Με τον όρο προσθετικά τροφίμων, ή πρόσθετα τροφίμων, χαρακτηρίζονται γενικά διάφορες ουσίες που προστίθενται στις τροφές, συνηθέστερα έτοιμες για κατανάλωση,
καθώς και σε ποτά – αναψυκτικά, με σκοπό να πετύχουν ένα τεχνολογικό αποτέλεσμα, όπως συντήρηση, τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής κτλ. Οι κυριότερες ομάδες προσθέτων είναι οι χρωστικές, τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, τα πηκτωματογόνα, τα ενισχυτικά γεύσης κ.ά. Πολλά τυποποιημένα “σνακς”, ζαχαρώδη, γλυκίσματα και αναψυκτικά, που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, περιέχουν μεγάλο αριθμό τέτοιων ουσιών, γνωστών και ως ουσίες Ε όπως συστηματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα προσθετικά τροφίμων διακρίνονται, ανάλογα με την προέλευσή τους, σε φυσικά προσθετικά και σε συνθετικά προσθετικά. Η προσθήκη πρόσθετων ουσιών με αριθμό Ε στα τρόφιμα είναι ένα ζήτημα τρέχουσας ανησυχίας για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια. Γενικά πολλά εκλαϊκευμένα δημοσιεύματα ενοχοποιούν κατά καιρούς συγκεκριμένα προσθετικά τροφίμων ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, την πνευματική κατάσταση και την υγεία των καταναλωτών, ότι συνδέονται με διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, των νευρολογικών διαταραχών, των διαταραχών εντέρων, του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της αρθρίτιδας.
Το καλύτερο είναι να μην αγοράζετε τρόφιμα με πρόσθετα. Όπου βλέπετε Ε… σε μια διατροφική ετικέτα, μπορείτε να καταλάβετε ότι εκεί μέσα λαμβάνει χώρα ένα “χημικό πάρτι…”
Ωστόσο, αν δεν το έχετε αποφασίσει ακόμα οριστικά να τα βγάλετε από τη ζωή σας, διαβάστε παρακάτω…
Επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών αποδείχτηκαν, σύμφωνα με νέες μελέτες, έξι πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται συχνά σε παγωτά, σνακ και αναψυκτικά. Πρόκειται για τις τεχνητές χρωστικές ουσίες με κωδικούς Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124 και E129. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να ευθύνεται για την υπερκινητικότητα των παιδιών.
Επειτα από εκτενείς μελέτες, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων απάντησε ότι…..
δεν βρέθηκαν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση μεταξύ των μεμονωμένων πρόσθετων και της παιδικής υπερκινητικότητας. Παρ’ όλα αυτά, μείωσε τις ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις των Ε104, Ε110 και Ε124, αφού πρόσφατες έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι τα πρόσθετα αυτά μπορεί να είναι βλαβερά σε ποσότητες μικρότερες από αυτές που πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί. Οσον αφορά τα άλλα τρία πρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν προέβη σε αλλαγές, ωστόσο επισήμανε: «Τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και αναψυκτικών που τα περιέχουν μπορεί εύκολα να ξεπεράσουν τα συνιστώμενα όρια».
Ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δείχνουν τα παιδιά που υποφέρουν από παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, αφού αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολία στο μεταβολισμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα Ε104 και Ε124 έχουν απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Αναλυτικά τα πρόσθετα είναι τα εξής:
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ :Ε123, Ε249, Ε250, Ε251, Ε252.
Συντηρητικές και χρωστικές ουσίες που είναι ύποπτες και εξετάζονται είναι:
ΠΙΘΑΝΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ :
Ε127, Ε123, Ε153, Ε154, Ε407.
Συντηρητικά που χρησιμοποιούνται και προκαλούν προβλήματα σε άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και σε άτομα που πάσχουν απο νεφρική ανεπάρκεια είναι:Ε173, Ε261, Ε336, Ε510, Ε518, Ε541, Ε622, Ε627 – 631.
Συντηρητικά που δεν πρέπει να καταναλώνονται απο άτομα που πάσχουν απο χρόνιες αλεργίες…Ε117, Ε430, Ε627, Ε631, Ε635.
Συντηρητικά που δεν πρέπει να καταναλώνονται απο παιδιά.Ε102, Ε104, Ε107, Ε110, Ε112, Ε122, Ε123, Ε124, Ε127, Ε128, Ε131, Ε132, Ε150, Ε151, Ε154, Ε155, Ε160, Ε210, Ε211, Ε212, Ε213, Ε214, Ε215, Ε216, Ε217, Ε218, Ε220, Ε219, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε225, Ε226, Ε227, Ε249, Ε250, Ε252, Ε310, Ε311, Ε312, Ε320, Ε321, Ε622, Ε623, Ε627, Ε631, Ε6235.
Ομάδες συντηρητικών – χρωστικών
Απο Ε100 εως Ε199 (χρωστικές)
Απο Ε200 εως Ε299 (συντηρητικά)
Απο Ε300 εως Ε399 (αντιοξειδωτικά)
Απο Ε400 εως Ε599 (γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, πυκνωτικά, πηκτικά κ.α.)
Απο Ε620 εως Ε637 (ενισχυτικά γεύσης και αρώματος)
Απο Ε900 εως Ε999 (γλυκαντικές ύλες, βελτιωτικά αλεύρων)
Απο Ε1401 εως Ε1442 (τροποποιημένα άμυλα).
ΣΗΜ: Οι αριθμοί Ε, με τους οποίους κωδικοποιούνται και ονοματίζονται αυτές οι ουσίες, είναι ορισμοί σύντομης μορφής και αναφέρονται συνήθως στις ετικέτες συσκευασίας των τροφίμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο αρίθμησης ακολουθεί αυτό του Διεθνούς Συστήματος Αρίθμησης (INS) όπως καθορίζεται από τον διεθνή οργανισμό Codex Alimentarius. Μόνο ένα υποσύνολο των πρόσθετων ουσιών INS εγκρίνεται για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό δημιούργησε το πρόθεμα “Ε”. Οι αριθμοί Ε απαντώνται επίσης σε ετικέτες συσκευασίας τροφίμων και σε άλλες περιοχές, εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.Στην Ελλάδα οι προδιαγραφές για τη χρήση των προσθέτων καθορίζονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που εκδίδει το Γενικό Χημείο του Κράτους και είναι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.