάβω ποιος μάγος θα λύσει τον γρίφο μεταξύ κυβέρνησης και ΑΝ.ΕΛ. Άκουσα τον κύριο Καμμένο, χθες, για το θέμα της ονομασίας, να λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να δεχτούμε σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Και το είπε πολύ καθαρά. Από την άλλη μεριά, άκουσα και τον κύριο Κοτζιά και στον κύριο Χατζηνικολάου, αλλά γενικότερα και στις δηλώσεις του, το λένε και τα δικά σας στελέχη, ότι εδώ μιλάμε για τη γραμμή Βουκουρεστίου, η οποία είναι σύνθετη ονομασία. Μπορείτε να μου πείτε πώς θα βγάλετε άκρη, αν αυτό το πράγμα φτάσει στη Βουλή; Αν φτάσει. Διότι, εγώ πιστεύω ότι δεν θα δεχτούν οι Σκοπιανοί. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι μία δική σας εκτίμηση…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, είναι δική μου εκτίμηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Δεν υπάρχει κανένας γρίφος, επομένως δεν χρειάζεται και κανένας μάγος. Αυτήν τη στιγμή έχουν ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις με τους γείτονές μας. Η στάση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σαφής ως προς τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Το δεύτερο σημείο είναι ότι επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση επί μίας πιθανής λύσης. Και ακριβώς στη βάση αυτής της κοινοβουλευτικής και πολιτικής συναίνεσης, θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα 25 χρόνια. Ο κύριος Καμμένος έχει πει πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών και έχει πει ότι δεν πρόκειται να σταθεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο, εφόσον υπάρξει ακριβώς αυτή η ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία επιδιώκουμε. Νομίζω ότι ο συνδυασμός αυτών των δηλώσεων σάς αποδεικνύει, με πάρα πολύ σαφή τρόπο, ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, καταλαβαίνω ότι είμαστε πάνω στη διαπραγμάτευση και ενδέχεται να τοποθετούμε θέματα πιο ψηλά από ό,τι είναι για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε. Αυτό είναι θέμα των διαπραγματευτών. Αλλά, εμείς οι Έλληνες και οι Βορειοελλαδίτες προσπαθούμε να καταλάβουμε αν υπάρχει λογική στις θέσεις δύο κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση. Όχι για το θέμα της δεδηλωμένης, γιατί, εντάξει, μπορεί να το λέει η Ν.Δ., αλλά εγώ τουλάχιστον διαφωνώ με τη λογική αυτή. Είναι εθνικό θέμα. Πρέπει να το δούμε συνολικά, πέρα από το αν η κυβέρνηση έχει προβλήματα στο εσωτερικό της ή όχι. Και προσπαθούμε να καταλάβουμε αν αυτό μπορεί να συνδυαστεί με κάτι. Ξέρετε γιατί, όμως, το λέω; Όχι γιατί κυνηγάμε για του ψύλλου το πήδημα. Γιατί φοβόμαστε μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα είναι για χρήση μόνο δική μας και οι γείτονές μας θα συνεχίσουν στο κομμάτι να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», όπως σήμερα στη γλώσσα και όλα τα υπόλοιπα, τα οποία αποτελούν και ένα σοβαρό θέμα. Επομένως, θέλουμε να ξέρουμε εάν η κυβέρνηση μιλά για μια ονομασία για όλα, σε κάθε περίπτωση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι προφανές. Το έχει πει ο υπουργός Εξωτερικών, το έχει πει ο Πρωθυπουργός. Η θέση μας είναι μια ονομασία erga omnes, που θα ισχύει έναντι όλων και θα χρησιμοποιείται και από τους γείτονές μας στο εσωτερικό τους, δηλαδή θα υπάρξει και αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας για να μπορέσουμε να βρεθούμε σε πεδίο λύσης.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είχα τον Κοτζιά τώρα μπροστά μου θα τον ρωτούσα «καθόρισέ το για όλα των Σκοπίων», αλλά δεν είμαστε εμείς στη διαπραγμάτευση. Είναι ο κ. Κοτζιάς και η κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, αυτή τη στιγμή, θα έμπαινε…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θα έμπαινε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …όμως, αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η κυβέρνηση εγγυάται πως θα υπάρξει λύση, αν και μόνον αν υπάρχει και σαφής δέσμευση εκ μέρους των γειτόνων μας ότι θα αφήσουν πίσω κάθε αλυτρωτική και κάθε εθνικιστική τοποθέτηση, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τη μεριά τους στο παρελθόν, είτε στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης είτε στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας εθνικής συνείδησης. Δεν μπορούν αυτά να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά. Και αυτό μπορείτε να το κρατήσετε ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση που εγγυάται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση σε οποιεσδήποτε αλυτρωτικές επιδιώξεις, εν πάση περιπτώσει, από τη μεριά των γειτόνων μας.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ πώς οι Σκοπιανοί θα δεχτούν αλλαγές στο Σύνταγμά τους, εννοώ στη ραχοκοκαλιά των βασικών θεμάτων τους και για το εσωτερικό της χώρας τους. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Θέλω να μου πείτε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει προκύψει, κύριε Διαμαντόπουλε, επιτρέψτε μου να  σας πω, ότι το τελευταίο διάστημα με τη νέα πολιτική ηγεσίας στη γείτονα, έχουν υπάρξει κριτικές τοποθετήσεις, οι οποίες ανασκευάζουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ένα ολόκληρο αφήγημα που είχε προωθηθεί και υιοθετηθεί από…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, αυτό χτίστηκε και κόντεψε να ριζώσει 100 χρόνια. Πιστεύετε ότι ξεριζώνεται επειδή ο Γκρουέφκσι έχασε την εξουσία και βρέθηκε εκτεθειμένος από υποκλοπές ή οτιδήποτε άλλο; Εμείς που ζούμε τους Σκοπιανούς κάθε μέρα, στην Ποτίδαια, στην Εγνατία -πηγαινοερχόμαστε συνέχεια-  και ξέρουμε πώς λειτουργούν στο εσωτερικό τους οι άνθρωποι, είναι στη ραχοκοκαλιά τους πλέον. Καταλάβατε, δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι τα νομικά κείμενα και οι διεθνείς συμφωνίες. Από εκεί και πέρα…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό, σωστό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ο τρόπος με τον οποίο κάθε λαός τοποθετεί την πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα είναι δικό του θέμα.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστή η παρατήρηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνουμε εμείς ιδεολογική λογοκρισία.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά, σωστά, κύριε Τζανακόπουλε. Ο αυτοπροσδιορισμός έχει μεγάλη σημασία και είναι αγαθό της σύγχρονης ανθρωπότητας, δεν το συζητάμε. Αλλά, από εκεί και πέρα, δηλαδή το πώς θα λέω εγώ τη γλώσσα μου είναι δικό μου θέμα. Θέλω να μου πείτε, όμως, και μια κουβέντα για το θέμα της Εκκλησίας. Δηλαδή, ο Αρχιεπίσκοπος, στις δηλώσεις του και στην επιστολή του στον Πρωθυπουργό, εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο χρήσης του όρου «Μακεδονία» και για το κομμάτι το εκκλησιαστικό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή του Μακαριότατου. Είπε ότι λαμβάνουμε υπόψη το ζήτημα που θέτει η ελληνική Εκκλησία, θα το χειριστούμε με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και ευαισθησία. Από εκεί και πέρα, όμως, η διαπραγμάτευση με τη γείτονα για το θέμα της ονομασίας, είναι μια διαπραγμάτευση την οποία υλοποιεί και στην οποία προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κυκλοφόρησε ένα ανώνυμο κείμενο, το οποίο αποδίδεται σε κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, που ήταν πάρα πολύ σκληρό, νομίζω προχθές ή χθες το πρωί, και δεν άκουσα καμία διάψευση για αυτό το κείμενο από το υπουργείο Εξωτερικών. Πολύ σκληρό εννοώ και με επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο. Υπάρχει κάποιο θέμα; Το έχετε υπόψη σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αλλά, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να σχολιάσω ανυπόγραφα κείμενα.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. Σας ευχαριστώ, κύριε Τζανακόπουλε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συζήτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Προηγούμενο άρθροTην ώρα που η Kυβέρνηση μειώνει τη φορολογία των νέων, καζίνο από 720.000 σε 90.000 ευρώ ετησίως, βάζει “κοφτή” στα επιδόματα τριτεκνων – πολυτέκνων
Επόμενο άρθροΕξαιρούνται τα φαρμακεία από το απελευθερωμένο ωράριο τις Κυριακές – Αλλάζει η ώρα έναρξης της διανυκτέρευσης των φαρμακείων