Ξεκίνησε χθες στην Αθήνα το 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με την προσδοκία να είναι κι αυτό χρήσιμο στη χώρα, όπως συνέβη με την πλειονότητα όσων προηγήθηκαν.
Ευκαιρία, να κάνουμε μια μικρή αναδρομή και να θυμηθούμε.
Πριν πάμε στο 1ο συνέδριο στης Χαλκιδικής, το 1979, να πούμε ότι ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν είχε ιδιαίτερη σχέση και δεν ήθελε να έχει μ’ αυτό που σήμερα αποκαλούμε κομματικό μηχανισμό. Απεχθανόταν, μάλιστα, οτιδήποτε έμοιαζε οργανωμένο και κινούμενο από τη βάση. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80, ουσιαστικά δεν είχε καν τοπική και περιφερειακή οργάνωση. Αυτή δημιουργήθηκε ουσιαστικά όταν τα ηνία του κόμματος ανέλαβε ο Ευάγγελος Αβέρωφ και μάλιστα στα πρότυπα της Αριστεράς και του ΠαΣοΚ που είχε οργάνωση μέχρι και σε επαρχιακά καφενεία!
Η αναγκαιότητα, όμως, σαφούς ιδεολογικού στίγματος που επικαλούνταν κορυφαία κομματικά στελέχη και δη της νεότερης γενιάς, οδήγησε τον Καραμανλή στην προκήρυξη του 1ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
- Χαλκιδική, 1979, Κωνσταντίνος Καραμανλής
Το πρώτο συνέδριο έγινε στη γενέτειρα γη του Καραμανλή, στη Μακεδονία. Άνοιξη του 1979.
Πρώτιστος σκοπός του ήταν η οριοθέτηση ιδεολογικού στίγματος.
Μετά από πολλές συζητήσεις, η απόφαση ως συνήθως ανήκε στον Καραμανλή.
Κι εμφανίστηκε ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός!
Κάτι που δεν υπήρχε πουθενά παγκοσμίως. Όχι μόνο ως ιδεολογικό ρεύμα αλλά κι ως έννοια.
Ο κορυφαίος , τότε, θεωρητικός του Φιλελευθερισμού στη Νέα Δημοκρατία, ο πιτσιρικάς Ανδρέας Ανδριανόπουλος, εξέφρασε κόσμια και σε κατ’ ιδία συζήτηση με τον Καραμανλή τους προβληματισμούς του. Μα μια άγρια ματιά του τελευταίου, σταμάτησαν κάθε είδους προβληματισμό.
Έτσι, έμεινε στην ιστορία και στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας ο «Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός». Ο οποίος, όσο κι αν είναι θολός ως έννοια, δεν άλλαξε από τότε κι ουδείς επιχείρησε να τον αλλάξει. Βλέπετε, η σκιά του Καραμανλή είναι πολύ βαριά επάνω από τη Νέα Δημοκρατία.
Εκεί στη Χαλκιδική, υπήρξε και η πρώτη εσωκομματική «αντίδραση» νέων στελεχών που έμειναν στην ιστορία ως «Κίνηση Βόλβης», από την περιοχή που συνεδρίαζαν. Μπροστάρης ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Κυκλοφόρησε, τότε, μια προκήρυξη εναντίον της κομματικής ηγεσίας, επειδή δεν είχε προηγηθεί διάλογος για τις θέσεις του κόμματος, ενώ ζητούσαν να γίνει η Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα που ν’ ανήκει στα μέλη του!
«Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι μια πλαστογράφηση δημοκρατικού συνεδρίου»…. έγραφε η προκήρυξη κι ήταν ως βόμβα στη συντηρητική νιρβάνα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Καραμανλής εκστόμισε όσα γαλλικά ήξερε και μια ανακοίνωση του γραφείου του έβαλε τέλος στο ζήτημα.
«Έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος», ανέφερε.
- 1986, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Δυο χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας της από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στο 2ο συνέδριό της.
Ήταν συνέδριο συσπείρωσης αφού είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Κωστή Στεφανόπουλου κι η ίδρυση της ΔΗΑΝΑ αλλά και συνέδριο στο οποίο σαφώς οριοθετείται η στροφή του κόμματος προς τον φιλελευθερισμό.
- 1994, Χαλκιδική, Μιλτιάδης Έβερτ
Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Μιλτιάδης Έβερτ, που είχε εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Έβερτ, που τα χρόνια της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη (1990 -1993) λειτουργούσε (μαζί με τους Θανάση Κανελλόπουλο και Σταύρο Δήμα) ως ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση της Λαϊκής Δεξιάς, ρίχνει το νέο σύνθημα: «Επιστροφή στις ρίζες».
Μα αυτό δεν είναι αρκετό για να επιστρέψει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, ενώ ανοίγει μεγάλος κύκλος εσωστρέφειας.
- 1997, Αθήνα. Κώστας Καραμανλής
Η εσωστρέφεια «πνίγει» τη Νέα Δημοκρατία και προκηρύσσεται συνέδριο για να εκλεγεί από αυτό νέος πρόεδρος.
Τρείς χιλιάδες σύνεδροι εκλέγουν πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή με ποσοστό 70%!
Υποψήφιοι –πλην Καραμανλή- ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Βύρων Πολύδωρας κι ο Γιώργος Σουφλιάς. Στον δεύτερο γύρο πέρασαν οι Καραμανλής και Σουφλιάς.
- 2001, Αθήνα, Κώστας Καραμανλής
Στο συνέδριο αυτό, θεσμοθετείται για πρώτη φορά στη Νέα Δημοκρατία η θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος.
Πρώτοι υποψήφιοι οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Πέτρος Τατούλης.
Εκλέγεται ο Μεϊμαράκης.
Σημαντική στιγμή του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι η επιστροφή στη Νέα Δημοκρατία του Γιώργου Σουφλιά, που είχε διαγράψει ο Καραμανλής.
Μάλιστα, έμεινε στην παραπολιτική ιστορία η φράση του Κώστα Καραμανλή προς τον Σουφλιά:
- Γιώργο, καλώς ήρθες σπίτι σου…
- 2004, Αθήνα, Κώστας Καραμανλής
Η Νέα Δημοκρατία έχει γίνει ήδη κυβέρνηση μετά από 11 χρόνια κι ο Κώστας Καραμανλής προκηρύσσει το 6ο συνέδριο.
Εκεί, πιστοποιείται το άνοιγμα του Καραμανλή προς το Κέντρο που χαρακτηρίζεται «Μεσαίος χώρος».
Δημιουργούνται κάποιες μικρές κινήσεις αμφισβήτησης από τη «Λαϊκή Δεξιά», αλλά μπροστά στην προσωπικότητα του Καραμανλή και τη νομή της εξουσίας ουδείς μεγεθύνει το θέμα.
- 2009, Αθήνα, Σαμαράς
Συνέδριο έντασης, λίγο μετά την ήττα στις εκλογές και την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή.
Αποφασίζεται η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση των μελών, με πρωταγωνιστικό ρόλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου που εγκατέλειψε την κούρσα της υποψηφιότητάς του, στηρίζοντας τον Σαμαρά απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη.
- 2010, Αθήνα, Σαμαράς
Συνέδριο έντονης φόρτισης μετά τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη.
Προωθείται από τον Σαμαρά η ενίσχυση του κοινωνικού φιλελευθερισμού (λες κι ο φιλελευθερισμός δεν είναι από την ίδια τη φύση του κοινωνικός) και εκλέγεται νέος Γραμματέας, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.
- 2013, Αθήνα, Σαμαράς
Πρωθυπουργός πλέον ο Σαμαράς, έχει προβεί πριν λίγες ημέρες σε σαρωτικό ανασχηματισμό μετά την άρση της κυβερνητικής στήριξης από τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη.
Σύνθημα «Νέα Δημοκρατία, Νέα Ελλάδα», υπό τις φήμες για ίδρυση νέου κόμματος που δεν επαληθεύθηκαν.
- Αθήνα, 2016, Κυριάκος Μητσοτάκης
Άνοιξη του 2016, έχει ήδη εκλεγεί νέος πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι επιχειρεί να δώσει το δικό του στίγμα στο κόμμα και στους μηχανισμούς του.
«Οξυγόνο», είναι το σύνθημα του συνεδρίου και σαφής ο φιλελεύθερος χαρακτήρας του.