Πώληση «κόκκινων δανείων» σε funds – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φορείς της αγοράς και νομικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες η δυνατότητα να αγοράσουν στην τιμή που προσφέρουν τα funds το «κόκκινο» δάνειό τους, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Κύπρο. Το θέμα επανέρχεται στην κορυφή της επικαιρότητας καθώς οι τρόποι διαχείρισης των κόκκινων δανείων, μέσω πλειστηριασμών αλλά και πώλησής τους στα ξένα funds, απασχολούν τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

«Πάγια θέση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας είναι ότι θα πρέπει να δοθεί στους δανειολήπτες η δυνατότητα να αγοράσουν το δάνειό τους, πριν αυτό καταλήξει σε κάποιο fund., τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι η μοναδική, από τις πρώην μνημονιακές χώρες, που κατάφερε εν μέσω της 8ης και τελευταίας αξιολόγησής της οικονομίας της από την τρόικα να νομοθετήσει τη δυνατότητα εξαγοράς του κόκκινου δανείου από τον δανειολήπτη. Οι κυπριακές τράπεζες πρέπει, με βάση τον νόμο, να καλέσουν τόσο τον κάτοχο του δανείου όσο και τον εγγυητή εντός 45 ημερών από την ημέρα ειδοποίησης να υποβάλουν πρόταση για την εξαγορά του δανείου.

«Η μείωση των «κόκκινων» δανείων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος

Είναι αναγκαίο να δοθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη, ο οποίος πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, να αγοράσει από την τράπεζα το δάνειό του στην τιμή, που έχει αυτή συμφωνήσει με τους επενδυτές δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Προηγούμενο άρθροΥπ. Παιδείας: Καλύπτονται πλήρως τα αιτήματα για υποστήριξη μαθητών με Σχολικούς Νοσηλευτές
Επόμενο άρθροΔήμος Αλεξάνδρειας: Πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 2 ατόμων με ειδικότητα ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ