Κ. Μίχαλος: Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ η διαχείριση του Brexit και η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση

«Οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να προστατεύσουν τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ενιαία αγορά. Η διαχείριση καταστάσεων όπως το Brexit, αλλά και η ελληνική κρίση, με κοντόφθαλμες λογικές και τακτικισμούς που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, κάθε άλλο παρά βοηθά στη διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στο 1ο Ελληνοβρετανικό συμπόσιο (1st GREEK-BRITISH SYMPOSIUM) στο Ναύπλιο.

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος η ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επαναφορά στην ατζέντα της προσέγγισης μιας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων» επιδρούν ήδη αρνητικά στο επιχειρηματικό κλίμα. Η αστάθεια, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα απειλούν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών στα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες και πρόσθεσε:

«Τα τελευταία χρόνια, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εμφανής η απώλεια πίστης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ιδιαίτερα μάλιστα στη νομισματική ένωση. Τόσο στον πυρήνα όσο και στην περιφέρεια της ευρωζώνης, οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετωπίζονται ως ένα όλο και πιο απρόσωπο γραφειοκρατικό σύστημα, που επεκτείνει διαρκώς τις αρμοδιότητές του και λαμβάνει αποφάσεις χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Η παλινδρόμηση και η οχύρωση στο εθνικό κράτος είναι η αντίδραση των πολιτών, απέναντι σε μια Ένωση που δεν πείθει ότι είναι ικανή να προστατέψει -πόσο μάλλον να βελτιώσει- το βιοτικό τους επίπεδο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που γιγάντωσαν το κύμα του λαϊκισμού, είδαμε την οικονομική κρίση μετατρέπεται σταδιακά σε πολιτική και να απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαχείριση προκλήσεων όπως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση -αν θέλει να επιβιώσει- θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναία βήματα εμβάθυνσης, αναζητώντας τις κατάλληλες ισορροπίες ανάμεσα στο εθνικό κράτος και τους κοινοτικούς θεσμούς. Θα πρέπει να βρει τρόπους να πείσει τους πολίτες της ότι εξακολουθεί να υπηρετεί τις ιδρυτικές της αρχές και αξίες: την ελευθερία, την ειρήνη, τη συνεργασία, τα ατομικά δικαιώματα, το στόχο της συλλογικής ευημερίας».

Σχέσεις Ελλάδας Μεγάλης Βρετανίας

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ακόμη ότι σε μια περίοδο όπου η εξωστρέφεια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης για την Ελλάδα, η αποχώρηση ενός σημαντικού εταίρου από την ΕΕ, όπως η Βρετανία, σαφώς δημιουργεί επιπτώσεις και για τη χώρα μας.

Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Το 2016 η Βρετανία είχε την 4η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας και την 7η μεταξύ των πελατών της. Ο όγκος εμπορίου ανήλθε σε 2,3 δισ. Ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 1,07 δισ. ευρώ. Με βάση το μέσο μερίδιο στο εγχώριο ΑΕΠ των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την τελευταία πενταετία, η άμεση επίδραση (first-roundeffect) μίας υποθετικής μείωσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών υπηρεσιών και εμπορευμάτων προς τη συγκεκριμένη αγορά, θα μπορούσε να επιφέρει μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 0,03 ποσοστιαίες μονάδες (και αντιστρόφως). Επίσης, στο διάστημα 2008 – 2017 περίπου 76.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν για εργασία στη Βρετανία, αποκτώντας Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ 9.800 Έλληνες φοιτητές σπούδαζαν σε βρετανικά πανεπιστήμια την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

«Οι δεσμοί που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε οικονομικό, εμπορικό αλλά και ανθρώπινο επίπεδο, μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας, θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας των δύο χωρών, σε τομείς κλειδί όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η εκπαίδευση, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι εξαγωγές προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα κ.ά.» είπε ο κ. Μίχαλος.

Ο ίδιος συνέχισε ότι οι επιπτώσεις του Brexit στην ΕΕ θα είναι σίγουρα αισθητές, σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, αφού η Βρετανία αποτελεί μέχρι τώρα έναν ισχυρό φιλελεύθερο πόλο και συμφωνεί με την άποψη ότι υπάρχει η πιθανότητα, χωρίς την Βρετανία και με την αλλαγή της ρυθμιστικής ισορροπίας και δυναμικής, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή.

Πάντως, όπως είπε «ο χρόνος επίτευξης και η μορφή της νέας σχέσης μεταξύ της Βρετανίας και των κρατών- μελών της Ε.Ε.- αλλά και οι εμπορικές συμφωνίες που θα πρέπει η Βρετανία να επαναδιαπραγματευθεί πλέον αυτόνομα με κράτη εκτός ΕΕ, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν ευκαιρίες, όσο και κίνδυνοι. Στη φάση αυτή κάθε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από το μοντέλο σχέσης που τελικά θα επιλεγεί και από τη διαμόρφωση της ισορροπίας μεταξύ πολιτικής ευελιξίας και συμβατότητας, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη».

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤρεις γυναίκες μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ισότητα των φύλων
Επόμενο άρθροΙσπανία-Καταλονία: Ο πρωθυπουργός Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 του συντάγματος που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας