Ηλεκτρονικό «μπλόκο» στο λαθρεμπόριο – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Τον «Μεγάλο Αδελφό» επιστρατεύει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για να εντοπίσει και να περιορίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων, που οργιάζει τα τελευταία χρόνια στερώντας σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να τοποθετηθούν, τα πρώτα 800 μηχανήματα πλοήγησης, τα γνωστά GPS, από τα συνολικά περίπου 20.000 που πρόκειται να τοποθετηθούν σε όλα τα οχήματα διακίνησης καυσίμων, μέχρι το τέλος του 2018, στην προσπάθεια που κάνουν οι ελεγκτικές Αρχές της χώρας να περιορίσουν το λαθρεμπόριο, το οποίο στερεί κάθε χρόνο δημόσια έσοδα  που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος που θα συνδέει σε πραγματικό χρόνο τα GPS με τον κεντρικό υπολογιστή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μέσω του οποίου θα ελέγχονται καθημερινά τα δρομολόγια και η διανομή καυσίμων από τα βυτιοφόρα.

Η αρχή θα γίνει με την τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα μεγάλων πετρελαιοειδών εταιρειών, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη μηχανήματα πλοήγησης προκειμένου οι ίδιες οι εταιρείες να ελέγχουν σε καθημερινή βάση την διακίνηση των καυσίμων τους.

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
Επόμενο άρθροΜια καταστροφική για την ανθρωπότητα έκρηξη ηφαιστείου μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζαμε
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ