Ελληνικά προϊόντα στα ντελικατέσεν του κόσμου – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν διεισδύσει τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, σε δύσκολες αγορές και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Αντίστοιχα, όμως η χώρα μας εισάγει μεγάλες ποσότητες από σχεδόν κάθε γωνιά της γης. Οι καλύτερες αγορές για τα ελληνικά, αναδεικνύονται η Ιταλία, η Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Βουλγαρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες προμηθεύτριες χώρες αγροτικών προϊόντων είναι η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία και Γαλλία. Ειδικότερα το ελληνικό ελαιόλαδο το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εξάγεται στην Ιταλία, έχει διεισδύσει σε ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ρωσίας αλλά λάτρες του ελληνικού «χρυσού» είναι και οι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας, της Τυνησίας, του Χονγκ Κονγκ, της Κορέας, της Ταϊβάν, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Μαγαδασκάτρης, κ.α.

Αντίστοιχα τα ελληνικά τυριά και γιαούρτια έχουν διεισδύσει με μεγάλη επιτυχία στην γερμανική αγορά αλλά και σε πολλές άλλες όπως της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Σιγκαπούρη, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν. Σημαντικές είναι οι εξαγωγικές επιδόσεις και για τα ελληνικά νωπά φρούτα και λαχανικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται σε καταστήματα ντελικατέσεν στους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους του πλανήτη ενώ αποτελούν και τα αγαπημένα υλικά για αναγνωρισμένους σεφ σε όλον τον κόσμο.

Προηγούμενο άρθροΗ χάρη που θα μας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΔυνατότητα εξόφλησης οφειλών με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή/και χρεωστικών καρτών μέσω TaxisNet προωθεί η ΑΑΔΕ
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ