Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 137 χωρών ως προς το εάν η φορολογία αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις.
Σύμφωνα, με την έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα 2017/2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών, από την 86η θέση μεταξύ 138 χωρών πέρυσι. . Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7, όπου το 1 είναι η χειρότερη βαθμολογία και το 7 το «άριστα», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 137 θέση λόγω της υψηλής φορολογίας που αποτελεί αντικίνητρο για τις επενδύσεις. Επίσης, η χώρα μας κατατάσσεται στην 136 θέση με βαθμολογία 2,2, δηλαδή πολύ καλή βαθμολογία και ως προς την επίδραση της φορολογίας ως κίνητρο για τη δημιουργία απασχόλησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζει σε κάθε ευκαιρία ό,τι η ανάπτυξη έρχεται, ό,τι οι επενδυτές θα έρθουν και δεν θα ξέρουμε τι να τους κάνουμε…, ό,τι οι αριθμοί ευημερούν. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες είναι οι πρώτοι που θέλουν να έρθει η ανάπτυξη πιο πολύ απ’ όλους, γιατί και αυτοί έχουν υποστεί τις δραματικές συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Μείωση της κατανάλωσης, έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, capital controls και πολλές άλλες στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ύφεσης. Ακόμη και όταν οι αριθμοί ευημερούν όμως, οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν περισσότερα από 5 χρόνια για να έχουν οικονομικό όφελος.
Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη και δεν διορθώνεται με ευχολόγια.