Ιστορική επιτυχία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ την πρόσφατη αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία. Την περασμένη εβδομάδα, το αλβανικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε με νόμο συνολικά εννιά εθνικές μειονότητες, μεταξύ των οποίων και βουλγαρική.
Ήταν μια υποχρέωση της Αλβανίας ενταγμένη στα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ, «καταβάλαμε κοπιώδεις διπλωματικές προσπάθειες για να φτάσουμε σ΄ αυτή την επιτυχία και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Βούλγαρων, που αν και μέρος του βουλγαρικού λαού, έμειναν εκτός των σύγχρονων ορίων της χώρας».
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ευχαρίστησε επ΄ αυτού τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα και διαβεβαίωσε πως «η Βουλγαρία θα βοηθήσει την Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία της χώρας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, η οποία σχολιάζοντας την απόφαση της αλβανική βουλής μίλησε για «ιστορική δικαιοσύνη που αποδόθηκε ύστερα από εκατόν σαράντα χρόνια».
«Στο αρχικό σχέδιο νόμου για τις εθνικές μειονότητες έλειπε η αναφορά στη βουλγαρική. Καταβάλλαμε αρκετές προσπάθειες για να συμβεί αυτό» τόνισε.
Σλαβικής συνείδησης πληθυσμοί, μικροί πάντως στον αριθμό, καταγράφονται σε περιοχές της Αλβανίας κοντά στις λίμνες των Πρεσπών και της Οχρίδας, με κάποιους εξ αυτών να θεωρούν εαυτούς “Μακεδόνες” και να έχουν και δικό του κόμμα με την επωνυμία “Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση” και άλλους να δηλώνουν ότι αισθάνονται Βούλγαροι στην καταγωγή. Μάλιστα, η Σόφια φέρεται να τους έχει εφοδιάσει με βουλγαρικά διαβατήρια.
Τα Σκόπια, δεδομένης της ιστορικής διαμάχης γύρω από την ταυτότητα αυτών των πληθυσμών, επισήμως δεν έχουν αντιδράσει στην αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας, καθώς το αλβανικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει και “μακεδονική”. Όμως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ της ΠΓΔΜ, το κόμμα “Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση” σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ανύπαρκτη βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία και υποστηρίζει πως «σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα και τις κατά καιρούς απογραφές πληθυσμού, δεν υπήρχε βουλγαρική μειονότητα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ