Σε πολλές χώρες του κόσμου η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου μέσω των τροφών είναι ανησυχητικά χαμηλή, αλλά όχι στην Ελλάδα, όπως δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου.
Η έρευνα που ανέλυσε στοιχεία από 74 χώρες, αποκαλύπτει ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου ανά άτομο εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών και κυμαίνεται από 175 έως 1.233 μιλιγκράμ.
Τα χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου παίρνει ένας ενήλικος άνθρωπος στην ανατολική Ασία (συχνά κάτω από 400 μιλιγκράμ τη μέρα) και τα υψηλότερα στη Βόρεια Ευρώπη, την μόνη περιοχή όπου η μέση πρόσληψη ξεπερνά τα 1.000 μιλιγκράμ τη μέρα. Στην Αφρική και στη Νότια Αμερική τα καθημερινά επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου κινούνται μεταξύ 400 και 800 μιλιγκράμ.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η μέση πρόσληψη εκτιμάται περίπου στα 942 μιλιγκράμ τη μέρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ίθαν Μπαλκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περοδικό για θέματα οστεοπόρωσης «Osteoporosis International», τόνισαν ότι «αν εξαιρέσει κανείς τη Βόρεια Αμερική και το μεγαλύτερο επίπεδο της Ευρώπης, ιδίως της Βόρειας, η πρόσληψη ασβεστίου είναι χαμηλότερη από την απαιτούμενη για την καλή υγεία των οστών. Σε πολλά μέρη του κόσμου το χαμηλό ασβέστιο θέτει τους περισσότερους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα και οστεοπόρωση».
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://link.springer.com/article/10.1007/s00198-017-4230-x
ΑΠΕ-ΜΠΕ