70 ημέρες περιθώριο – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν το 2017 θα πληρώσει περισσότερους ή λιγότερους φόρους για την ακίνητη περιουσία του.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Σε 70 ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να τροποποιήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Και πρέπει να αλλάξουν οι αντικειμενικές για να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσει τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Τώρα εδώ τα σενάρια, δίνουν και παίρνουν.

Η υφυπουργός Οικονομικών μιλώντας στο 18ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας περιέγραψε ένα μηχανισμό σε τρία επίπεδα βάση του οποίου θα παραχθούν οι νέες τιμές ζώνης. Η ίδια τόνισε ότι εκτός από την ομάδα εργασίας η οποία εποπτεύεται από τη συντονιστική επιτροπή δημιουργούνται σε ολόκληρη τη χώρα ειδικές επιτροπές καταγραφής των δεδομένων αλλά και μια ακόμα δευτεροβάθμια επιτροπή που θα έχει ως αρμοδιότητα τη “διόρθωση” τιμών που θα παράγουν οι τοπικές επιτροπές εφόσον αυτές απέχουν πολύ από τις αξίες που υπολογίζονται με βάση τα δεδομένα της αγοράς.

Ένα επίσης σενάριο έχει να κάνει με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών σε παραλιακά οικόπεδα αλλά και σε αυτά που βρίσκονται πλησίον των εθνικών ειδών, όπου υπάρχουν πολλά οικόπεδα που εκμεταλλεύονται βιομηχανίες. Ένα άλλο σενάριο κάνει λόγο ότι ο φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε οικογένεια. Και αυτό γιατί οι περισσότερες οικογένειες έχουν μοιράσει κατά τέτοιο τρόπο την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν σε μέρη κάτω των 200.000 ευρώ, έτσι ώστε να μην πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.

Εάν προκριθεί αυτό το σενάριο, τότε θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα επανέλθει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στον νέο φόρο μάλιστα δεν αποκλείεται να ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχια. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά πάσα πιθανότητα τα ραβασάκια για τον φόρο ακινήτων θα σταλούν στους ιδιοκτήτες τον Μάρτιο, όπου θα πρέπει να πληρώσουν και την πρώτη δόση, δύο μήνες αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2017.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν ξέρει εάν θα πληρώσει λιγότερους ή περισσότερους φόρους για την ακίνητη περιουσία του.

 

Προηγούμενο άρθροΑυτά πρέπει να κάνουμε για να κλείσει η αξιολόγηση – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Μανταλένας Παπαδοπούλου στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ στους Ελ. Καραγιάννη – Ξ. Ζηκίδη
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ