Μεγάλες ανατροπές έχει φέρει στην ενοικίαση ακινήτων στη Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο) η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών, καθώς επειδή πολλοί ιδιοκτήτες την επιλέγουν αντί για την «κανονική» ενοικίαση, «αρκετοί φοιτητές ψάχνουν ακόμη για σπίτι», ενώ και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων, Νίκος Μανομενίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, μόνο στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι τα σπίτια που ενοικιάζονται με αυτόν τον τρόπο, υπερβαίνουν πλέον σε αριθμό τα 2000.
«Αρκετοί φοιτητές ακόμη ψάχνουν, διότι υπάρχουν προβλήματα σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας. Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, επειδή έχει αλλάξει η κατάσταση με τις μισθώσεις όπως η βραχυχρόνια μίσθωση σπιτιών. Αυτό έχει ανοίξει μια νέα αγορά. Δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να εκμισθώνει το σπίτι του έστω και για λίγες ημέρες, βλέπει και στις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες ποσά για μία μέρα εκμίσθωσης και βρίσκει ότι μπορεί π.χ. να βγάζει για αυτό το σπίτι 1000 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, η αλήθεια δεν είναι τόσο φανταχτερή» ανέφερε ο κ. Μανομενίδης. Πάντως το θέμα είναι ότι αρκετοί δεν βγάζουν τα σπίτια τους στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης. «Αυτό έχει αφαιρέσει ένα μεγάλο κομμάτι από την αγορά και έχει ανεβάσει τις μισθώσεις» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ μεγαλύτερος αριθμός σπιτιών έχουν «περάσει» σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα και σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς. Στα Χανιά, σημειώνει, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρει φέτος κάποιος σπίτι. «Υπάρχει και η περίπτωση ανθρώπων, που νοικιάζουν το σπίτι τους από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο και το καλοκαίρι το κρατούν για βραχυχρόνια μίσθωση» εξηγεί.
Υπενθυμίζει ότι η αγορά σπιτιού από Έλληνες παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια κάθετη πτώση, ενώ αντιθέτως έχει αυξηθεί κατακόρυφα το επενδυτικό ενδιαφέρον Βαλκάνιων για αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. «Η αγορά των σπιτιών κινείται κυρίως με ξένους. Έχουμε αρκετούς από Τουρκία που θέλουν να αγοράσουν. Υπάρχει βαλκανικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Από τις γειτονικές χώρες ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι στη Θεσσαλονίκη και φαίνεται έντονα γιατί δεν υπάρχει εσωτερική αγορά» σημειώνει ο κ. Μανομενίδης. «Ενώ παλιά το 5% των συναλλαγών μόνο αφορούσε αλλοδαπούς, τώρα αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάνει πάνω από το 50%» λέει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ