Μπορεί ο Ανδρουλάκης να το κάνει όπως ο Κυριάκος; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η Φώφη Γεννηματά έχει σχετικά ευρύ κι ίσως ασφαλές προβάδισμα εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Κι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να τη «διεμβολίσει» και να αναδειχθεί αυτός πρόεδρος.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί στον συνειρμό ή στη σύγκριση όσων είχαν συμβεί στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Τότε, στον πρώτο γύρο ο Μεϊμαράκης είχε λάβει 39,5%, ο Μητσοτάκης 28,2%, ο Τιτζικώστας 21% κι ο Άδωνις 11%. Στον τελικό γύρο ο Μητσοτάκης κέρδισε την ηγεσία με 52,5%, έναντι 47,5% του αντιπάλου του .

Στις εκλογές του ΠαΣοΚ, η Γεννηματά έλαβε 42,7% Ανδρουλάκης 25,4% Καμίνης 13,4%, ο Θεοδωράκης 9,5%, 0 Μανιάτης 4,2%, ο Ραγκούσης 2,4%, ο Γάτσιος 1,6%, ο Πόντας 0,54% κι ο Τζιωτης 0,19%.

Ας δούμε διαφορές και ομοιότητες:

  1. Η απόσταση του Μεϊμαράκη από τον Κυριάκο στον πρώτο γύρο των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας ήταν οριακά μεγαλύτερη από το ποσοστό του Άδωνι. Ο οποίος συμμάχησε με τον δεύτερο. Και το κυριότερο: Τον ακολούθησαν οι ψηφοφόροι του.

Η διαφορά Φώφης και Ανδρουλάκη είναι μεγαλύτερη, υπερβαίνει το 17%. Για να καλυφτεί από τον Ανδρουλάκη δεν φτάνει η συμμαχία με έναν εκ των Καμίνη ή Θεοδωράκη. Ακόμη, όμως, κι αν όλοι οι υποψήφιοι αποφασίσουν να στηρίξουν τον Ανδρουλάκη, δεν είναι βέβαιο ότι θα τους ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι τους όπως έγινε με τον Άδωνι και τον Κυριάκο.

Τότε, ο Άδωνις έβαλε ένα σκληρό δίλημμα: Τη μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, δεν διαφαίνεται ότι κάποιος εκ των Καμίνη, Θεοδωράκη, Μανιάτη μπορούν να βάλουν τέτοια διλήμματα σε κομματικούς ψηφοφόρους του …βαθέως ΠαΣοΚ . Που, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν τρέφουν την ίδια θέρμη για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που εκείνοι επαγγέλλονται.

  1. Στην εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στον δεύτερο γύρο είχαν ψηφίσει 70 χιλιάδες άνθρωποι λιγότεροι. Ο δε Μεϊμαράκης πήρε λιγότερους ψήφους από τον πρώτο γύρο κι αυτό ήταν καθοριστικός παράγων της ήττας του.

Μπορεί να γίνει και τώρα κάτι τέτοιο; Καθόλου απίθανο αν και δύσκολο.

  1. Στον δεύτερο γύρο των νεοδημοκρατικών εκλογών, ο Μεϊμαράκης δεν πήρε μια ψήφο περισσότερο, αντίθετα όπως είπαμε, έχασε κιόλας. Ο δε Μητσοτάκης άθροισε και τις ψήφους του Άδωνι αλλά και σημαντικό μέρος εκείνων του Τζιτσικώστα.

Κάτι τέτοιο διαφαίνεται δύσκολο για τον Ανδρουλάκη.  Κι αυτό επειδή οι ψηφοφόροι του Καμίνη και του Θεοδωράκη δύσκολα θα σηκωθούν από τον καναπέ για να πάνε να ψηφίσουν σε μια διαδικασία που εξελίσσεται σε αμιγώς ενδοπασοκική. Χώρια ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θεοδωράκης δίνει «γραμμή» για αποχή των δικών του. Κάτι που ευνοεί την Γεννηματά και υπονομεύει τον Ανδρουλάκη.

  1. Σοβαρή ελπίδα για τον Ανδρουλάκη για να πάνε να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι εκτός κομματικού μηχανισμού ΠαΣοΚ, είναι η όλο και πιο ενδυναμωμένη άποψη ότι η Φώφη Γεννηματά δύσκολα μπορεί να προσελκύσει στο νέο κόμμα δυνάμεις πέραν του ΠαΣοΚ κι όσων επιστρέφουν σ’ αυτό. Άρα, για να μη μείνει καθηλωμένος ο νέος φορέας αλλά και να μπορέσει να εκμεταλλευθεί τη διεισδυτικότητα του Ανδρουλάκη σε άλλους πολιτικούς χώρους, θα σηκωθούν και θα πάνε μαζικά να τον ψηφίσουν.
  2. Σοβαρό μειονέκτημα του Ανδρουλάκη είναι ο μέσος όρος των ψηφισάντων στον πρώτο γύρο. Το 39% ήταν άνω των 65 ετών, το 26% μεταξύ 55 και 64 ετών, κατά κύριο λόγο νοσταλγοί του Ανδρέα Παπανδρέου και ότι τους τον θυμίζει. Μόνο το 11% των ψηφισάντων ανήκουν στην παραγωγική ηλικία 18-34 ετών, που υποτίθεται είναι γενιά του Ανδρουλάκη, που έχουν μια ζωή μπροστά τους για να δημιουργήσουν και να κατευθύνουν την κοινωνία μαζί του… Άρα, ο πυρήνας των ψηφοφόρων είναι βαθυπράσινος και δεν μπορεί να ονειρεύεται την ανανέωση που επαγγέλλεται ο Ανδρουλάκης.
  3. Και κάτι τελευταίο. Στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας οι υποστηρικτές του Μεϊμαράκη είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο σε σημείο που όποιος διάβαζε χιλιάδες post ή twit να νομίζει ότι θα λάβει άνω του 60%. Το ίδιο συνέβη και με τους Καμίνη – Θεοδωράκη και λιγότερο με τη Φώφη Γεννηματά. Τελικά ο Κυριάκος, τότε, έκανε την υπέρβαση, όπως προχθές ο Ανδρουλάκης που μπήκε στον δεύτερο γύρο.

Όπως και να γίνει, αυτό που επιχειρεί ο Ανδρουλάκης είναι περισσότερο δύσκολο απ’ αυτό που πέτυχε ο Μητσοτάκης. Κι η «κόρη η σοσιαλίστρια», λέγε και Φώφη Γεννηματά, έχει σαφή παράσταση νίκης. Με ισχυρό, όμως, πόλο κεντρογενών –φιλελεύθερων μεταρρυθμιστών που –λογικά- δεν θα της επιτρέψουν παλινωδίες και τυχοδιωκτισμούς που κατευθύνει ο φίλος της Λαλιώτης…

 

Προηγούμενο άρθροΤρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν οι δάσκαλοι για τις 24 Νοεμβρίου
Επόμενο άρθροΕπίδομα για λίγους – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.