Την ανάγκη να καλυφθεί άμεσα το κενό που εντοπίζεται στη μελέτη καλλιεργειών ξηρών καρπών (αμυγδαλιά, καρυδιά, καστανιά, φιστικιά) στην Ελλάδα, ώστε να δοθούν φιλοπεριβαλλοντικές και οικονομικές λύσεις στους παραγωγούς, που τα τελευταία χρόνια στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην παραγωγή τους, υπογράμμισε, ο καθηγητής Δενδροκομίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γεώργιος Νάνος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η καλλιέργεια των ξηρών καρπών (αμυγδαλιά, καρυδιά, καστανιά, φιστικιά) επεκτείνεται στην Ελλάδα με γοργούς ρυθμούς, «λόγω της πιθανής υψηλής στρεμματικής προσόδου και της, θεωρητικά, ευκολίας διαχείρισης των καρπών» υπογράμμισε ο ίδιος και τόνισε ότι με την εγκατάσταση νέων δενδρώνων με αυτά τα είδη, καταγράφεται πλέον έντονα η ανάγκη υποστήριξης των καλλιεργητών σε θέματα διαχείρισης της καλλιέργειας και των προϊόντων της.
«Πολλές φορές η επιστημονική κοινότητα έχει κατηγορηθεί ότι κάνει έρευνα για θέματα που δεν ταυτίζονται με τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής ή το αντίθετο, οι ανάγκες της παραγωγής δεν καλύπτονται από την επιστημονική κοινότητα και τις γνώσεις που δημιουργεί» τόνισε ο κ. Νάνος και συμπλήρωσε ότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες έγιναν πολλά σε θέματα καλλιέργειας και κατανόησης της λειτουργίας, κυρίως της φιστικιάς και ελάχιστα της αμυγδαλιάς.
Πρόσθεσε ότι είχαν επίσης μελετηθεί αρκετά το διαθέσιμο γενετικό υλικό καρυδιάς και φιστικιάς, ενώ σήμερα, όπως διευκρίνισε, γίνονται κάποιες προσπάθειες στο θέμα του γενετικού υλικού της καστανιάς, ενώ ιδιώτες μελετούν την προσαρμοστικότητα του εισαγόμενου γενετικού υλικού της αμυγδαλιάς.
«Σε θέματα φυτοπροστασίας, η καστανιά μελετήθηκε εκτεταμένα με σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Στα υπόλοιπα είδη, θέματα φυτοπροστασίας μελετώνται σπασμωδικά βάσει των εξάρσεων σε κάποια ασθένεια ή εχθρό. Η μελέτη θεμάτων καλλιέργειας της καστανιάς ήταν ανύπαρκτη, ενώ σήμερα είναι υπαρκτή» τόνισε ο ίδιος.
Στον αντίποδα, κατά τον κ. Νάνο, η σημερινή καλλιέργεια της φιστικιάς έχει, σε μεγάλο βαθμό, στηριχθεί σε παλιότερα επιστημονικά δεδομένα, ενώ ζητήματα καλλιέργειας της καρυδιάς και αμυγδαλιάς δεν μελετώνται. Πάντως, «η μετασυλλεκτική μεταχείριση των ξηρών καρπών μελετάται αρκετά τα τελευταία χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την ανάγκη να ιεραρχηθούν ορισμένα θέματα καλλιέργειας, που θα έπρεπε να μελετηθούν άμεσα, για υποστήριξη των καλλιεργειών ξηρών καρπών και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την πεποίθησή του ότι «είναι υποχρέωση της Επιστημονικής Εταιρείας να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στις ανάγκες των καλλιεργητών, παρότι συχνά αυτοί δεν επιζητούν τη βοήθειά μας».
Με τη σωστή και επικαιροποιημένη μελέτη για τα θέματα καλλιέργειας ξηρών καρπών στη χώρα μας, οι παραγωγοί θα μπορούν να λαμβάνουν την εκπαίδευση που απαιτείται, οι επιστήμονες θα αναγνωριστούν για τη συμβολή τους και οι γεωπόνοι θα είναι άρτια εξοπλισμένοι για να παρέχουν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που πρέπει, ενώ «το πιο σημαντικό που θα επιτευχθεί, είναι η παραγωγή ασφαλών, υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας ξηρών καρπών» υπογράμμισε ο κ. Νάνος.
Περισσότερα για το θέμα θα μπορέσει κάποιος να αποκομίσει, από την εισήγηση του κ. Νάνου -αύριο στις 14.30 το μεσημέρι- στο 28ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), που ξεκινά σήμερα με την εγγραφή των συνέδρων.
Το συνέδριο οργανώνεται από το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου και στη διάρκεια των εργασιών του θα παρουσιαστούν περισσότερες από 300 εισηγήσεις από 270 συνέδρους σε θεματικές ενότητες, όπως: δενδροκομία, λαχανοκομία, αμπελουργία, ανθοκομία-αρχιτεκτονική τοπίου, μελισσοκομία και τα αρωματικά φυτά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ