Ιδιαίτερα πετυχημένη υπήρξε η εκδήλωση στο πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών, το απόγευμα της Τετάρτης 25ης Οκτωβρίου, με θέμα «Αριστοτέλης-Μέγας Αλέξανδρος.Μέγας Δάσκαλος-Άριστος Μαθητής»
. Στην δεύτερη εκδήλωση υπό την αιγίδα της ΠΚΜ στην Ημαθία, μετά τη Νάουσα, ομιλητές υπήρξαν η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας κα. Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία στην ομιλία της «Αιγές – Η βασιλική καθέδρα των Μακεδόνων, ανέπτυξε σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την μακεδονική δυναστεία στο βάθος των αιώνων.
Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας κ. Δημήτρη Μάντσιου με θέμα «Η Τουριστική Ετοιμότητα της Ημαθίας» και του δημοσιογράφου-λαογράφου κ. Γιώργη Μελίκη για την «επιβίωση της παράδοσης στην Ημαθία».
Μετά το πέρας των ομιλών ακολούθησε ξενάγηση από την κα. Έφορο στους χώρους του Μουσείου των Αιγών, όπου εντυπωσιάζει η ανιστόρηση του δεύτερου ορόφου του βασιλικού ανακτόρου του Φιλίππου του Β΄. Τα 40.000 εκθέματα που έχουν βρεθεί την 40ετία αυτή, από τον Μανώλη Ανδρόνικο και την κα. Κοτταρίδη, θα εκτεθούν περιοδικά στους χώρους του Μουσείου, στην είσοδο του οποίου θα δεσπόζει σε video wall το ντοκιμαντέρ «Αλέξανδρος. Από τις Αιγές στην Οικουμένη».
Σημαντικό στοιχείο των μόνιμων εκθεμάτων επίσης η μήκους 5,5 μέτρων σάρισα, το περίφημο δόρυ των Μακεδόνων του Αλεξάνδρου, με το οποίο κατέκτησαν την οικουμένη.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Κώστας Καλαϊτζίδης στον χαιρετισμό του τόνισε την ιδιαίτερη στήριξη που προσφέρει στον πολιτισμό της Ημαθίας, αλλά και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε τον Αριστοτέλη και τον Μέγα Αλέξανδρο ως» τα δυο μεγαλύτερα προχριστιανικά όντα της ανθρωπότητας τα οποία συναντήθηκαν σε τούτα εδώ τα μέρη, για να μεταλαμπαδεύσουν στα πέρατα της Οικουμένης τον ελληνικό πολιτισμό. Έναν πολιτισμό που φυσικά τελειοποίησε ο Μέγιστος της Οικουμένης Αλέξανδρος, με την μεγαλοψυχία του προς τους λαούς της Ανατολής, ενώνοντας τα γονίδια των Μακεδόνων συμπολεμιστών τους με αυτά των γυναικών της Περσίας, του Αφγανιστάν, της Ινδίας, δημιουργώντας έτσι τις επόμενες γενιές που τον λάτρεψαν ως Θεό και δεν τον μίσησαν ως κατακτητή, για αυτό άλλωστε και το όνομα του παραμένει στο ύψος της πολυπολιτισμικής οικουμένης που δημιούργησε, 2.300 χρόνια από τον θάνατο του. Βρισκόμαστε επίσης στην καρδιά του πολυκεντρικού μουσείου των Αιγών, το οποίο σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο να αποδοθεί στο παγκόσμιο ποιοτικό κοινό επισκεπτών με παιδεία και ικανό οικονομικό υπόβαθρο.
Η Ημαθία εκτοξεύεται στην κορυφή του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη. Η πορεία του Αλεξάνδρου από τις Αιγές στην Οικουμένη, την οποία αποτυπώνει αριστουργηματικά η διαδικτυακή προσπάθεια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, είναι η απάντηση στους ανιστόρητους γενίτσαρους των βορείων συνόρων μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαϊτζίδης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι αντιδήμαρχοι Βέροιας κ. Λυκοστράτης και κ. Λαζαρίδης. Παραβρέθηκαν, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Παντελεήμονος ο πανοσιολογιότατος π. Δημήτριος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα. Καρατζιούλα, κ. Τεληγιαννίδης κ. Χειμώνας και κ.Μούρνος, ο αντιδήμαρχος Νάουσας κ. Βαλσαμίδης, δημοτικοί σύμβουλοι από Αλεξάνδρεια και Νάουσα και πλήθος επισκεπτών που γέμισαν το αμφιθέατρο.
Η βραδιά έκλεισε με οινογευσία του περίφημου ξινόμαυρου κρασιού της Νάουσας και τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων.