Να γεφυρωθεί το χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κορέα διαμήνυσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης στους δύο Κορεάτες βουλευτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον Πειραιά.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επισήμανε ότι οι εξαγωγές από την Ελλάδα στην Κορέα περιορίστηκαν μόλις στα 133,3 εκατ. το 2016, ενώ αντίστοιχα οι εισαγωγές από την Κορέα εκτοξεύτηκαν στα 1,789 δισ. ευρώ. Ετσι, προέτρεψε τους δύο βουλευτές να συμπεριλάβουν οι κατασκευαστικές εταιρείες της Κορέας πρώτες ύλες από την Ελλάδα και να υπάρξουν συνεργασίες σε δυναμικούς τομείς, όπως στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό».
Αναλυτικότερα, το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. υποδέχτηκε στους χώρους του, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών-μελών του Επιμελητηρίου, τους Κορεάτες κοινοβουλευτικούς, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν ιδιαίτερα στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας τους και της πολυετούς συνεργασίας τους με την ελληνική ναυτιλία.
Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, στην Εθνοσυνέλευση της Κορέας συζητείται η δημιουργία ενός σύνθετου Οργανισμού που θα λειτουργεί ως φορέας πληροφόρησης και ανάπτυξης συνεργασίας καθώς και χρηματοδότησης της ναυτιλίας, ο οποίος θα ονομάζεται «Maritime Exchange» και θα οικοδομηθεί στα πρότυπα του Χρηματιστηρίου ναύλων του Λονδίνου το «Baltic Exchange ή Baltic Mercantile and Shipping Exchange» το οποίο, αναμφισβήτητα, θεωρείται ως η βασική παγκόσμια οργανωμένη αγορά ναύλων με τόσο ανεπτυγμένο κύρος, ώστε να συγκεντρώνει το 90% των δια θαλασσίων μεταφορών εμπορευμάτων.
Επειδή, λοιπόν, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, οι Κορεάτες βουλευτές θεώρησαν σκόπιμο να ζητήσουν τη γνώμη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, το οποίο είναι ιδρυτικό μέλος στο Ελληνικό Ναυτιλιακό Cluster «Maritime Hellas» μαζί με το Ναυτικό Επιμελητήριο και βεβαίως την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που θα έχει και τον τελικό λόγο επί ενός πολύ ενδιαφέροντος και σοβαρού θέματος.